Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Basketbalistkám budou při OH nosit štěstí Jordan či rady Sedmáka

Praha - Oblíbená hudba, spánek před zápasem, vítězné spodní prádlo, nejrůznější talismany, přívěsek v podobě legendárního basketbalisty Michaela Jordana či skypování s hráčem Děčína Peterem Sedmákem. To vše bude pomáhat českým basketbalistkám k úspěšnému vystoupení na olympijských hrách v Londýně.

V týmu vicemistryň světa panuje poměrně velká pověrčivost. Vše začíná u trenéra Lubora Blažka, který má hned devět talismanů pro štěstí. Také hráčky si s sebou do Londýna vezou velké množství různých předmětů, které jim mají pomoci v boji o olympijské medaile. "Dostala jsem od kamarádky přívěsek v podobě Jordana. Od sestry a babičky mám zas stříbrný čtyřlístek," prozradila pivotka Alena Hanušová.

To Petra Kulichová si veze pro štěstí jednu ze spoluhráček. "Mým talismanem je Hanka Horáková," řekla na adresu kapitánky týmu. K dobrým výkonům však Kulichové pomáhá především její přítel a slovenský basketbalový reprezentant Sedmák, s nímž musí být před každým zápasem v kontaktu.

"To je takový můj rituál, že spolu skypujeme. Je také pivot, takže mi dává rady a dokáže mě dostat do pohody a dobře naladit na zápas," prozradila Kulichová. Nejlepší střelec minulé sezony české ligy jí prý pomáhal i s přípravou na olympiádu. "Když to šlo, tak jsme spolu trénovali. Dal mi pár rad, pomohlo mi to," dodala.

Michaela Zrůstová:

Já mám rituál společně s Evou Vítečkovou. Před zápasem jdeme společně na záchod, před strečinkem pak musíme dát obě trojku a pak se ještě trefit zpod koše, než jdeme před hvizdem na lavičku.

Basketbalistky začaly s přípravou na olympijské hry v polovině května, jsou tak pospolu už třetí měsíc. "Bylo to náročné a holky musely obětovat i rodinu, kamarády a vztahy. Proto je důležité, že už je to konečně tady a teď přichází ten vytoužený vrchol," řekl trenér Blažek při dnešním odletu.

K udržování dobré nálady v týmu vedle basketbalu slouží i různé hry. "Hrajeme třeba Aktivity. Většinou ale v době volna spíme. Jen moje spolubydlící Alena pořád kouká na filmy. Je to úplný filmový maniak," řekla Zrůstová o Hanušové. "Je pravda, že já jsem asi jediná z týmu, která přes den nespí," přiznala pivotka Brna.

Ve volném čase čtou nebo se učí

Nejčastější činností v době volna je ale vedle spánku četba. "Hlavně starší holky hodně čtou. S Hankou Horákovou máme takový čtenářský klub. Knížky si i vyměňujeme. Teď si vezu detektivku od Dicka Francise," prozradila Kulichová.

Zrůstová také bude číst, ale především vysokoškolská skripta. "Mám před sebou státnice, takže si vezu i hromadu učení. Celý batoh. Diplomku mám odevzdanou, ale státnice jsem si kvůli reprezentaci odložila. Měla bych se začít učit, ale vůbec se mi do toho nechce," přiznala.

Velkým lákadlem je pro hráčky páteční slavnostní zahájení, ale stále není jisté, jestli se ho zúčastní, jelikož hned druhý den je čeká od 9:00 londýnského času zahajovací zápas s Čínou. "Doufáme, že na zahájení půjdeme. Ještě se to řeší. Snad to vyjde alespoň na průvod a pak rychle do postelí. Přeci jen zahájení je do půlnoci a my budeme vstávat asi v 6:30," řekla Zrůstová.

Hráčky myslí i na kulturní program

Trenér Blažek chce hráčkám vyhovět, ale zároveň musí myslet na optimální přípravu, proto stále s rozhodnutím o účasti na zahájení váhá. "Pokud řeknu, že nemůžeme jít, tak to holky nebudou brát jako moji buzeraci, ale vezmou to, protože je k tomu důvod," dodal Blažek.

Hráčky také doufají, že v nabitém programu basketbalového turnaje se najde čas na to, aby se zašly podívat na londýnské památky. "Do Londýna jsem chtěla vždycky jet, tak snad bude čas se podívat třeba na Buckinghamský palác nebo Big Ben," doufala Hanušová. "Ála si nainstalovala do mobilu i aplikaci o Londýnu, takže se prý neztratíme, když tam budeme spolu chodit po památkách," doplnila Zrůstová.

Obě také věří, že budou mít v průběhu olympiády možnost setkat se s americkými basketbalisty. "Určitě bych chtěla potkat LeBrona Jamese. Holky si kvůli tomu ze mě dělají srandu. Mám z jeho kolekce všechny boty a basketbalové oblečení. Jednou jsem říkala do dotazníků, že bych s ním chtěla zajít na večeři. To asi nevyjde, tak bude stačit fotka," řekla se svým typickým úsměvem Zrůstová. "Foťák je už nažhavený," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články