Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vždy se dá proti střelám něco dělat, ale Rusové to trefili krásně, uznal Francouz

Paříž – V brance pro čtvrtfinále s Ruskem dostal přednost před Petrem Mrázkem a rozhodně nezklamal. Ani jeho solidní výkon však nestačil na to, aby český tým před favorizovanou sbornou ve čtvrtfinále prošel. Šestadvacetiletý gólman si tak připsal první porážku na mistrovství světa a zrovna v tu nejhorší možnou dobu.

Pavel Francouz
zdroj: ČTK/RvSMedia/ autor: Robert Hradil

"Samozřejmě jsme zklamaní, protože jsme chtěli vyhrát a jet do Kolína bojovat o medaili. To se nekoná," litoval Francouz, že se ani na čtvrtém světovém šampionátu cenného kovu nedočká. Čeští hokejisté na něj čekají od bronzu v roce 2012 z turnaje ve Stockholmu a Helsinkách.

V dosavadních třech vystoupeních na turnaji s Běloruskem (6:1), s Norskem (1:0 po samostatných nájezdech) a Francií (5:2) inkasoval Francouz jen třikrát. Dnes inkasoval stejný počet gólů od sborné, ale opět tým v řadě situací podržel.

"Vždycky se dá něco dělat, vždycky se to dá chytit. Ale musím říct, že to byly krásné střely k tyčkám. Je vidět, že tak dobří hráči nejsou v NHL nadarmo. A v zápase to ukázali," uvedl Francouz, jehož překonali zadák Dmitrij Orlov z Washingtonu a útočníci Nikita Kučerov z Tampy Bay a Artěmij Panarin z Chicaga.

Rusové vedli ve 14. minutě už 2:0. "Oni potom už hráli, co potřebovali. Stáhli se do obrany, hráli tam výborně a moc nám toho neumožnili. Hrozili z brejků, prostě my čím déle se hrálo, tím jsme museli hrát do risku. A z toho pramenila jejich přečíslení," podotkl Francouz, který po jednom z nich inkasoval gól na 0:3.

Litoval, že český tým nešel do vedení. "Vstoupili jsme do utkání dobře a měli dobrý pohyb. Na prvních pět minut jsme je tam zmáčkli, ale bohužel jsme z toho žádný gól nevytěžili. Kdybychom tam něco dali, tak by to samozřejmě byla úplně jiná písnička. Bohužel se to nestalo," prohlásil gólman, který v roce 2015 vychytal extraligový titul Litvínovu.

Za stavu 0:3 měl Francouz jasno, že se sen o semifinále rozplynul. "Zázraky se dějou, ale já si myslím, že v té třetině to bylo o tom, jestli gól dáme my nebo oni. Dali ho oni a myslím, že už nebyla šance," prohlásil.

Už při dvoubrankové ztrátě to měli Češi s nejproduktivnějším týmem turnaje těžké. "Oni jsou dobrý kombinační tým. Ke konci si tam z nás už skoro dělali srandu. Házeli si to tam, snažili se nám dát gól do prázdné. Když jsou na koni, tak jim to jde. Užívají si hokej. Musíte jim hokej ze začátku znepříjemnit, hrát co nejdéle 0:0. To se nestalo a bylo to rozhodující," navázal Francouz.

Byl rád, že dostal ve čtvrtfinále důvěru, ale prožíval hlavně velké zklamání z výsledku. "Já jsem rád, že jsem si mohl zahrát takový zápas. Bavilo mě to, kvůli tomu hokej hraju. Ale kdyby tam šel Mráza, fandil bych mu ze všech sil. Jsme tady jeden tým, bylo by to v podstatě stejné," uvedl Francouz.

V roce 2013 ve Stockholmu se dostal dvakrát do branky jako náhradník, o rok později v Bělorusku byl nechytající trojkou a loni v Moskvě se dělil o zápasy s Dominikem Furchem, který nakonec dostal přednost. Teď zaznamenal další posun.

"Takhle to úplně neberu. Já jsem prostě šťastný, že jsem se tady toho turnaje mohl zúčastnit. Byl to pro nás svátek hokeje. Na konci sezony nás ten hokej nejvíc baví, užíváte si to, když jste tady s partou kamarádů z Čech. Tak tragické to nebylo, ale bohužel čtvrtfinále je rozhodující. A my ho prohráli," uvedl Francouz.

Nervózní před bitvou s Ruskem nebyl. "Cítil jsem tíhu zápasu, ale tak nějak jsem věřil týmu a sobě, že tady nejsme jen tak, že s nimi dokážeme hrát. Nervózní jsem určitě nebyl, možná jen chvíli před zápasem. Když se ale hodí puk do hry, snažíte se ho chytit," podotkl Francouz.

Až v osmém utkání, které odchytal na MS od začátku, poznal hořkost porážky. "To nic neznamená, kolik jste toho vyhrál v minulosti. Nyní se počítá tenhle zápas a my ho bohužel prohráli. Mrzí nás to hodně," řekl smutně.

Mrzelo jej, že parta v Paříži nedotáhla tažení k víkendovému vyvrcholení v Kolíně nad Rýnem. "Bylo to fajn, bavilo nás to všechny. Užívali jsme si, že jsme tady pohromadě. Byla tady výborná práce trenérů a realizačního týmu. Všichni kluci tady makali, nikdo si nemůže říct, že by to prostě odevzdal. Jen škoda, že jsme nedošli dál. Zasloužili jsme si to," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články