Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Češi narazili na švýcarskou obrannou tvrz a po porážce míří na Rusy

Paříž – Švýcaři potvrdili vzestup formy před play-off a Čechy přehráli po trpělivém výkonu 3:1. Hráči helvétského kříže se dostali do dvoubrankového vedení po trefách Praplana a Suriho, Červenka poté sice snížil, ale Brunner utnul české naděje na druhou příčku v tabulce. Tu si tímto vybojovali Švýcaři, Češi se utkají ve čtvrtfinále ve čtvrtek od 16:15 s Ruskem v Paříži.

Jakub Voráček v obklíčení švýcarských hráčů
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Češi měli možnost v případě vítězství skončit na druhém místě ve skupině B a narazit na třetí tým kolínské skupiny. Jenže proti byli houževnatí Švýcaři, kteří nasadili svůj zavedený a úspěšný styl s poctivou defenzivou plnou zblokovaných střel a nebezpečných protiútoků. Český tým si udržoval herní převahu po celý zápas, ale trpělivý soupeř si pohlídal těsný náskok a v závěru rozhodl Brunner.

Trenér Jandač dopsal na soupisku poslední dvě jména, volná místa zaplnili třetí brankář Furch a znojemský obránce Šulák, který se ihned zapojil do zápasu. Švýcaři naopak pojali zápas jako přípravu na čtvrtfinále, a tak nechali několik hráčů mimo sestavu včetně brankáře Genoniho.

Švýcaři sice nechali odpočívat některé hráče, ale český tým od začátku vůbec nešetřili. Od třetího střídání se usadili v českém obranném pásmu a hned na konci druhé minuty otevřel skóre na turnaji produktivní Praplan, ke kterému se odrazil puk po zblokované střele Diaze. Jestli se někomu dařilo blokovat střely účelně, byli to právě hokejisté helvétského kříže, kteří v první třetině zastavili nespočet pokusů. Brankář Schlegel si připsal za prvních dvacet minut jen tři zákroky.

Češi byli aktivnější, jenže jim scházela častější a přesnější střelba. Nejblíže měl ke gólu Červenka v přesilové hře, ale jeho střelu srazil obránce Marti jen na tyč. A pro český tým mohlo být ještě hůř, kdyby Haas překonal po samostatném úniku Mrázka. Červenka se ocitl v další šanci na začátku druhé třetiny, ale tváří v tvář přestřelil Schlegelovu branku. Švýcaři hráli perfektně v obranném pásmu a trápící se české hráče skoro nepouštěli do zakončení.

Švýcarští hráči navíc vyjížděli z důsledné defenzivy do nebezpečných brejků a využívali otevřených míst v české obraně. Postupně tak musel Mrázek čelit jasným šancím Herzoga a Sutera, na druhé straně se v ojedinělé příležitosti objevil Pastrňák, jenže na lepší zakončení už neměl v sólovém nájezdu síly po dlouhém střídání a dojíždějící švýcarský obránce mu situaci podstatně ztížil.

Druhý švýcarský gól však přece jen padl. Suri vypálil od modré čáry, Mrázkovi přepadl puk přes lapačku a došoural se za brankovou čáru. Snížení zařídil Červenka, který se už do třetice radoval. Po závaru před švýcarskou brankou zvolil Pastrňák místo dorážky Šulákovy střely chytrou přihrávku do strany a volný Červenka se z úhlu do odkryté branky nemýlil.

Poté, co Češi přežili další brejk Rufenachta, začal český tlak sílit a srovnání měl na hokejce Hanzl, který se prokličkoval mezi kruhy, ale Schlegela neprostřelil. Druhá přestávka však otupila tlak Čechů a třetí část vrátila zápas do starých kolejí s pevnou švýcarskou defenzivou. Blízko šťastného vyrovnání byl Pastrňák, který o brusli Martiho poslal puk těsně vedle tyčky, v následné dorážce pak neuspěl Řepík.

Rozhodnutí přinesla 53. minuta, kdy se k odraženému puku dostal Brunner a z otočky propálil Mrázka. Švýcaři si náskok pohlídali až do konce a vybojovali si druhou příčku ve skupině.

"Byl to těžký zápas. Oni výborně blokovali střely, byli v lajnách. Snažili jsme se je přebruslit v útočné třetině, strašně jsme se ale nadřeli na každou šanci. Chce to trošku zjednodušit hru. Když blokují střely, tak se snažíte najít extra nahrávku. Lepší prohrát teď než ve čtvrtfinále," řekl k utkání český kapitán Jakub Voráček.

Skupina B: ČR - Švýcarsko 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 35. Červenka (Pastrňák, Šulák) - 2. Praplan (Diaz), 29. Suri (Kukan, Schlumpf), 53. Brunner (Richard, Loeffel). Rozhodčí: Kubuš (SR), Linde (Švéd.) - Dědulja (Běl.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 4531.

ČR: Mrázek - Gudas, Šimek, Jeřábek, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Šulák - Voráček, Plekanec, Sobotka - Pastrňák, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - R. Hanzl, Horák, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Švýcarsko: Schlegel - Loeffel, Genazzi, Schlumpf, Kukan, Diaz, Marti - Brunner, Richard, Bodenmann - Ambühl, Malgin, Herzog - Praplan, Haas, Suri - Schäppi, Suter, Rüfenacht. Trenér: Patrick Fischer.

Josef Jandač (trenér ČR): "Měli jsme náš klasický ospalý start do zápasu a určili jsme tím zase ráz utkání. Celá první třetina nebyla z naší strany dobrá. Švýcaři dali do branky mladého nezkušeného gólmana, hodně mu pomáhali bloky a my jsme nebyli schopni dostat puk na bránu. Tuším, že v osmé minutě jsme měli jednu střelu. Ve druhé třetině, po kontaktním gólu, byla naše hra nejlepší a v jejím závěru jsme byli v tlaku. Ve třetí už jsme takový tlak neměli a v momentě, kdy jsme se chystali k závěrečnému náporu, nám dali Švýcaři třetí gól a utkání bylo rozhodnuté."

Patrick Fischer (trenér Švýcarska): "Jsme šťastní, že jsme porazili kvalitního soupeře. Začali jsme dobře, dali gól. Ve druhé třetině byl český tým lepší a lepší, ale hráči pomohli našemu brankáři a zblokovali hodně střel. Byl to velmi těžký zápas, který pro nás skončil dobře."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články