Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Juniorům schází góly opor. Trio Kaut-Nečas-Zadina má šanci se probudit proti Dánům

Pro srovnání. V minulém roce nasbírali po třech utkáních základní skupiny na mistrovství světa hokejistů do 20 let talentovaní útočníci Martin Nečas, Filip Zadina a Martin Kaut dohromady 12 bodů. A to měli v nohách také dva zápasy proti kvalitním soupeřům. Letošní příspěvek? Pouhé tři body. Ofenzivní opory Václava Varadi mají nyní šanci zlepšit produktivitu, která sráží český tým, v posledním utkání skupiny proti Dánům. Utkání sledujte živě od 22:00 na programu ČT sport.

Útočník české dvacítky Martin Kaut
zdroj: ČTK/AP autor: Darryl Dyck

Junioři po vítězství nad Švýcary 2:1 v prodloužení podlehli Rusku 1:2 a Kanadě 1:5. Jednoduché počty, tři duely, pouze čtyři vstřelené branky. "Ve druhé třetině jsme si proti Kanaďanům vypracovali spoustu šancí a hráli jsme velmi dobře. Nedáváme ale góly a potřebujeme je," hlesl kouč Varaďa.

Opticky ofenzivní hra od českých mladíků špatně, jenže v klíčových situacích selžou v koncovce, kdežto v zakončení vyspělejší Kanaďané či Rusové se nemýlí. Příkladem je situace z utkání proti Rusům, kdy pálil v mezikruží osamocený Martin Kaut jen do brankáře Pjotra Kočetkova. I Nečas z podobného prostoru neuspěl proti Rusům a Kanaďanům.

"Je k zamyšlení, že dáváme opravdu strašně málo gólů. Pokud to nezlepšíme, nemáme žádnou šanci. Je tam spousta snahy o střelbu i z dobrých prostorů, ale rány nikam nevedou, jsou doprostřed, to brankář chytne," upozornil hokejový expert ČT Milan Antoš.

Dvacítka vstřelila pouze tři góly ze 76 střel, což znamená efektivitu střelby 5,26 procent. Horší jsou na šampionátu už je Dánové, jenže ti se ještě gólově neprosadili. Mají děsivé skóre 0:22 dokreslené především debaklem 0:14 s mladíky javorových listů.

"Koncovku musíme zjednodušit, dáváme málo gólů. Sílu v ofenzivě máme, chce to více chodit do branky. S Dánskem musíme vyhrát, jiná varianta neexistuje," burcuje Kaut, který působí na farmě Colorada Avalanche, kde má v 26 utkáních bilanci pěti gólů a sedmi přihrávek.

Bilance opor dvacítky po třech utkáních na MS
zdroj: ČT sport

Typologií střelec Zadina se loni se 7 góly podělil s Kanaďanem Drakem Bathersonem o primát nejlepšího kanonýra turnaje. Nečas posbíral tři branky a osm asistencí a dělil se o první msto v produktivitě s Američanem Casey Mittelstadtem. 

Na ústředních hráčích českého výběru je znát i nervozita, že to letos nejde podobně. Kaut se pranýřoval za dva fauly v utkání s Kanaďany, přičemž jeden z nich soupeři potrestali. Nečas se zase ohnal po provokujícím Maxi Comtoisovi. 

"Nečas i Kaut reagovali rychle na to, když do nich nekdo bouchl. Je to signál, že nejsou úplně v pohodě," všiml si Antoš. Zklidnění v koncovce i na ledě může přinést střetnutí proti otloukánkovi šampionátu a Češi se případným vítězstvím naladí na čtvrtfinále play-off.

Zdroj
ČT sport, iihf.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články