Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Češi schytali na závěr skupiny v Břeclavi debakl od Kanady, individuálně se blýskl talentovaný Byfield

S vědomím, že ani případná výhra nad javorovými listy neposune národní tým do bojů o medaile, se čeští mladíci do osmnácti let rozloučili se základní skupinou Hlinka Gretzky Cupu vysokou porážkou 1:7. Kanaďané v utkání dominovali, využili dvě přesilovky a postoupili z prvního místa bez ztráty bodu a s jediným inkasovaným gólem. Češi si zahrají o páté místo s výběrem USA, přímý přenos utkání sledujte v pátek na webu ctsport.cz od 15:30.

Čeští hokejisté do 18 let
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Myslím si, že jsme jim byli ze začátku docela vyrovnaným soupeřem. První třetinu jsme odehráli dobrou, škoda, že jsme dostali chvíli před koncem gól. Myslím si, že jsme tam nechali všechno. Výsledek tomu neodpovídá, ale kdo tady byl nebo se díval u televize, tak viděl, že jsme makali a nechali tam všechno," řekl sparťanský obránce Marek Bláha.

"Dělali jsme, co jsme mohli. Bohužel síla Kanady je obrovská. Měli jsme tam pár šancí, ale nespadlo to tam. Většina zápasu se hrála u nás, bylo to strašně těžké utkání," uvedl asistent trenéra Milan Plodek.

Hráčem utkání se stal Quinton Byfield, kterému je předpovídána druhá nebo třetí pozice v příštím draftu NHL. Kanadský talent, jenž zanedlouho oslaví sedmnácté narozeniny, dokonale předvedl svoje herní přednosti. Při první brance prokázal potřebnou zarputilost a důslednou dorážkou využil přesilovou hru.

V další početní výhodě čtyři na tři pak Byfield ukázal i při úctyhodných 194 centimetrech výšky technickou zručnost, kdy po vytočení před brankovištěm poslal puk mezi nohama za záda Jana Bednáře a upravil už na 3:0.

Češi byli v útoku bezradní a kouzlo bezchybné kanadské defenzivy na turnaji odčaroval až ve 42. minutě Michal Gut za stavu 0:4, čtyřbrankový náskok javorových listů už předtím dotvořili Cole Perfetti a Connor McClennon.

Drama mohl vykřesat Pavel Novák, ale nastřelil pouze tyčku. O chvíli později pak ujel v oslabení Hendrix Lapierre a definitivně rozhodl. Výsledek pak dokonali Ridly Greig a Jean-Luc Foudy.

"Chodí sem na nás spousta fanoušků, za což jsme strašně rádi. I kvůli nim jsme chtěli vyhrát. Prostě je to Kanada, chtěli jsme ji porazit. Je to určitě velká zkušenost pro nás, pro všechny. Zahrát si proti takovým soupeřům se někomu víckrát v kariéře nemusí podařit. Dobrá věc do budoucna," dodal Bláha.

Hlinka Gretzky Cup hokejistů do 18 let:

Skupina A (Břeclav):
ČR - Kanada 1:7 (0:2, 0:2, 1:3)
Branky: 42. Gut - 20. a 27. Byfield, 19. Perfetti, 35. McClennon, 45. Lapierre, 51. Greig, 53. Foudy.
Karel Beran (trenér ČR): "Kanada je kvalitní soupeř. Mají velmi silný mančaft, jak prokázali proti Finům i Švýcarům. Zlomový moment byl druhý gól po úplně zbytečném faulu. Potom jsme dostali i čtvrtý gól po dalším zbytečném faulu a navíc jeden gól v oslabení soupeře. Tohle si proti tak silnému mužstvu nesmíme dovolit."

Švýcarsko - Finsko 0:6 (0:2, 0:3, 0:1).

Skupina B (Piešťany):
USA - Švédsko 4:5 po sam. nájezdech (1:1, 2:0, 1:3 - 0:0)
Slovensko - Rusko 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články