Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Finové potřetí ovládli světový šampionát osmnáctek

Grand Forks (USA) - Hokejisté Finska se stali potřetí mistry světa kategorie hráčů do 18 let, ve finále porazili v severském derby Švédsko vysoko 6:1. Navázali tak na zlaté medaile z let 1999 a 2000. Bronz získal domácí výběr USA. Obhájci titulu Američané rozstříleli v zámořském souboji Kanadu 10:3.

Finští hokejoví junioři
zdroj: Reuters

Finové, kteří na loňském MS ve Švýcarsku zůstali po finálové porážce s Američany těsně pod vrcholem, potřebovali na úvod turnaje až samostatné nájezdy, aby přemohli český tým. Základní skupinu končili porážkou s Kanadou (1:3) a pak se nadřeli na čtvrtfinálovou výhru nad Ruskem 4:3. Jenže překvapivý úspěch v semifinále proti týmu USA, s nímž po výhře 4:2 zúčtovali za minulý šampionát, jim do boje o zlato dodal ohromné sebevědomí.

V první třetině finále dali Švédům jasně najevo, jak moc po titulu touží. Vyhráli na střely na branku 14:3 a svou převahu vyjádřili i gólově. Už po 75 vteřinách se trefil Tolvanen, v 16. minutě se mezi střelce zapsal Somppi a o 51 sekund později zvýšil už na 3:0 Tuulola.

Krátce po polovině zápasu navíc načal svůj střelecký účet ve finále Puljujärvi. Přesně po minutě snížil sice Andersson, jenže to bylo ze strany Švédů vše. V jejich brankovišti nahradil Larsson od třetí třetiny Gustavssona, ale porážku neodvrátil. Naopak ho ještě dvakrát pokořil Puljujärvi, když hattrick završil v závěru při přesilovce pět na tři.

"Dnes všechno fungovalo. Byl to skvělý zápas, naši chlapci předvedli perfektní výkon," řekl kouč vítězů Jussi Ahokas. "Semifinále i toto utkání byly něčím mimo realitu. Nemám vůbec slov. Prostě jsme hráli skutečně dobře," dodal kapitán Juuso Välimäki.

Švédové dál čekají na zlato

Švédové do sbírky přidali již páté stříbro. Druzí byli v roce 1999 a pak třikrát v letech 2010 až 2012. Od té doby usilovali o cenný kov marně. "Když se ohlédnu za celým turnajem, jsem na tým pyšný za to, jak jsme hráli. Ale dnes nám to nevyšlo a máme stříbro. Kvůli hráčům mě to hrozně mrzí," uvedl švédský kouč Torgny Bendelin.

Zápas zklamaných semifinalistů o bronz přinesl velké ofenzivní manévry, o vítězi však rozhodla už první třetina. V ní dokázali Američané nasázet Kanaďanům šest gólů a sami inkasovali jediný. Ve druhé třetině přidali další trefu a nakonec si po jediném klopýtnutí na turnaji v semifinále s Finy zlepšili náladu 'desítkou' do sítě velkého rivala. Dovršil ji 61 vteřin před sirénou Lockwood.

MS hokejistů do 18 let:

Finále:

Švédsko - Finsko 1:6 (0:3, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 33. Andersson (Nylander) - 2. Tolvanen (Kotkansalo), 16. Somppi (Kuokkanen), 17. Tuulola (Välimäki, Räsänen), 32. Puljujärvi (Kuokkanen), 46. Puljujärvi (Kuokkanen, Kotkansalo), 60. Puljujärvi (Tolvanen). Rozhodčí: Sheva, Voss (oba USA) - Dalton (Brit.), Goljak (Běl.). Vyloučení: 8:8, navíc Danielsson (Švédsko) 10 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 3543.

O 3. místo:

USA - Kanada 10:3 (6:1, 1:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 5. Anderson (Keller), 6. Brown (Yamamoto, Mittelstadt), 8. Bellows (Keller, Greenway), 12. Brown (Mittelstadt, Yamamoto), 15. Anderson (Keller, Greenway), 17. Pastujov (Howdeshell, Lockwood), 22. Yamamoto (Mittelstadt, Brown), 45. Walker, 46. Luce (Hellickson, Frederic), 59. Lockwood (Hellickson, McPhee) - 7. Bitten (Shaw, Phillips), 48. Hall (Shaw, Malenstyn), 52. Tippett (Malenstyn, Hall). Rozhodčí: Linde (Švéd.), Hribik - Suchánek (oba ČR), Sysujev (Rus.). Vyloučení: 10:12, navíc Fabbro (Kanada) 10 min. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3448.

Konečné pořadí: 1. Finsko, 2. Švédsko, 3. USA, 4. Kanada, 5. Slovensko, 6. Rusko, 7. ČR, 8. Švýcarsko, 9. Lotyšsko, 10. Dánsko (sestupuje).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články