Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

MS by se mohlo v Česku hrát v roce 2024, naznačil Fasel. A hokej na olympiádě? Klidně na letní

Hokejové mistrovství světa by se mohlo do Česka vrátit v roce 2024. Světový šampionát o rok dříve pravděpodobně připadne Rusku a v roce 2025 Švédsku. Uvedl to prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel. Zároveň také nastínil varianty budoucnosti hokeje na olympijských hrách.

zdroj: ČT4

"Předpokládá se, že se mistrovství světa v roce 2023 bude konat v Rusku, v roce 2024 v České republice a v roce 2025 ve Švédsku. Zatím jsou to pouze kandidáti a o všem se bude diskutovat v květnu v Bratislavě, ale osobně si myslím, že to dopadne takto," řekl Fasel ruské agentuře TASS.

Česká republika a Švédsko byly dosud jedinými kandidáty na pořádání světového šampionátu v roce 2023. Ruská hokejová federace oficiálně podá kandidaturu do 1. září.

Rozhodnuto je o šampionátech do roku 2022. Příští rok hostí mistrovství světa Bratislava a Košice, v roce 2020 se bude hrát ve švýcarských městech Curychu a Lausanne, o rok později v běloruském Minsku a lotyšské Rize a v roce 2022 ve Finsku v Helsinkách a Tampere.

V České republice se konalo mistrovství světa naposledy v roce 2015. Turnaj v Praze a Ostravě tehdy vytvořil nový rekord v návštěvnosti s 741 690 diváky.

Čtyři varianty hokeje na OH 2022

Fasel ovšem rozvinul také diskusi o budoucnosti hokeje na olympijských hrách. Podle něj jsou ve hře čtyři varianty: První a zřejmě nejméně pravděpodobná je, že se na Hry vrátí hráči z NHL. Druhá počítá se stejným modelem jako v Pchjongčchangu, tedy s hráči z Evropy. Podle třetí by se olympijský turnaj uskutečnil pro hráče mladší 23 let a ty, kteří nemají smluvní závazek s NHL. A poslední je prostá: na OH v roce 2022 hokej na olympijských hrách nebude vůbec.

Zámořský hokej dal naposledy přednost lukrativnějšímu Světovému poháru. Spekuluje se však, že Hry v Číně by mohly znovu přilákat zraky z NHL. Naopak Rusové údajně stojí spíše na straně modelu Pchjongčchang, neboť jak už v Koreji dokázali pod neutrální vlajkou, bez hokejistů ze zámoří mají mnohem větší naději na úspěch.

Ve hře však může být ještě jedna varianta, nikoli zcela bizarní. "Ptal jsem se na MOV a říkám: Proč nás nevezmete na letní Hry?" přiblížil svou ideu Fasel. Nutno připomenout, že vůbec první olympijský turnaj pod pěti kruhy se konal na letních Hrách 1920 v Antverpách.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články