Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Brazilci s Neymarem touží po prvním olympijském zlatě

Londýn - Fotbalový turnaj na olympijských hrách v Londýně má favorita v brazilském výběru. Pětinásobní mistři světa mají o motivaci postaráno, jelikož olympijské zlato je zatím jediná trofej, která jim chybí ve sbírce. Zabránit jim v jejím zisku se pokusí úřadující mistři světa a Evropy Španělé a také domácí Britové, kteří touží utnout 100 let trvající čekání na fotbalové zlato z her. První zápasy ve skupinách turnaje žen sledujte na ČT4 a našem webu, startujeme v 16:50 utkáním Velká Británie - Nový Zéland, exkluzivně na loh.cz.

Brazilský útočník Neymar
zdroj: ISIFA

Brazílie se připravuje na mistrovství světa 2014, jehož je pořadatelem. Právě k tomuto šampionátu buduje tým, který by měl být z velké části tvořen současnými reprezentanty do 23 let, kteří se představí na olympijských hrách. Hlavní hvězdou je útočník Neymar považovaný za největší současný brazilský talent.

Trenérovi Manu Menezesovi se však povedlo složit tým hned z několika dalších vycházejících hvězd, ať se jedná o Gansa, Leandra, Pata, Danila či Oscara, který míří do Chelsea. Tým navíc posílili zkušení hráči Marcelo, Hulk a Thiago Silva, který patří po přestupu do Paris St. Germain mezi nejdražší obránce v historii.

Neymar: "Máme kvalitu na to, abychom poprvé vyhráli olympiádu a zapsali se do historie. Pro nás je to hodně důležitý turnaj a cenná zkušenost. Pokud by se nám podařilo vyhrát, ukázali bychom, že naše příprava na mistrovství světa má dobrý směr."

Také Španělé ale přivezli do Londýna silný tým hned se třemi čerstvými mistry Evropy Javim Martínezem, Jordim Albou a Juanem Matou. Mezi další opory patří například Iker Muniain či Adrián. Španělé budou chtít potvrdit svou aktuální dominanci na fotbalové scéně; vyhráli poslední dvě mistrovství Evropy, mistrovství světa i ME do 21 let a dvakrát ME do 19 let.

Výrazně promluvit do konečného pořadí chce ale i domácí Británie, která pro olympiádu sjednotila poprvé od roku 1966 týmy Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska, které běžně reprezentují jednotlivě. Největší hvězdou týmu bude osmatřicetiletý Velšan Ryan Giggs, hrající legenda Manchesteru United. Mezi tři starší hráče se nakonec nedostal hvězdný David Beckham, přednost dostali Micah Richards a další Velšan Craigh Bellamy.

Ze čtyř skupin postoupí vždy dva celky do čtvrtfinále. Finále je na programu 11. srpna ve Wembley. Hrát se bude i na Millennium Stadium v Cardiffu, Old Trafford v Manchesteru, St. James Parku v Newcastlu, Hampden Parku v Glasgow a v Ricoh Areně v Coventry.

Černým koněm turnaje by pak měli být Uruguayci. Čtvrtý tým posledního mistrovství světa má sílu především v útoku, kde se objeví obě hlavní opory seniorského týmu Edinson Cavani a Luiz Suárez. Turnaj bude mít i české zastoupení, mezi 16 hlavních rozhodčích se dostal také Pavel Královec společně s asistenty Martinem Wilczekem a Antonínem Kordulou. 

Favoritkami turnaje žen, ve kterém neplatí pro hráčky žádné věkové omezení, jsou trojnásobné olympijské vítězky Američanky, Brazilky a také Japonky, které senzačně vyhrály poslední mistrovství světa. V sestavě Brazílie, která po dvou posledních finálových porážkách od USA touží stejně jako jejich mužští kolegové po premiérovém zlatu, nechybí nejlepší fotbalistka posledních let Marta či útočnice Cristiane, nejlepší střelkyně posledních dvou olympiád.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články