Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

První den her nastupuje česká reprezentace v plné síle

Londýn - Letní olympijské hry se zvolna probouzejí ze slavnostního zahájení, česká výprava však začíná zostra. Během dneška nastoupí jak největší hvězdy české reprezentace, tak i nové naděje. Vůbec první disciplínou, v níž se budou rozdělovat medaile, je vzduchová puška žen. Kateřina Emmons v ní bude obhajovat zlato z Pekingu. Tomáš Berdych nastoupí k úplně prvnímu zápasu na centrálním kurtu ve Wimbledonu a do turnaje vstoupí i Petra Kvitová. Jedním z vrcholů dne bude pro českého fanouška zápas basketbalistek s Čínou. Poprvé se v Londýně představí i skifaři Synek a Knapková. Hned úvodní den tak bude vedle družstva basketbalistek v akci ještě dvacet pět českých olympioniků.

První olympijské medaile si už tradičně rozdělují střelkyně za vzduchovou pušku. Před osmi lety v Aténách se Emmons, ještě pod dívčím jménem Kůrková, radovala z bronzu, v roce 2008 v Pekingu už vystoupila na nejvyšší stupeň. V Londýně pro ni třetí hry začnou už v 9:15, kdy šest desítek střelkyň, mezi nimi i druhá Češka Adéla Sýkorová, rozehraje kvalifikaci na 40 ran. Osmičlenné finále je na programu v pravé poledne.

To už budou mít za sebou olympijskou premiéru basketbalistky. V 10:00 začne jejich zápas s mistryněmi Asie z Číny, s nimiž před čtyřmi lety v Pekingu hladce prohrály. Od té doby je ve čtyřech zápasech třikrát porazily, ale pokaždé až po velkém boji. Úspěšný vstup do turnaje je podmínkou pro první postupný cíl, jímž je druhé místo v šestičlenné skupině za favorizovanými Američankami.

Basketbalistky chtějí využít poměrně příznivého losu skupiny k tomu, aby si vybojovaly co možná nejpřijatelnějšího soupeře pro vyřazovací část. "Musíme si dávat postupné cíle. Takže postup ze skupiny a nejlépe z druhého místa za Amerikou. Pak už to bude hop nebo trop," řekla nejlepší střelkyně týmu Eva Vítečková.

Tenisové zápasy rozehrají největší české hvězdy

Berdychovi připadne čest pokřtít centrální dvorec ve Wimbledonu. Ve 13:00 na něm začne jeho zápas s Belgičanem Stevem Darcisem, 75. hráčem světového žebříčku. Česká jednička věří, že vstup bude lepší než před měsícem, kdy ve Wimbledonu hned na úvod nečekaně prohrál s lotyšským outsiderem Gulbisem.

Petře Kvitové se splnilo přání, aby mohla hrát už v sobotu. Kateryna Bondarenková z Ukrajiny je na žebříčku až na konci první stovky a měla by být příjemnou soupeřkou na rozehrání. Kvitovu sice dvakrát porazila, ale to bylo už před dvěma lety, ještě než začala stoupat hvězda české wimbledonské vítězky. Úvodní zápasy v sobotu čekají i Kláru Zakopalovou a debl Cetkovská, Šafářová.

V 11:00 odstartuje nedaleko Buckinghamského paláce cyklistický silniční závod. Na 145 jezdců z 62 zemí, mezi nimiž budou i Roman Kreuziger a Jan Bárta, čeká 250 kilometrů, než se po více než šesti hodinách vrátí před sídlo královny. Na trati je i patnáctikilometrový okruh se stoupáním na Box Hill, cyklisté ho pojedou devětkrát a právě tady se může rozhodovat. Britští diváci se těší na triumf svého mistra světa Marka Cavendishe. Vyhlášený spurtér tady triumfoval při loňské generálce a formu potvrdil i na Tour de France.

Do širšího okruhu favoritů závodu patří i Kreuziger, podle něhož mohou nastat tři varianty. "Buď odjede velká skupina po startu a už je neuvidíme, druhá - ta asi nejpravděpodobnější - že se přijede pohromadě a rozhodovat se bude ve finiši, kde budou sprinteři Cavendish, Sagan, Goss, Greipel. Nebo se může stát, že v posledních dvou třech kolech odjede skupina, kterou už se pak nepodaří dojet. A to je varianta, která by mi vyhovovala úplně nejvíc," nastínil možný scénář závodu Kreuziger.

Roman Kreuziger

"S Honzou Bártou něco vymyslíme, abychom zajeli co nejlepší výsledek a získali medaili pro českou výpravu."

V sobotu po obědě absolvují v Etonu rozjížďky skifaři, mistryně světa Miroslava Knapková a Ondřej Synek, obhajující olympijské stříbro, i čtyřka lehkých vah. K prvním zápasům nastoupí stolní tenistky Dana Hadačová a Iveta Vacenovská, badmintonisté Petr Koukal a Kristína Gavnholtová a obě dvojice plážových volejbalistek, zatímco Přemysl Kubala s Petrem Benešem půjdou na písek až v neděli.

Do boje nastoupí nejstarší člen olympijské výpravy

Z českých plavců vyzkouší naostro jako první vodu v olympijském bazénu Barbora Závadová v polohovém závodě na 400 metrů, v němž letos získala v Debrecínu evropský bronz. V neděli ji pak budou následovat další bronzová medailistka z Evropy Simona Baumrtová na 100 metrů znak a Petra Chocová s Martinou Moravčíkovou na 100 m prsa. Na patnácté zlato hodlá v sobotu zaútočit americký fenomén Michael Phelps, ale na polohové čtyřstovce je v současnosti větším favoritem jeho krajan Ryan Lochte.

Kvalifikaci absolvují i sportovní gymnasté - v sobotu Martin Konečný, v neděli Kristýna Pálešová. V neděli se na střelnici představí pistolářka Lenka Marušková, která před osmi lety v Aténách překvapila stříbrnou medailí. Na programu je však její relativně slabší disciplína - vzduchová pistole. Sportovní varianta přijde na řadu až ve středu.

Ožije i areál pro vodní slalom v Lee Valley. Jako první z Čechů si ho v kvalifikaci projedou kanoista Stanislav Ježek a kajakář Vavřinec Hradilek. Do bojů vstoupí i nejstarší český olympionik, osmačtyřicetiletý jachtař Michael Maier pojede v neděli ve Weymouthu u La Manche na své páté olympiádě první dvě z deseti rozjížděk ve třídě Finn.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články