Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kanada na úvod MS překvapení nedopustila, nad Českem zvítězila 4:1

Paříž – Čeští hokejisté si na úvod mistrovství světa připsali porážku. Obhájci světového titulu Kanaďané překvapení nedopustili a zvítězili 4:1 po gólech O´Reillyho, Mathesona, Barrieho a Skinnera, za sympaticky hrající tým Josefa Jandače pouze snižoval Radil. Česká reprezentace nebude mít na regeneraci příliš času. V sobotu hraje další utkání, tentokrát s Běloruskem. Všechny přímé přenosy nabízí web ctsport.cz.

Utkání ČR - Kanada
zdroj: ČTK

Bolestivá porážka 0:6 ze zářijového Světového poháru už je sice minulostí, česká reprezentace ale před vstupem do prvního utkání v Paříži věděla, že měření sil s hokejovým obrem rozhodně nebude žádná selanka.

Což se záhy také potvrdilo. Jestliže v první třetině Kanada pouze vystrčila růžky, tu třetí dohrávala v pohodě a se čtyřmi vsítěnými góly. "Jsme tady s pokorou," řekl Jandač ještě před utkáním. S pokorou ano, ale také vědomím, že bez boje to nepůjde. A Češi bojovali sympaticky.

Už vstup do zápasu naznačoval dobrou hokejovou podívanou. Aktivní reprezentace prověřila skrze Vránovu hokejku Pickardovy reflexy, chvíli nato byl v dobré možnosti Horák. Češi drželi hru v útočném pásmu a Kanaďané nemohli šest minut nic kloudného vymyslet.

Úřadující mistři světa však teprve zažehávali motory. V pařížské haly Bercy sice převládaly zástupy českých fanoušků, kteří hnali Jandačův soubor dopředu mohutným popěvkem Dáme gól, jenže ten první si hned z úvodní akce připsaly Javorové listy. Scheifele se za brankou těsně před Krejčíkem zmocnil puku, vyslal k brankovišti na O´Reillyho a ten se zakončením neměl problém. Sehrané duo.

Vítěze loňského Světového poháru to nabudilo, což bylo vidno zvlášť při parádním pasu na Pointa ze vzduchu, kdy šel do brejku, ale slibnou možnost zužitkovat nedokázal. A tak roztočili kolotoč Češi, který korunoval tyčkou nováček Rutta v přesilovce pět na tři. Výborný Mrázek navíc v důležité chvíli při špatném střídání tým podržel.

S kanadskou přesilovkou ale po vyloučení Kempného se nedalo dělat nic a Matheson zkraje druhé dvacetiminutovky trestal přímo od modré. Češi se snažili o kontaktní gól, ať už Jeřábkovým nahazováním, Voráčkovým důrazem, či Radilovým projektilem, leč v tomto případě byla Pickardova lapačka neomylná.

Utkání Česko - Kanada
zdroj: Reuters autor: Grigory Dukor

Jandač před utkáním upozorňoval zvlášť na disciplinovanost. A MacKinnon mohl v přesilovce trestat do odkryté brány. Na tutovky to bylo 1:1, neboť stejně zahrál po nádherné kombinaci s Voráčkem i Kovář, který také minul. Aktivita šla po mírném uvadnutí opět nahoru, s dalšími pokusy držet krok přišli Pastrňák i osamocený Vrána.

Pickard čaroval dál. Blízko snížení byl Šimek, který si z kanadské obrany udělal dobrý den, ale jeho zakončení bylo díky faulu nepřesné. A Birnerovu střelu šikovně zblokoval De Haan. Uvolněným Kanaďanům dvougólový náskok stačil, do ničeho se nehnali, pohledně kombinovali. Češi tak mohli přišlápnout plyn, do karet jim navíc hrála přesilovka a po tlaku Radil dorážel do odkryté brány.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Mančaft kouče Jona Coopera to sehrál skvěle. Konecny zpoza branky vyslal nabídku Barriemu, a ten se z první nemýlil. Jandač tak šel necelé tři minuty před koncem do rizika a Mrázka nadvakrát stáhl. Jenže Kanaďané výborně bránili, sebejisté představení zakončili Skinnerovou trefou do prázdné a bylo vymalováno.

Češi hrají v sobotu od 16:15 proti Bělorusku a tentokrát už nic jiného než tři body neberou.

Skupina B (Paříž): ČR - Kanada 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 53. Radil (Jan Kovář, Voráček) - 7. O'Reilly (Scheifele, Barrie), 21. Matheson (Skinner, Giroux), 55. Barrie (Konecny), 60. Skinner. Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Reneau - Ritter (oba USA), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 8846. 

ČR: Mrázek - Gudas, Šimek, Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Krejčík - Radil, Jan Kovář, Voráček - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - R. Hanzl, Horák, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jaroslav Špaček, Jiří Kalous a Václav Prospal.

Kanada: Pickard - Demers, Vlasic, De Haan, Barrie, Matheson, Morrissey - Skinner, Scheifele, O'Reilly - Duchene, Giroux, MacKinnon - Schenn, Simmonds, Killorn - Marner, Point, Konecny. Trenér: Jon Cooper.

Josef Jandač (trenér ČR): "Do zápasu jsme nevstoupili úplně nejlépe, protože jsme nechali Kanadu jít poměrně snadno do vedení. V utkání, i když jsme bojovali, tak Kanada zápas kontrolovala a my jsme tahali malinko za kratší konec. Bojovali jsme, ale na lepší výsledek to nestačilo."

Jon Cooper (trenér Kanady): "Oba dva brankáři podali velmi dobrý výkon. My jsme využili pár šancí a začali turnaj výhrou, což je důležité. Byla tady skvělá atmosféra, zejména díky českým fanouškům."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články