Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Trenér Švédů Grönborg: Prohráli jsme, ale cíl jsme splnili

Toronto - Hokejisté Švédska sice ve svém posledním zápase v základní skupině Světového poháru prohráli, přesto mohli do kabin odcházet spokojení. Bod za porážku s Výběrem Severní Ameriky v prodloužení jim stačil k postupu do semifinále z prvního místa. Seveřané se tak už nyní mohou chystat na Výběr Evropy, jenž ve druhé skupině nečekaně vyřadil tým USA a skončil druhý za suverénní Kanadou.

Švédský kouč Rikard Grönborg
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/imago sportfotodienst

"Pokaždé, když vyjedete na led, chcete vyhrát. Ale i tak jsme úkol splnili. Vyhráli jsme skupinu, čímž jsme splnili cíl. Věděl jsem, že to bude hodně těžký zápas. Hráli jsme třetí zápas ve čtyřech dnech," řekl trenér Rikard Grönborg, který zažívá úspěšnou premiéru na střídačce švédské reprezentace.

Švédsko v zápase se Severní Amerikou prohrávalo po 95 vteřinách už 0:2, přesto se dokázalo vrátit do utkání. S nepříjemnou situací se dokázal vyrovnat i brankář Henrik Lundqvist, jenž v první třetině inkasoval třikrát. Přesto se nenechal vystřídat a ve zbytku zápasu pomohl týmu několika výbornými zákroky. Celkově si jich připsal 45.

"Je to fantastický gólman. Držel nás ve hře proti Finům i proti Severoameričanům, když na něj pořád jezdili sami a měli i trestné střílení. Je strašně dobrý," ocenil Grönborg gólmana s přezdívkou Král Henrik."Dal nám šanci zvítězit. Program turnaje je hodně náročný, hráli jsme potřetí ve čtyřech dnech. Něco jsme se nacestovali. Potřebujeme, aby byl ve formě, a díky němu jsme postoupili do semifinále," chválil kouč výkon brankářské jedničky týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Severní Amerika "23" - Švédsko

První zápas na turnaji Lundqvist kvůli nemoci vynechal. Olympijské finalisty ze Soči v duelu o postup do finále Světového poháru čeká Tým Evropy, na který nemají dobré vzpomínky. Minulý týden mu ve Washingtonu v přípravném utkání podlehli 2:6.

Oba týmy si ale uvědomují, že tentokrát to bude zcela jiný zápas. "Přípravné utkání se Švédskem nám dodalo odvahu. Tehdy ale zrovna přiletěli z Evropy a od té doby se hodně zlepšili. Umějí dobře reagovat na složité situace, což předvedli i proti severoamerickému výběru. Je to evropská bitva, na kterou se hodně těšíme, ale bude to o dost těžší než ve Washingtonu," řekl kouč evropského výběru Ralph Krueger.

Ten věří, že jeho mužstvo je na tom momentálně lépe než minulý týden. "Více si uvědomujeme, čeho jsme schopni a co potřebujeme hrát. Mělo by to být zajímavé utkání," dodal Krueger k nedělnímu duelu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články