Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Úžasná show. Británie může být hrdá

Londýn - Britská média nešetří po zahajovacím ceremoniálu olympijských her chválou. Ta směřuje hlavně na celého strůjce večera - oscarového režiséra Dannyho Boylea. Svižná, vtipná a místy extravagantní show přišla na 27 milionů liber (873 milionů korun), vystupovalo v ní přes 10 000 lidí a stovka zvířat.

Olympijský oheň
zdroj: isifa/Getty Images autor: Ezra Shaw

The Times popsaly Boyleův večer jako mistrovské dílo. "Dobrodružné, sebevědomé, hravé, zábavné, to vše se smyslem pro historii," napsaly. Podle Telegraphu byl večer jednou velkou nádherou. "Úchvatné a naprosto britské," uvedl. "Boyle zachytil ducha, humor a vlastenectví. Pojal olympijský zahajovací ceremoniál jako nikdo jiný."

Historik Tim Stanley si v Telegrahpu liboval, že ceremoniál splnil účel. "Řekl mnoho příběhů o britské historii," sdělil. "Přehlídka ukázala komplexní britskou identitu," dodal. Podle Guardianu byl jedním z vrcholů večera filmový šot s Královnou Alžbětou II. a Danielem Craigem alias Jamesem Bondem. "Nyní jsme díky Boyleovi viděli opravdu všechno."

Daily Mail napsal, že show byla nejúžasnějším momentem rozžehnutí olympijského ohně, na němž se podílelo hned sedm mladých atletů. "Magická noc," uvedl. "Náš lid může být hrdý," dodal.

Součástí programu byly známé britské osobnosti - hned v úvodu shakespearovský herec a režisér Kenneth Branagh, poté například spisovatelka J. K. Rowlingová nebo Rowan Atkinson čili Mr. Bean, jenž se "propašoval" do slavné scény běhu na pláži z filmu Ohnivé vozy. Závěr obstaral ohňostroj a Paul McCartney se svou písní z éry Beatles Hey Jude. Olympijské hry se v Londýně konají po letech 1908 a 1948 potřetí v historii a potrvají do 12. srpna.

Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články