Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Draisaitl rozhodl v prodloužení, Česko je blízko vyřazení

Toronto - Česká hokejová reprezentace prohrála i druhý zápas na Světovém poháru, když Výběru Evropy podlehla 2:3 v prodloužení. Svěřenci trenéra Josefa Jandače dvakrát dohnali jednobrankovou ztrátu, ale ve třetí minutě prodloužení rozhodl německý útočník Draisaitl. Český tým má na kontě po dvou zápasech jediný bod a živí už jen teoretickou nadějí na postup.

Mats Zuccarello se raduje z gólu
zdroj: USA TODAY Sports autor: Dan Hamilton

Výběr Evropy je naopak velmi blízko semifinále. Poslední zápas v základní skupině A čeká český tým v pátek ve 2:00 SELČ proti Spojeným státům americkým. Aby českému týmu zůstala šance na play-off, nesmí Kanada bodovat v duelech s USA ani s Výběrem Evropy.

Hokejisté po debaklu s Kanadou nastoupili nově v brance s Mrázkem a s pozměněnými formacemi. V prvním útoku nastoupili s kapitánem Plekancem Hemský a Palát. Chyběl zraněný Faksa, do sestavy místo něj naskočil Birner.

Český tým znovu doplatil na zbytečná vyloučení, na trestné lavici byl celkem šestkrát, z toho dvakrát Voráček. Evropané sice žádnou z přesilovek nevyužili, oslabení ale stála Čechy hodně sil.

Spíš opatrnou první třetinu orámovaly dvě vyložené šance. Hned z úvodní akce mohl český tým skórovat, když Sekera nechal za sebou volného Michálka, ten ale po Voráčkově přihrávce sám mezi kruhy netrefil Halákovu branku. Na druhé straně po zaváhání v české rozehrávce a přistrčení od Kopitara trefil Chára švihem konec Mrázkovy hokejky.

Aktivitě Evropanů v úvodní pětiminutovce ještě napomohl faulem Voráček, Vanek ani Gáborík si ale v přesilovce na Mrázka nepřišli, stejně jako o chvíli později volný Hansen. Na druhé straně jen těsně minul po Hanzalově přihrávce od modré čáry Kempný.

Faul Streita následně přinesl Jandačovu výběru první početní výhodu, Haláka v ní však nijak významně neohrozil, stejně jako o chvíli později při trestu Cháry. V závěru první části tvrdě střílel od modré Sekera, Mrázek si ovšem s jeho projektilem poradil, stejně jako s těžkou Chárovou střelou.

Utkání Česko - Výběr Evropy
zdroj: AP autor: Nathan Denette

Prostřední dějství odstartoval Výběr Evropy náporem, který si z kabin přinesl početní výhodu po zákroku Kempného. Gáborík ale ani nadvakrát nepřekonal Mrázka, český gólman zakročil betonem i proti nebezpečné střele Draisaitla. Pouhou sekundu po vypršení trestu Kempného hloupě fauloval Milan Michálek a český tým promarnil možnost dostat se do hry.

Evropané se v početní výhodě natlačili před Mrázka a v nebezpečné situaci vyhodil puk z brankoviště rukou ležící Kempný. Kopitar si z následného trestného střílení na Mrázka nepřišel. Češi tedy nakonec těžké první čtyři minuty přežili bez úhony, aktivita ale zůstávala převážně na evropských hokejkách.

Bezbrankový stav zkusil zlomit bekhendem Palát, Halák však byl pozorný, stejně jako na druhé straně Mrázek při ošemetném nahození Bellemara před branku. Evropané v druhé třetině vystřelili na Mrázka celkem jednadvacetkrát proti devíti českým pokusům, Mrázek ale držel naděje národního týmu a úspěšně zasáhl i proti volnému Ehrhoffovi.

Pokračující tlak Evropy ale nakonec přinesl ovoce, Mrázek ztratil v nepřehledné situaci hokejku a této výhody zkušeně využil od mantinelu střílející Chára. Na druhé straně mohl takřka vzápětí odpovědět Jordán, jeho střelu ale těsně před brankovou čárou zametl do bezpečí Seidenberg.

Český tým po inkasované brance přece jen přidal, Plekanec ještě bekhendem minul, ale ve 34. minutě se po Jordánově dobré obranné práci ve středním pásmu dostal k puku Voráček a ranou z křídla propálil Haláka.

Od závěru druhé části znovu získali převahu Evropané, nebezpečně pálil Zuccarello a Mrázek vychytal i Gáboríka. Navíc se nechal vyloučit Nakládal a hned po deseti sekundách třetí třetiny usedl na trestnou i Jordán, který vyhodil puk přes plexisklo. Mrázek ale v dvojnásobném oslabení zazářil proti Vanekovi a lapačkou efektně zlikvidoval i střelu Josiho.

Petr Mrázek
zdroj: USA TODAY Sports autor: Dan Hamilton

Český tým krizovou situaci sice znovu zvládl, už v rovnovážném počtu hráčů na ledě, ale nijak nebezpečně, vystřelil Zuccarello a Mrázkovi propadl puk lapačkou. Inkasovaný gól Čechy znovu probudil a pomohl mu i zbytečný faul Vaneka. Přesilovku totiž dokázal využít Hanzal, který se nejlépe zorientoval před brankou po nepřesné ráně Sobotky a odrazu kotouče od zadního mantinelu.

Vanek mohl svoji chybu záhy odčinit, proti jeho dorážce se ale postavil Mrázkův beton. Český tým se pak ubránil při Voráčkově trestu a na druhé stejně mohl přidat svůj druhý přesilovkový zásah Hanzal, jenže v početní výhodě po faulu Zuccarella z dorážky těsně minul branku. V posledních pěti minutách základní hrací doby si český tým vynutil převahu a trochu vylepšil nepříznivou statistiku střel na branku, ale bez efektu.

V prodloužení se zkoušel před branku natlačil Voráček a nebezpečně zápěstím pálil Sobotka, Halák ale oba pokusy ustál. Češi navíc hráli ve třech až příliš otevřený hokej a Evropané toho dokázali využít. Zuccarello vybojoval puk a poslal do úniku osamoceného Draisaitla, který střelou k tyči nedal Mrázkovi šanci.

Česko - Výběr Evropy 2:3 v prodloužení (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 34. Voráček (Jordán, M. Michálek), 49. Hanzal (Sobotka, Hemský) - 31. Chára (Vanek, Bellemare), 43. Zuccarello (Halák), 63. Draisaitl (Zuccarello). Rozhodčí: Furlatt, Sutherland - Miller (všichni Kan.), Murphy (USA). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 8574.

Česko: Mrázek - Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán - Hemský, Plekanec, Palát - J. Voráček, Hanzal, M. Michálek - Pastrňák, Sobotka, Červenka - Birner, Jaškin, Michael Frolík. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Evropa: Halák - Seidenberg, Josi, Sekera, Chára, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Gáborík - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek. Trenéři: Ralph Krueger, Paul Maurice a Brad Shaw.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články