Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

IIHF řeší MS v Bělorusku, je možný i bojkot některých zemí. Šance startu hráčů NHL je mizivá

Z programu na reprezentační sezonu se zatím neškrtá. I přes nejistotu spojenou s pandemií koronaviru čeští hokejisté znají alespoň základní záchytné body. V plánu jsou po nadcházejícím turnaji Karjala jako obvykle tři další díly série Euro Hockey Tour, přičemž České hry v polovině května by měly být generálkou na mistrovství světa. Představitelé Českého hokeje ale tuší, že kvůli špatné politické situaci v Bělorusku by turnaj mohly některé země i bojkotovat. Celý turnaj Karjaly odvysílá živě ČT sport a web ctsport.cz.

Zklamaní hokejisté české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Toto jsou plány na sezonu, nicméně nikdo z nás neví, jak se bude vyvíjet situace a opatření spojená s pandemií koronaviru," řekl generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd.

Úvodní akcí sezony bude turnaj Karjala v Helsinkách, kde se hráči v kompletním složení potkají za přísných opatření s ohledem na aktuální zdravotní situaci ve světě v pondělí. V úterý, ve středu a v pátek je čekají tréninky, ve čtvrtek pak duel se Švédy, v sobotu s domácími Finy a v neděli s Rusy.

Co by znamenal další výpadek světového šampionátu pro hokej? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

"Při nedělním utkání s Ruskem uctíme přímo v Hartwall Areně památku trenéra Miloše Říhy, který zanechal v českém i ruském hokeji nesmazatelnou stopu," prozradil mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Miloš Říha starší, který vedl reprezentaci před současným trenérem Filipem Pešánem, zemřel po déle přetrvávajících zdravotních problémech 1. září.

Euro Hockey Tour se rozehraje i přesto, že jednotlivé federace nemají podepsanou smlouvu, která po minulé sezoně vypršela. "Neměli jsme možnost se fyzicky potkat. Jednáme tedy velmi intenzivně na dálku prostřednictvím videokonferencí. I když nemáme podepsanou novou smlouvu, všichni jsme se dohodli, že budeme respektovat pravidla z té smlouvy staré," uvedl generální sekretář Českého hokeje Martin Urban.

Je nám líto, video expirovalo.
V širší nominaci hokejistů na Karjalu je deset nováčků

"Snažíme se držet za každou cenu alespoň okleštěný mezinárodní program. Máme herní řád, podle kterého jedeme, Karjala je prvním turnajem a proběhne v opravdu velmi speciálním režimu. Uvidíme, jak to dopadne a jak se bude celá situace ohledně nemoci covid-19 vyvíjet. Nelze vyloučit, že v bublinách bude nutné odehrát i světový šampionát," doplnil Urban.

Vedle boje s nemocí covid-19 přiživuje obavy ohledně osudu MS i neutěšená politická situace v Bělorusku. "Jde o seriózní problém spolu s pandemií koronaviru, jemuž bude šampionát čelit. Problém je velmi silně vnímán i Mezinárodní hokejovou federací (IIHF), v níž je přes sedmdesát zemí, také jako jediná může šampionát přidělit i odebrat," uvedl Urban.

"Můj názor? Ta země by měla být otevřená. Vzpomeňme si, že i v roce 1985 bylo ještě před revolučním rokem 1989 mistrovství světa tady u nás. Věřím, že hokej může procesům v té dané zemi pomoci. Ale pokud situace bude nebezpečná, byl by to velký problém, aby se mistrovství světa v této zemi konalo. Pro mě je kritické to zajištění bezpečnosti," dodal Urban.

Nevyloučil ale, že by v krajním případě mohlo dojít třeba i k bojkotu vrcholu reprezentační sezony ze strany některého z účastníků právě kvůli situaci v Bělorusku. "Samozřejmě i to je možné, to nemůže nikdo vyloučit, i toto se na mezinárodní scéně řeší. Je to ale především problém vedení IIHF, která nás informuje a konzultuje to s námi," řekl Urban.

Jako velmi pravděpodobnou variantu označil Urban možnost, že šampionát proběhne bez účasti hráčů NHL. Souhlasil s ním i kouč Pešán a manažer Nedvěd. "Myslím, že když NHL začne v lednu a AHL ještě o měsíc později, tak není možné to stihnout," prohlásil Pešán.

Program reprezentace v sezoně 2020/21:

Turnaj Karjala - Euro Hockey Tour (EHT):

Čtvrtek 5. listopadu: ČR - Švédsko (Helsinky),

sobota 7. listopadu: Finsko - ČR (Helsinky),

neděle 8. listopadu: ČR - Rusko (Helsinky).

Channel One Cup - EHT (Rusko):

Čtvrtek 17. prosince: ČR - Finsko,

sobota 19. prosince: Rusko - ČR,

neděle 20. prosince: ČR - Švédsko.

Beijer Hockey Games (Švédské hry) - EHT:

Čtvrtek 11. února: Švédsko - ČR,

sobota 13. února: ČR - Finsko,

neděle 14. února: ČR - Rusko.

Euro Hockey Challenge (EHCh):

Středa 21. dubna: Rakousko - ČR,

pátek 23. dubna: ČR - Rakousko.

čtvrtek 29. dubna: Německo - ČR,

sobota 1. května: Německo - ČR.

pátek 7. května: ČR - Slovensko,

sobota 8. května: ČR - Slovensko.

České hokejové hry (EHT):

čtvrtek 13. května: ČR - Finsko,

sobota 15. května: ČR - Švédsko,

neděle 16. května: ČR - Rusko.

MS v Minsku a Rize (21. května až 6. června).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články