Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Odchod do Ruska byl podle mě správný, říká Mozík, který bojuje o olympiádu

Zámořskou NHL vyměnil za Kontinentální hokejovou ligu, nyní navíc bojuje o účast na únorové olympiádě. Obránce Vojtěch Mozík se přesunul po dvouleté anabázi a boji na hraně prvního týmu New Jersey do ruského Podolsku, kde se mu daří. Díky dobrým výkonům si vysloužil další pozvánku do reprezentace a pomýšlí na olympiádu.

Vojtěch Mozík (vlevo) v utkání proti Švýcarsku
zdroj: ČTK/AP autor: Jussi Nukari

Mladoboleslavský odchovanec připustil, že mohl v zámoří zůstat, ale rozhodl se jinak. "Podolsk měl velký zájem, odešel Kuba Jeřábek. V USA bych zkusil asi leda jiný tým, v New Jersey už jsem cítil, že ta šance není. Potřeboval jsem zkusit něco jiného, aby mě to nakoplo," řekl Mozík. "Sám jsem nevěděl, co čekat, ale zvykl jsem si, aklimatizoval se a poslední dobou se mi docela i dařilo. Doufám, že to takhle bude pokračovat," uvedl.

Koncem října byl dokonce vyhlášen nejlepším obráncem týdne v KHL. "Určitě to potěší, ale hlavně aby se dařilo celému týmu," řekl Mozík. Z osobního hlediska je spokojený. "Mám docela dost bodů, ale nelze usnout na vavřínech, musím pokračovat dál," uvedl hráč, jenž si ve 30 utkáních za Viťaz připsal 16 bodů za pět branek a 11 nahrávek.

Mnohem větší radost ale bude mít ve chvíli, kdy i celý tým bude mít lepší výsledky. "Bodově to není ideální, přitom nehrajeme špatný hokej. Jsme schopní hrát vyrovnaně s Petrohradem či Astanou, dvakrát jsme třeba porazili Omsk, jednou dokonce 6:2, ale nejsme schopní urvat těsné zápasy a pak nám ty body chybí. Šance na play-off ale pořád je a rozhodně ten boj nevzdáváme," prohlásil Mozík.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Turnaje Karjaly Česko - Švýcarsko

Aklimatizaci v novém působišti mu usnadnil útočník Roman Horák, jenž se rovněž dostal do nominace na turnaj Karjaly. "S ruštinou už se zlepšuji."

Rusko poznává pozvolna. "I když jsme navštívili s týmem některá zajímavá místa, většinou je to jen hotel, jídlo, zápasy, tréninky... Ale máme to kousek k Moskvě, asi 30 kilometrů do centra. Jsem tam s přítelkyní, takže když je volnější režim, vyrazíme do centra na procházku. Moskva je docela hezká. Jsem tam ale kvůli hokeji," podotkl Mozík.

NHL pro něho není uzavřenou kapitolou. "Nikdy nevíte, kam vás vítr zavane. Když budu dobře hrát v Rusku a také za reprezentaci, pak můžu uvažovat o návratu za moře. Jsem rád, že jsem ten krok udělal, byl podle mého názoru jednoznačně správný," řekl Mozík.

Díky odchodu z NHL může také usilovat o účast pod pěti kruhy. "Určitě jde o velkou motivaci. Není hokejista, který by se netěšil do reprezentace a nechtěl si zahrát na olympiádě. Když nejedou kluci z NHL, o to větší ta šance je. Je to docela paradox, že jsem odešel ze svého snu v podobě NHL, ale otevřela se tím šance zahrát si na olympiádě. Potvrzuje to, že vše zlé je i k něčemu dobrému," uvedl Mozík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články