Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Výběr Evropy se pokusí v semifinále překvapit Švédsko

Toronto - O další překvapivý krok na Světovém poháru budou usilovat hokejisté ještě nedávno podceňovaného Výběru Evropy v semifinálovém duelu proti Švédsku. Přemožitelé českých hokejistů vnímají šanci hrát o finále jako výjimečnou příležitost. Seveřané jsou naproti tomu velkým favoritem. Zápas sledujte v 19:00 SELČ na ČT sport nebo na našem webu. 

Radost hokejistů Výběru Evropy
zdroj: USA TODAY Sports autor: Nick Turchiaro

Výběr Evropy byl spolu s Českou republikou před začátkem Světového poháru pokládán za největšího outsidera. Už v prvním zápase ale šokoval výhrou 3:0 nad Spojenými státy americkými a další dva body proti českému týmu mu zajistily překvapivé místo mezi nejlepší čtyřkou.

Hokejisté týmu Evropy ale chtějí víc, přestože v semifinále je čekají silní Švédové. "Přijeli jsme, abychom dokázali, že sem patříme. V tomhle ohledu jsme odvedli dobrou práci, ale pořád nejsme spokojení," řekl německý obránce Christian Ehrhoff, který v týmu zastupuje jednu z osmi národností. "Máme jedinečnou příležitost jít dál a dokázat něco výjimečného," věří čtyřiatřicetiletý Ehrhoff.

Není jisté, zda si na dalším ročníku Světového poháru, který by mohl být za čtyři roky, mužstvo Evropy zahraje. Právě tento fakt dodává hráčům motivaci navíc. "Nemáme žádnou minulost ani žádnou budoucnost, ale žijeme současností a v tom je naše síla," řekl trenér Ralph Krueger. "To je všechno, co máme. Jsme vděční za tuhle příležitost a budeme se ji snažit co nejlépe zužitkovat," dodal.

Krueger v týmu vidí velký hlad po úspěchu. "Pro všechny hráče je semifinále velkým úspěchem. Ale nejsou s ním spokojení - každý chce víc. Chceme se dostat do finále a v neděli proti Švédům budeme tvrdě bojovat," ujistil Krueger, jehož svěřenci porazili výběr Tre kronor v přípravě před SP ve Washingtonu jednoznačně 6:2. Právě tam Evropané po dvou porážkách v přípravě s hráči do 23 let ve Výběru Severní Ameriky (0:4 a 4:7) poprvé naznačili své možnosti.

Obě mužstva ale moc dobře vědí, že je čeká něco jiného. "Nic to neznamená. Známe jejich sílu, bude to úplně jiný zápas," řekl Marián Hossa. Švédský kapitán Henrik Sedin si uvědomuje, jak těžký soupeř na jeho tým čeká. "Sledoval jsem je proti Kanadě a nadchli mě. Kanada měla snad padesát střel. Možná neodehrála své nejlepší utkání, ale Evropa měla hodně možností skórovat. I proti Američanům a Čechům ukázala, že je skvělým týmem," ocenil Henrik Sedin.

Podle obránce Antona Stralmana jeho tým Evropané v přípravném utkání překvapili. Semifinálového soka ale varuje: "Pořád jsme neukázali to nejlepší, co v nás je." Švédsko postoupilo do semifinále z prvního místa, když ve skupině přehrálo 2:1 Rusy, 2:0 Finy a severoamerickým mladíkům podlehlo 3:4 v prodloužení. "Když se nějakého týmu bojíte, soustředíte se o to víc, ale proti týmům, které byste měli porazit, je to těžší. To bude v semifinále klíčové," prohlásil Henrik Sedin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články