Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

České plavkyně si zatrénovaly v olympijském bazénu

Londýn – Plavkyně Simona Baumrtová a Barbora Závadová už si vyzkoušely olympijský bazén. Na posledním mistrovství Evropy obě dosáhly na medaile, v Londýně pro ně ale byl úspěchem už samotný postup do finále.

Simona Baumrtová
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Olympijská premiéra obě čeká hned první soutěžní víkend. Do hlediště je přijedou z Česka povzbudit rodiče a Baumrtová vymýšlí, jak dostat tátu trenéra i k bazénu, protože je na něj zvyklá. Kvůli omezení počtu doprovodů na olympiádu ale nemohl být oficiálním členem výpravy. "To mě mrzí, ale něco snad vymyslíme," řekla.

Tomáš Baumrt bude určitě v hledišti plaveckého centra a jeho dcera má plán, že by s ním komunikovala po telefonu nebo za pomoci maséra Ladislava Vencálka přes vysílačku. "Láďa se bojí, že nás zatknou," smála se. Na otcovu přítomnost je zvyklá při rozplavání. "Neříká mi, jseš dobrá, máš natrénováno, ale někdy stačí, že tam sedí a mám někoho, kdo mi pomůže s čepičkou. To mi vyhovuje," řekla.

I po zisku cenných kovů na evropském šampionátu by pro obě české plavkyně byl úspěchem postup do finále mezi osm nejlepších. "Budu spokojená za semifinále, špička se za poslední dobu výrazně vyrovnala," řekla dvacetiletá Baumrtová, která poplave 100 a 200 metrů znak.

Simona Baumrtová
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

O rok mladší Závadová má finále polohové čtyřstovky za cíl. "Věřím, že něco zaplavu. Doufám, že to nezůstane jen u čumění, v jehož duchu proběhl první den her, které jsou opravdu velkou odměnou za všechnu dřinu," řekla Závadová.

Pořadatelé v olympijském bazénu snížili pro hry posunovací dno do tří metrů, díky čemuž by měla být voda rychlejší. "Říká se, že čím je dno hlubší, tím je to rychlejší, tak uvidíme," poznamenala Baumrtová. "Já neřeším, jestli je voda rychlá, nebo není. Mám plavat, a ne studovat, jestli je chlorovaná, nebo ionizovaná," řekla Závadová.

Zvláště pro znak je důležitá i orientace v prostoru. Někteří plavci si stěžovali na osvětlení, ale Baumrtové vyhovuje. "Vypadá to tam i ráno, že se plave jako večer, takže se můžu stejně soustředit," řekla plavkyně z Chomutova.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články