Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Do Londýna se podívá 113 sportovců a mohou přibýt další

Praha - Ke dni uzávěrky nominací má česká olympijská výprava pro Londýn 113 sportovců, ale ani toto číslo ještě nemusí být konečné. Kvalifikace ještě čeká basketbalistky, atleti mohou dál plnit limity a přibýt ještě může i jedna tenisová dvojice do mužské dvouhry.

Jednotlivé sportovní svazy do středeční uzávěrky nahlásily Českému olympijskému výboru své nominace, ale například cyklisté ještě čekají na výsledky mistrovství republiky na silnici, které se jede až do neděle v Púchově na Slovensku. Nominaci bude schvalovat plénum ČOV 28. června, ale i po tomto datu si může někdo vybojovat účast v Londýně.

Basketbalistky budou hrát v příštím týdnu kvalifikaci v Ankaře, z dvanácti týmů do Londýna postoupí pět. V základní skupině Češky čekají zápasy s Novým Zélandem a Argentinou, dál projdou dva týmy. Na olympijský turnaj se kvalifikují vítězky čtvrtfinálových zápasů, poražené celky budou hrát o poslední volné místo.

Nejpočetnější část výpravy tvoří atleti, kteří zatím obsadili 24 míst, ale mohou plnit limity až do 7. července. V disciplínách, kde je splněn jen slabší limit B, se může nominace ještě změnit, pokud někdo předvede lepší výkon než dosavadní držitel limitu.

Do příštího týdne by rovněž mělo být jasno o konečné nominaci tenistů. Ta se ještě může rozšířit o mužský deblový pár a český tým by v tom případě nasadil do turnaje ještě další dvojici do smíšené čtyřhry. Mezinárodní federace ITF totiž stále čeká na vyjádření jednotlivých zemí o účasti jejich hráčů.

Nominace se na poslední chvíli rozšířila o dva plavce. Mezinárodní plavecká federace FINA totiž na základě celkového součtu závodníků s limitem A doplnila startovní listiny o kraulaře Martina Vernera a prsařku Martinu Moravčíkovou, kteří mají splněné limity B. Nominaci budou o víkendu upřesňovat ještě cyklisté.

Zatímco dráhaři a bikeři mají jasno, na domácím šampionátu v Púchově se rozhodne o nominaci na dvě místa pro silniční závod, o něž se ucházejí Roman Kreuziger, Zdeněk Štybar a Jan Bárta. V příštím týdnu bude jasná také nominace na závod v bikrosu, v němž má Česká republika dvě místa pro závod žen. Vedle atletů mají početné zastoupení také veslaři, jichž je dvanáct.

Po deseti sportovcích budou mít v Londýně sportovní střelci a cyklisté. Naopak jen po jednom zástupci mají vzpěrači, boxeři a zápasníci. Rekordmankou ve výpravě bude vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, která pojede na šesté hry. V nominaci jsou i všichni tři obhájci zlata - oštěpařka Barbora Špotáková a střelci Kateřina Emmons a David Kostelecký.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články