Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Skaut Fischer: Na každého platí jiná taktika, ale důležité je začít u sebe

Paříž - V roce 2002 vyhrál s Detroitem slavný Stanley Cup, o tři roky později přidal i titul mistra světa. Pak ale přišel náhlý srdeční kolaps v zápase NHL s Nashvillem, během kterého málem přišel o život. Jako profesionální hráč už se k hokeji nevrátil. Teď působí u české reprezentace v roli skauta. Co taková funkce obnáší a jak se mu zatím líbí výkony našich hokejistů?

Jiří Fischer
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

Svou práci v trenérském štábu národního týmu by Jiří Fischer rozdělil do dvou rovin: "Jedna spočívá hlavně ve sbírání informací během sezony. Většinu času pobývám v Severní Americe. Pepa Jandač a celý realizační tým věří, že je dobré tam mít někoho nastálo než tam jednou či dvakrát za rok jet na inspekční cestu. Ta je sice dobrá na kontakt hráče a hlavního trenéra, ale ne pro komplexní sledování hráčů," poodkrývá.

Druhá rovina jeho práce je pak koučink na konkrétní akci. "Začalo to už Světovým pohárem. Během zápasu sedím nahoře v hledišti, jsem spojený vysílačkou s Jirkou Kalousem na střídačce a také naším videokoučem Denisem. Ten sedí u monitoru a analyzuje hru z televizního vysílání. Oba se pak snažíme podat informace z toho 'nezávislého' pohledu ze shora respektive útrob stadionu," říká Fischer.

PODÍVEJTE SE na záznam FB live s Jiřím Fischerem:


Početný realizační tým má přesně rozdělené funkce. "Každý má v přípravě na soupeře svoji roli. Jarda Špágr má na starosti oslabení, Václav Prospal přesilovky, Pepa Jandač kočíruje celkový obraz týmu a vůbec všechny detaily hry. Já mám na starosti rozbor soupeře - jak odehrál poslední zápasy, jaké má slabiny a v čem naopak vyniká - videokouč k tomu všemu připraví videoklipy pro hráče," vysvětluje Fischer.

Jak se mu zatím líbí výkony českého týmu na mistrovství světa? "Bělorusové na naši bránu vystřelili osmkrát, Norové desetkrát a Slovinci patnáckrát. Těch střeleckých pokusů samozřejmě bylo mnohem víc, ale naši hráči dělají skvělou práci při blokování střel," vyzdvihl jako první defenzivní činnost. "Zápas s Finskem byl specifický tím, že jsme rychle inkasovali. Nebylo to ale tak, že by nás vyloženě přehráli nějakým konceptem, který bychom od nich nečekali, takže jsme nepanikařili. No a Kanada hrála výborně."

Jiří Fischer (vlevo) s realizačním týmem české hokejové reprezentace
zdroj: ČTK autor: Voves Petr

Bránit, bránit, bránit ve všech a pak vyrážet do protiútoků

Podle sedmatřicetiletého mistra světa a vítěze Stanleyova poháru je receptem k úspěchu tzv. celopětkový hokej. "Zapojení obránců do útoku je velice důležité na rozhození struktury druhého týmu, je to moderní hokej. Základ úspěchu je ale nepropadat. Bránit, bránit, bránit ve všech a pak vyrážet do co nejrychlejších protiútoků. Na tak velkém hřišti, jako je v Paříži, to ale není jednoduché," dodává hned vzápětí Fischer.

Přestože se hokej jako hra vyvíjí a stejně tak i trenérské metody, které zkoumají stále větší detaily a připravují podrobnější taktické rozbory soupeře, nejdůležitější je ale podle Fischera pořád to stejné: "Začínat sám u sebe! Vyhrávat osobní souboje, zodpovědně bránit, podporovat na ledě své spoluhráče, tyhle 'detaily' je nutné dodržovat od zápasu k zápasu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články