Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vzpěrač Orság si splnil sen. Teď chce vyhrát medaili

Praha - Vzpěrač Jiří Orság si již splnil sen o postupu na olympiádu a teď dokonce míří do Londýna i jako medailová naděje české výpravy. Kvůli čtvrteční technické poradě musel třiadvacetiletý dvojnásobný vicemistr Evropy odletět do dějiště her s velkým předstihem před svou soutěží. Bude tak mít dostatek času navštívit i zápolení v jiných sportech.

Jiří Orság
zdroj: EPA autor: Maxim Šipenkov

Orság ani v nejmenším netajil, jak moc se na olympijské hry těší a jak velkou radost má z místa v české výpravě. "Teď už jsem kousek od toho, abych si ten sen splnil a prožil si to," řekl Orság a vzpomínal na pocity, jež ho provázely ve chvíli, kdy si účast v Londýně zajistil.

"Byla to euforie. Jakmile jsem si uvědomil, že to místo na olympiádě máme, bylo to opravdu super," přiblížil. Snem a vytouženou metou se pro něho stala olympiáda ve chvíli, kdy se začal objevovat na větších podnicích, a mohl tak reálně uvažovat o tom, že bych se mohl na sportovní svátek dostat.

"Do té doby jsem neměl o olympiádě nijak zvlášť povědomí. Věděl jsem, že existuje a o co jde, ale vůbec mě nenapadlo, že bych se tam mohl někdy dostat. To přišlo až postupně, když jsem začal jezdit na mistrovství světa a Evropy. Byl to takový další cíl," připustil.

Natěšený je na atmosféru v olympijské vesnici, kde bude moci potkávat sportovní hvězdy z celé planety. "Dost jsem to sledoval všechno na internetu, ohledně života v olympijské vesnici i přípravu naší haly nebo té tréninkové, a těším se úplně na všechno." Nevynechá ani slavnostní zahájení. "Půjdu určitě, to si nenechám ujít," ujistil.

Olympiáda pro něho začne již ve čtvrtek, kdy čeká účastníky soutěže technická porada. "Můžeme tam ještě ovlivnit, zda budu v 'áčku' nebo v 'béčku'. Samozřejmě bych se chtěl dostat do 'áčka', ale uvidíme, zda to bude v našich možnostech a kolik tam pořadatelé pustí lidí," uvedl Orság k rozdělení vzpěračů do výkonnostních skupin.

Orságův program
"Myslím však, že je to na dobré cestě," věřil. Právě kvůli technické poradě odletěl s českou výpravou již v úterý, ačkoli jeho hmotnostní kategorie nad 105 kilogramů přijde na řadu až v úterý 7. srpna. Orság sice nebude patřit k favoritům, po medaili však může pošilhávat.

"Týden budu ještě trénovat a udržovat intenzitu, ten další už jen lehce se rozcvičit a pak už na plac. Do závodu mám pořád ještě dva týdny, ještě je co dolaďovat, ale myslím, že vše je na dobré cestě, tak uvidíme. Snad to bude dobré," konstatoval Orság.

Je nám líto, video expirovalo.
Den se vzpěračem Jiřím Orságem

Velkou prodlevou mezi technickou poradou a vlastní soutěží se mu otevřel prostor pro návštěvu bitev o medaile na jiných sportovištích. "Ještě nevím, zda se to povede, ale chtěl bych. Nejlépe na něco z atletiky, protože atletiku sleduju. Třeba mužská stovka by byla dobrá, ale takové štěstí asi mít nebudu," řekl s úsměvem Orság.

Kuráž do soubojů silných mužů zápolících s činkou mu bude dodávat talisman. "Mám ho s sebou jako plyšáka od přítelkyně," prozradil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články