Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vyléčený Petr Koukal povede české olympioniky

Praha - Badmintonista Petr Koukal bude vlajkonošem české výpravy při slavnostním zahájení olympijských her v Londýně. Šestadvacetiletý reprezentant se vrátil k vrcholovému sportu poté, co se dokázal loni vyléčit z rakoviny. Jméno vlajkonoše dnes oznámili zástupci Českého olympijského výboru (ČOV). Londýnské hry začnou 27. července.

Badmintonista Koukal
zdroj: ČT24

"Je to pro mě obrovská pocta. Byla by to pocta pro všechny sportovce," prohlásil Koukal, který se o nominaci dozvěděl minulý týden ve čtvrtek. "Kdyby mi někdo řekl před dvěma lety, kdy mi oznámili diagnózu, že ponesu vlajku v Londýně...," vzpomínal Koukal na zdrcující slova lékařů o rakovině varlat.

Petr Koukal: "Splněných snů bylo už až až, takže olympijský turnaj bude probíhat ve velkém uvolnění a já si ho budu nanejvýš užívat. Mohl by se mi pak splnit ještě jeden sen, postup do čtvrtfinále. Pak už je to jen kousek od medaile. Necháme se překvapit, jaký ten 'happy end' vlastně bude."

Tehdy ani netušil, jestli se vůbec bude moci vrátit ke sportu. "Ale hry v Londýně pro mě byly obrovská motivace pro návrat do sportovního života," prohlásil Koukal, který na olympijských hrách startoval i před čtyřmi roky v Pekingu.

Ve Vancouveru nesl vlajku Jaromír Jágr

ČOV vždy oznamoval jméno vlajkonoše až těsně před zahájením olympiády, tentokrát ale udělal výjimku. "Touto volbou jsme chtěli ukázat i na další význam sportu, který může pomoci i v těžkých životních situacích," řekl dnes šéf české mise v Londýně František Dvořák. Ten od Koukala vzápětí dostal ke kulatému jubileu badmintonovou raketu.

Na poslední zimní olympiádě ve Vancouveru nesl vlajku hokejista Jaromír Jágr, před čtyřmi lety na letních hrách v Pekingu se stejné cti dostalo kajakářce Štěpánce Hilgertové. Ta byla vlajkonoškou české výpravy jako druhá žena v historii po rychlobruslařce Martině Sáblíkové, která byla vybrána pro hry v Turíně v roce 2006.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články