Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Prospal: Ze zbytečných faulů šedivíme, v play-off se jich musíme vyvarovat

Paříž – Česká reprezentace zvládla na mistrovství světa i duel s Francií, před jejíž hrou trenéři varovali. Domácí tým se totiž na turnaji prezentuje více než dobře, na kontě má třeba vysokou výhru 5:1 nad Finskem. "Byl to důležitý zápas. Francouzi hrají s nadšením, srdíčkem, pomáhají jim diváci," vyjmenovával asistent trenéra Václav Prospal možné výhody, které proti českému týmu měl. Zvláště zásluhou dvou gólů Řepíka ale nakonec svěřenci Josefa Jandače brali tři body za výhru 5:2. Bez chyb to ovšem ani zdaleka nebylo.

Václav Prospal
zdroj: ČTK/Honza Ján

Prospal chválil po utkání zejména výkon gólmana Pavla Francouze. "Je tu od toho, aby mančaftu pomohl, byl naším nejlepším hráčem. V prvních minutách nás fantasticky podržel," připomněl situaci, kdy Francie hned v prvních sekundách na český tým doslova vletěla. "A kde jim chybí kreativita a hokejový um, nahrazují to nadšením," dodal. Francouz si připsal celkem 23 zákroků.

"I Petr Mrázek je vynikající. Pavel nás tentokrát podržel při vyloučeních, situacích tří proti pěti, které jsme museli ustát," stěžoval si Prospal na českou nedisciplinovanost. Začalo to už vlažným začátkem. "Se starty do zápasů máme problémy. Musíme na tom pracovat a zlepšit se," řekl. Jediná lepší česká první třetina na turnaji byla zatím proti Slovinsku.

Tým ale srážely hlavně zmíněné zbytečné fauly. "Jedna věc je to, že trenérům z toho šediví na střídačce vlasy," začal Prospal a pokračoval: "I když jsme byli schopni to ubránit, je to určitě věc, na kterou se musíme zaměřit. Nejsou to fauly v defenzivním pásmu, které zabraňují nějaké gólové šanci. Třeba první faul Červenky byl v útočném pásmu, nějaká tři pásma od našeho brankáře. To jsou věci, kterých bychom se měli vyvarovat," doplnil.

Reprezentace měla proti Francii celkem pět vyloučených, navíc Kempný a Sobotka dostali oba trest 2+2. Paradoxně Řepík dal gól v momentě, kdy vyjel z trestné lavice po dlouhém českém oslabení. "Svým způsobem se tak jakoby vykoupil, ale na druhou stranu jsou to věci, které by se neměly stávat. To jsou důležité momenty, které v play-off rozhodují o tom, zda jde tým dál nebo končí," řekl Prospal.

Nakonec se Řepík trefil ještě jednou, po gólech přidali také Pastrňák, Rutta a Zohorna. Za domácí srovnával Da Costa a snižoval Roussel. "Když se řekne tým Francie, tak to nezní tak dobře jako u nich ve fotbale, ale dnes už slabé týmy nejsou. Během turnaje hrají spoustu zápasů na krev, proti Finsku na hranici sebeobětování se skvělou podporou Hardyho. Tentokrát to takové nebylo."

Národní tým teď čeká úterní zápas se Švýcarskem, které nemělo nejlepší rozjezd turnaje, v druhé polovině základní skupiny si ale poradilo s Kanadou 3:2. Prospal už s realizačním týmem zároveň přemýšlí o play-off. Zatím nechtěl specifikovat, koho z brankářů by na čtvrtfinálový duel nasadil. "Potřebujeme oba, ale chytat může jen jeden. Musíme se prostě rozhodnout," řekl tajemně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články