Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Londýnskou olympiádu zahájí ženský fotbal v Cardiffu

Londýn - Soutěže olympijských her v Londýně začnou příští rok 25. července v 17:00 SELČ mimo britské hlavní město utkáním ženského fotbalu v Cardiffu ve Walesu. Téhož dne budou hrát fotbalistky ještě v Glasgowě a Coventry a teprve v pátek 27. července večer budou hry na olympijském stadionu v Londýně slavnostně zahájeny. Organizátoři zveřejnili data, přesné časy a místa více než 300 disciplín v 26 olympijských sportech, stejně jako ceny za lístky na jednotlivé soutěže.

"Z vlastní zkušenosti sportovce vím, že toto je okamžik, kdy všechno začne být velmi reálné," řekl při londýnském zveřejnění programu her předseda organizačního výboru a dvojnásobný olympijský vítěz Sebastian Coe.

Na 8,8 milionu lístků se bude prodávat mezi 15. březnem a 26. dubnem. Ne všechny soutěže začínají od 20 liber a 90 procent vstupenek je podle organizátorů levnějších než 100 liber (asi 2 900 korun). Na zahajovací ceremoniál budou nejlevnější lístky za symbolickou cenu 20,12 libry a nejdražší za rovněž symbolických 2 012 liber.

Z českého pohledu začne londýnská olympiáda jako ty předchozí velkým očekáváním. Sportovní střelkyně Kateřina Emmons bude 28. července obhajovat zlato z Pekingu ve vzduchové pušce a cyklista Roman Kreuziger by měl jet silniční závod.

Atletické soutěže začnou v pátek 3. srpna. Organizátoři označují 4. srpen za "supersobotu", protože vedle několika atletických finále vyvrcholí veslování a soutěže v plavání. Fotbalisté mají finále na programu v sobotu 11. srpna ve Wembley. Olympiáda vyvrcholí maratonem a slavnostním zakončením her v neděli 12. srpna.

Těžištěm her bude olympijský park ve Stratfordu na východě Londýna, kde je olympijský stadion, stejně jako areály pro plavecké soutěže, basketbal a házenou, velodrom a olympijská vesnice. Sportovat se bude ale také na několika místech kolem Temže nedaleko olympijského parku. Ve veletržním středisku ExCel v bývalých docích bude pět krytých sportovišť, kde se bude šermovat, boxovat, zápasit, vzpírat a hrát stolní tenis. V Greenwichi bude v bývalém Millenium Dome gymnastika a basketbalové finále, zatímco v greenwichském parku pod slavným nultým poledníkem vyroste provizorní stadion pro jezdecké soutěže a v nedalekých Královských dělostřeleckých kasárnách budou soutěžit střelci.

Soutěže zavedou sportovce i do centra Londýna

Hned první den po zahájení se pojede cyklistický silniční závod, který má mít start i cíl na třídě The Mall poblíž Buckinghamského paláce. Trasa povede středem města přes Chelsea na jih kolem známého zámku Hampton Court do hrabství Surrey a pak zpět do Londýna. Na Mallu budou mít start a cíl také maratony a soutěže v chůzi. Maratonský okruh povede kolem nejznámějších památek, jako jsou parlament ve Westminsteru, Tower, katedrála St. Paul's a opět Buckinghamský palác. Organizátoři vyhověli londýnské radnici, která se chtěla vyhnout uzavření města během týdne, a zařadili maratony i chůzi na víkend uprostřed her a potom na závěr olympiády.

Očekávané české vrcholy her v Londýně 2012

28. července:

cyklistika: silniční závod (Kreuziger),

sportovní střelba: vzduchová puška (Emmons),

2. srpna:

kanoistika, slalom: finále C2 (Volf, Štěpánek) a K1 (Hilgertová),

3. srpna:

veslování: skif, finále (Synek),

4. srpna:

sportovní střelba: libovolná malorážka 3x20 ran (Emmons),

tenis: dvouhra žen, finále (Kvitová),

5. srpna:

tenis: dvouhra mužů, finále (Berdych),

8. srpna:

atletika: 110 m překážek, semifinále a finále (Svoboda),

9. srpna:

atletika: oštěp, finále (Špotáková),

11. srpna:

basketbal: ženy, finále,

moderní pětiboj: muži (Svoboda, Polívka),

fotbal: muži, finále,

12. srpna:

cyklistika: horská kola, muži (Kulhavý).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články