Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Marušková skončila ve střelbě ze vzduchové pistole osmá

Londýn - Lenka Marušková obsadila na olympijských hrách osmé místo ve střelbě ze vzduchové pistole. Od medaile ji dělily čtyři body, ve finálové střelbě byla jednu chvíli nejlépe čtvrtá a 0,6 bodu od bronzu. Vítězství z Pekingu obhájila Číňanka Kuo Wen-ťün, jež se po vítězství v kvalifikaci vyhoupla ke zlaté medaili poslední ranou finále. V rozstřelu o stříbro dlouho vedoucí Francouzka Celine Gobervilleová porazila Olenu Kostevyčovou z Ukrajiny.

Lenka Marušková v kvalifikaci střelby ze vzduchové pistole
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Marušková v této disciplíně dosáhla na OH nejlepšího výsledku v kariéře, protože ze vzduchové pistole dosud na hrách ve finále nestřílela. V Aténách skončila 16. a v Pekingu 26. Z Atén už má na kontě stříbro ze sportovní pistole, která ji v Londýně čeká 1. srpna.

V kvalifikaci skončila Marušková po slabším úvodu sedmá nástřelem 385 bodů a finále začala jako na houpačce. Po úvodní desítce (10,3) přišla trefa za pouhých 8,8 a její ztráta na medaili už činila 2,7 bodu. Sinusoida se ale otočila, třetí střela za 10,6 ji poslala na čtvrté místo a následných 10,5 ji posunulo až na šest desetin k medaili. Ještě v polovině finále byla jeho nejúspěšnější účastnicí, ale ve zbytku soutěže už trefila jen jednu desítku. Slabých 8,8 v předposlední sérii jí přisoudilo poslední místo mezi finalistkami.

"Osmá jsem dnes skončit nechtěla," řekla po finále zklamaná Marušková. "Možná jsem až moc chtěla, možná to chtělo trochu víc koncentrace," přemítala sedmadvacetiletá střelkyně. Přitom až do šesté rány byla ve finále blízko medaili. "To jsem nevěděla, i když jsem tušila, že se posouvám," řekla.

Začátek nevyšel, konec kvalifikace vše napravil

Česká naděje nezačala kvalifikaci vůbec dobře a v první desítce ran ztratila pět bodů. Ve všech třech zbývajících sériích už dopadla vždy nejméně o jeden kruh lépe a posunula se postupně ze závěru výsledkové listiny až do finálové osmičky. Ještě další čtyři soupeřky nastřílely 385 bodů, horší výkon už na postup nestačil.

Při nástřelu Marušková oplývala jistotou, několikrát trefila dokonce přesný střed. První rána ve finále ale byla skoro smrtící za osm bodů. "Většinou, když mi jde rozstřel, tak to pak není dobré," potvrdila Marušková, že podobný začátek už několikrát měla.

Po nevydařené premiérové ráně odložila pistoli a šla se poradit s trenérem Břetislavem Putnou. "Já vím, že dokážu zabojovat, byla jsem docela klidná," ujišťovala po kvalifikaci. Přesto po osmičce následovaly ještě tři devítky, až potom se Marušková chytila. "V těch prvních čtyřech ranách to je přesně ta situace, kdy zapomenete všechno, co jste se za ty roky tréninku naučili. Ale naštěstí to dopadlo dobře," řekla.

Výsledky soutěže ve střelbě ze vzduchové pistoli:

1. Kuo Wen-ťün (Čína) 488,1 (388+100,1),

2. Gobervilleová (Fr.) 486,6 (387+99,6/v rozstřelu 10,6),

3. Kostevyčová (Ukr.) 486,6 (387+99,6/9,7),

4. Jaskevičová (Rus.) 486,0 (385+101,0),

5. Čajková (Běl.) 485,2 (385+100,2),

6. Su Jü-ling (Čína) 484,6 (386+98,6),

7. Arunovičová (Srb.) 483,5 (385+98,5),

8. Marušková (ČR) 482,6 (385+97,6).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články