Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Šance Chytila je minimální, připustil Varaďa po nominaci na MS juniorů

V nominaci na světový šampionát hráčů do dvaceti let jsou očekávaná jména i z řad největších českých nadějí, které působí v zámoří. Konečnou podobu soupisky bude mít ale trenér Václav Varaďa pravděpodobně až koncem prvního prosincového týdne. Otazníky visí zejména nad zástupci z AHL a hlavně nad Filipem Chytilem, který pravidelně nastupuje za New York Rangers v NHL.

Utkání Česko - Švýcarsko
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Filip Chytil zářil v zámořské NHL na konci listopadu, kdy zaznamenal úctyhodnou sérii pěti zápasů se vstřelenou brankou. Výkonem se zařadil do historických tabulek klubu i soutěže. Jako první teenager to dokázal v dresu slavných Rangers, jako dvacátý pak v celých dějinách nejslavnější hokejové ligy.

V nominaci na juniorský šampionát Chytil nechybí, zda ho ale vedení Jezdců uvolní a bude moct skutečně nastoupit, není zatím jisté. "Já si myslím, že šance je minimální. Hlavně u Filipa, který má teď ohromnou formu. Věřím, že si ho tým Rangers ponechá. Samozřejmě nějaká šance tam ještě je, uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál," řekl Varaďa v pořadu Hokej den poté.

Paradoxně by Chytilovi mohl prospět pokles formy, který ostatně zažívá po skončení parádní gólové šňůry. Od té doby totiž zaznamenal jen jednu asistenci v šesti duelech. Šampionát juniorů by ho tak mohl znovu nakopnout. Rozhodnutí ale bude na vedení newyorského klubu.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Varaďa o nominaci hráčů na MS do 20 let

Mnohem větší pravděpodobnost účasti na MS souvisí s Martinem Nečasem, který nastupuje oproti původním předpokladům jen na farmě Caroliny. Podobné je to i u Martina Kauta, ten hraje za záložní tým Colorada.

"U těch kluků, kteří jsou v AHL, je šance větší. Asi před dvěma měsíci jsme začali oslovovat týmy a organizace těchto tří kluků, během tohoto týdne bychom měli být chytřejší. Budeme mít informace kdy a jestli vůbec by byli možní stát se součástí našeho týmu," prozradil Varaďa.

Chytilově formě a jeho budoucnosti v NHL se věnoval Hokej fokus podcast:

Poslední slovo tak budou mít manažeři zámořských týmů. Klíčovým faktorem je ale i přístup samotných hráčů, jak potvrdil Varaďa. "Důležitý je názor hráče. Jestli bude chtít reprezentovat a mít chuť posunout se dál a být součástí mistrovství světa. A zadruhé se k tomu budou vyjadřovat činovníci, skauti klubů, manažeři, kteří ve finále tu věc rozseknou, co je pro toho kluka teď v tuto chvíli nejdůležitější," dodal k celé záležitosti.

Stejná situace je i u Filipa Zadiny, který se loni ukázal jako potřebný ryzí střelec, na kterém by chtělo národní mužstvo do dvaceti let stavět také letos. "U těchto tří hráčů – Martin Kaut, Martin Nečas a Filip Zadina – je šance větší, že budou součástí našeho týmu," odtušil Varaďa.

I s těmito zámořskými posilami bude těžké navázat na poslední medailový úspěch 'dvacítky' z roku 2005, kdy reprezentace urvala bronz. Přesto budou očekávání podobně jako loni vysoká. Tlak na dobrý výsledek si uvědomuje i Varaďa. "Nejde to jenom tak lusknutím prstů. K tomu je potřeba, aby se všechno sešlo a měli jsme také štěstí, které hráči musí mít, aby jejich výkon gradoval. Budeme se snažit uspět týmovým projevem," uvedl trenér třineckých Ocelářů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články