Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První olympionici včetně Hilgertové odletěli do Londýna

Praha - Symbolicky pod zamračeným nebem odletěli dnes na olympiádu do Londýna vládním speciálem z vojenského letiště v Kbelích první čeští sportovci a s nimi plno materiálu včetně lodí. Do dějiště her se totiž vydali všichni vodní slalomáři v čele s kajakářkou Štěpánkou Hilgertovou, již čeká šestá účast pod pěti kruhy, a deblkanoisty Jaroslavem Volfem a Ondřejem Štěpánkem, kteří budou obhajovat stříbrné medaile z Pekingu.

Olympionici před odletem do Londýna
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Hilgertová doufá, že se po přistání setká se svou lodí v původním stavu, neboť tu poslední našla při přesunu ze soustředění v Londýně totálně rozbitou. Slovenský výrobce však stihl dvojnásobné olympijské vítězce vyrobit novou loď za pár dní. "Takže se přiznám, že mám z toho trochu strach, i když jsme ji pořádně zabalili a dávali pozor při nakládání. Uvidíme, co se stane v Londýně," strachovala se Hilgertová.

Do letadla dnes nastoupilo celkem osmnáct lidí, z toho sedm sportovců. Kromě Hilgertové a delkanoistů také další vodní slalomáři Stanislav Ježek, čtvrtý muž z Pekingu, a kajakář Vavřinec Hradilek. Oba spolu v Londýně pojedou i na deblkanoi. Odletěl také gymnasta Martin Konečný a jachtař Karel Lavický.

Deblkanoisté Ježek s Hradilkem si vytyčili cestu do finále: "Olympijský kanál je ideální, jako z pohádky. Je to potěšení na něm trénovat, bohužel to nemá nic společného s tím, jak se podaří závodit. Hlavním cílem je finále. Všechno ostatní bych považoval za neúspěch," potvrdil Ježek.

S berlemi nastupoval do letadla trenér vodních slalomářů Jiří Pultera, neboť si zvrtnul kotník při tenisu. "Chceme si ještě kanál naposledy vyzkoušet," shodli se vodáci. Organizátoři jim totiž trať po několika dnech tréninku příští týden uzavřou a někteří čeští reprezentanti se vydají zpět do České republiky. "Letenky jsou levné a musím doma posekat zahradu," usmíval se například Ježek.

Hilgertová věří, že další nová loď už přesun vydrží bez újmy

Když před dvěma týdny rozbalovala po cestě ze soustředění v Londýně vyšperkovanou zbrusu novou loď pro olympijské hry, pokoušely se o kajakářku Štěpánku Hilgertovou mrákoty. Byla rozbitá na padrť a neopravitelná. Novou loď za zhruba 30 tisíc korun trvá postavit dva měsíce a Hilgertová v nesnázi už spekulovala, jakou starou loď vytáhne ze skladu.

Byl to tak trochu zázrak. Slovenský výrobce dokázal pro Hilgertovou postavit kopii původní lodi za týden, přes dva svátky a přes víkend. Hilgertová na ní už dokonce tři dny jezdila v Praze a v tomto týdnu se s ní chce definitivně sžít na olympijském kanálu. "Jsem přesvědčená, že je velmi dobrá, musím to ještě vyzkoušet na trati v Londýně. Návyky z té minulé živější lodě ale mám, to zvykání bude daleko rychlejší," věřila.

Sportovce čeká v místě dění akreditace a ubytování v olympijské vesnici. Organizátoři pro ty, kteří již přicestovali, připravili přivítací program. V něm se předvedou například divadelní soubory, zpěváci nebo tanečníci. Dílčí ceremoniály tvoří ochutnávku před hlavním programem, kterým 27. července odstartují letošní hry. Největší skupina českých olympioniků vyrazí do Londýna 24. července z letiště v Kbelích dvěma speciály.

Heathrow čeká rekordní den

Nejrušnější evropské letiště v londýnském Heathrow dnes přivítá rekordní počet cestujících. Na dálnici u Heathrow se dnes také otevřely první pruhy vyhrazené jen pro olympijskou dopravu, které přispěly ke kilometrovým frontám kolem Londýna. Na letišti bylo otevřeno akreditační středisko a začaly fungovat autobusy převážející atlety do olympijské vesnice. Zatím nebyly z Heathrow hlášeny žádné problémy.

Majitel letiště společnost BAA očekává 236 995 cestujících. Dosavadní rekord platí od loňského 31. července, kdy přes Heathrow prošlo 233 562 pasažérů. Průměrný počet cestujících je 190 000 za den. Dnes letiště očekává 335 sportovců a 1 027 funkcionářů a dalšího doprovodného personálu. Nejrušnějším "olympijským" dnem na Heathrow bude 24. červenec, kdy má přiletět 1 262 sportovců a 3 008 dalších lidí spojených s olympiádou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články