Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Nesmiřitelní rivalové napíší další kapitolu. Bude to velké, zní z tábora Kanady i Ruska

Už před více než čtyřiceti lety jejich zápasy byly extrémně vypjaté a nic se na tom nezměnilo do současnosti. Rivalita mezi Kanadou a Ruskem patří v hokeji k těm největším a další díl ze soubojů nesmiřitelných soků nabídne semifinále Světového poháru. Oba celky se už utkání nemohou dočkat a vyhlašují: "Bude to velká bitva." Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo na našem webu od 00:50.

Kanaďan Jonathan Toews se snaží překvapit ruského brankáře Sergeje Bobrovskiho
zdroj: REUTERS autor: Charles LeClaire

Když se naposledy potkaly na některém z turnajů, mluvilo se o utkání ještě dlouho. V roce 2015 na sebe narazila Kanada a Rusko ve finále mistrovství světa v České republice a duel se zapsal do paměti dvěma momenty: javorové listy naprosto dominovaly a slavily zisk trofeje po vítězství 6:1. Sborná porážku neunesla a proti všem tradicím hráči opustili led ještě před hymnou Severoameričanů, za což se na jejich hlavy snesla tvrdá kritika.

Rozuzlení šampionátu jenom potvrdilo dlouhodobý známý fakt, že mezi oběma týmy panuje obrovská rivalita. A vypajté střetnutí plné emocí, soubojů a skvělého hokeje se očekává i v semifinále Světového poháru, kde na sebe oba soci narazí. Situace jsou si vědomi i hráči z obou táborů. 

"Ta rivalita je obrovská, k tomu ani není potřeba nic dodávat. Bude to velká bitva. Oba týmy mají skvělé hráče, takže nás čeká určitě napínavý zápas," řekl brankář Ruska Sergej Bobrovskij.

"Mezi námi je velká rivalita, která trvá už dlouhou dobu. Každý včetně hráčů je vzrušený, když je možnost zápasu mezi Kanadou a Ruskem. Bude to velká výzva. Rusové jsou talentovaný a velmi dobrý tým. Jsme si toho vědomi," prohlásil zase kapitán javorových listů Sidney Crosby, jenž v kontroverzním finále pomohl k triumfu gólem a asitencí. 

Gól Hendersona, výprask a premiéra s derniérou Lemieuxe s Gretzkym

Původ rivality je ovšem potřeba hledat v daleko větší minulosti, kdy ještě ani Crosby nebyl na světě. Už v padesátých letech minulého století došlo k prvním střetnutím, ale hlavním spouštěčem vypjatých bitev se stal rok 1972, kdy se odehrála Série století.

Tehdy Sovětský svaz poprvé změřil síly s profesionály z Kanady v osmi zápasech o pozici nejlepšího týmu světa. Javorové listy, jež věřily, že mají celkový triumf bez potíží v kapse, začaly šokem a ostudou. Doma před vlastními fanoušky schytaly výprask 3:7 a celkově jim první půlka série nevyšla (bilance 1 výhra, remíza a 2 prohry).

Bitva, v níž nechyběly kontroverzní momenty, krásné akce a tvrdé střety, vyvrcholila až v Rusku, kde se nakonec radovali Kanaďané. O těsném celkovém triumfu rozhodl až v posledním duelu 34 sekund před koncem po obratu slavnou brankou Paul Henderson.

Od té doby začaly být duely mezi oběma zeměmi extrémně vypjaté, k čemuž pomáhala i politická situace a tehdejší rozdílnost ve stylu hokeje. Zatímco Kanaďané sázeli především na sílu a tvrdost, sborná předváděla rychlou a technickou hru. Diváci každopádně mohli sledovat velké zápasy.

Černým dnem z pohledu Kanady ve vzájemných střetech je především Kanadský pohár 1981, kdy se Sověti s javorovými listy potkali poprvé v některém z finálových zápasů a Severoameričané z něj vyšli katastrofálně. Prohráli 1:8, přičemž závěrečná třetina, v níž padli 0:5, je jedním z nejhorších momentů kanadské hokejové historie.

Aby ostudy nebylo málo, pořadatelé v čele s Alanem Eaglesonem znemožnili Sovětům odvézt si domů vítěznou trofej, protože "nesmí opustit Kanadu" a situaci museli hasit až fanoušci, kteří se složili na zhotovení repliky.

Veseleji Severoameričané vzpomínají na Kanadský pohár 1987, kdy se opět rivalové střetli v závěrečném měření sil o trofej. První utkání vyhrál Sovětský svaz, ovšem domácí výběr finálovou sérii otočil a radoval se z vítězství. Pomohli k tomu i hvězdní Mario Lemieux a Wayne Gretzky, kteří se poprvé a naposledy sešli v jednom týmu.

Čtyřikrát Rusko, čtyřikrát porážka

Následovala celá řada soubojů, v nichž za delší konec jednou tahali Rusové a jednou zase Kanaďané. Černá série pro javorové listy přišla ale nedávno v rámci mistrovství světa. V letech 2008, 2009, 2010 a 2011 se sbornou ve vyřazovací části vždy prohrály. V prvních dvou případech to bylo až ve finále a zejména porážka na domácím šampionátu 2008 hodně bolela. Zbylé dvě meření sil proběhly ve čtvrtfinále. 

Kanada si v té době spravila chuť alespoň na olympiádě 2010 ve Vancouveru, kde po zlatu toužící Rusy smetla 7:3 a sama si nakonec dokráčela pro nejcennější kov.

Od vzájmených zápasů si poté oba týmy odpočaly až do již zmíněného finále 2015, kde se opět potvrdilo, že když na sebe Rusko s Kanadou narazí, vždy půjde o emotivní podívanou.

Další zápis do historie hokeje se tak možná opět uděje za pár hodin, kdy se proti sobě hvězdné výběry opět postaví. Favoritem budou domácí javorové listy, které v posledních letech vládnou světovému hokeji a na Světovém poháru zatím vše vyhráli. Rusové ovšem chtějí nadvládu Kanaďanů ukončit a konečně zabojovat o titul na turnaji s nejlepšími hráči, na který čekají už od roku 1981.

Scénář velké bitvy je tak napsán velice atraktivně a vše nasvědčuje, že i zápas samotný bude lahůdkou pro všechny fanoušky.

Je nám líto, video expirovalo.
Další velká bitva se blíží. Kanada si to v semifinále SP rozdá s rivalem s Ruska

Hlavní zprávy

Nejčtenější články