Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Zázrak se nekonal. Kanada i přes problémy zdolala český výběr 5:3

Montreal – Kanadská reprezentace naplnila předzápasové předpoklady, a přestože s českým týmem prohrávala, otočila výsledek a došla si pro semifinálový postup. Vítězný gól vstřelil Gauthier, autor dvou branek. Čeští junioři končí na šampionátu ve čtvrtfinále, naopak na Kanadu čeká v souboji o finále Švédsko. Na medaili Česko čeká od roku 2005. Mezi čtyři nejlepší se na šampionátu dostaly ještě Spojené státy a Rusko.

Utkání Česko - Kanada
zdroj: ČTK/PA autor: Paul Chiasson

České juniorské reprezentaci se vydařila první třetina zápasu, ale nabídnutá přesilová hra dostala zaskočenou a nevýraznou Kanadu do hry. Po rychlém obratu a zvládnuté prostřední části ze strany favorita si javorové listy zbytek utkání pohlídaly a český výběr v závěru nepustily k dramatizaci čtvrtfinálového duelu.

Kanada tak splnila povinnost a bude hrát o finále, naopak český tým čeká na medailový úspěch od roku 2005. Na letošním šampionátu zvítězila pouze jednou, v prvním utkání proti Finsku. Přesto se může do budoucna opřít o mladého a talentovaného brankáře Škarka, který držel české naděje až do konce zápasu.

Do české branky nastoupil po dvou zápasech sedmnáctiletý Škarek a zpočátku neměl moc práce. Národnímu týmu se dařilo bourat soupeřovu kombinaci a do vyložených šancí se Kanaďané nedostávali. A ofenzivní akce řešili čeští junioři jednoduše – nejčastěji nahozením do útočného pásma pro eliminaci chyb ve střední třetině.

Svěřencům trenéra Jakuba Petra pomohla také první přesilová hra v zápase, díky které se dostali k výraznějšímu ohrožení kanadské branky, i když gólman Ingram nakonec nemusel vůbec zasahovat. O poznání hůře si však vedli Kanaďané při vyloučení Zbořila. Skóre utkání tak otevřel až Kaše, který využil šťastného odrazu puku od jednoho z hlavních rozhodčích, a doklepl volný kotouč do odkryté klece.

Severoamerický favorit se do hry dostal až při další početní výhodě po faulu Hronka na začátku druhé části, po které zůstal český tým pod velkým tlakem. Vyústění přinesla situace ve 24. minutě, kdy po jednoduché ztrátě srovnal Speers. Nepodařenou čtyřminutovku z českého pohledu dokonal Stephens, který rázem výsledek otočil. O to důležitější byla trefa Šoustala, ale remízový stav opět změnil Chabot – 3:2 pro Kanadu.

Třetí třetina byla jako na houpačce. Nejprve navýšil skóre Gauthier, ale kontaktní branku vstřelil po bekhendové dorážce Stránský. Radost však Čechům vzal opět Gauthier a dvougólový náskok byl pro zbytek zápasu rozhodující. Kanaďané už český výběr k ničemu vážnějšímu nepustili a postup si i přes problémy pohlídali. V semifinále tak narazí na Švédsko, druhou dvojici tvoří Spojené státy a Rusko.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Montrealu - čtvrtfinále:

Kanada - ČR 5:3 (0:1, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 24. Speers (Stephens, Joseph), 28. Stephens (Cirelli), 34. Chabot (Stephens, Cirelli), 44. Gauthier (Roy, Clague), 47. Gauthier (Clague, Chabot) - 17. D. Kaše (Hronek, A. Musil), 29. Šoustal, 46. Š. Stránský (Nečas, Zbořil). Rozhodčí: Kubuš (SR), Linde - Dahmen (oba Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 10 215.

Kanada: Ingram - Clague, Chabot, Juulsen, Bean, Fabbro, Lauzon - Speers, Strome, Jost - Gauthier, Roy, Dubois - Raddysh, Barzal, Joseph - Stephens, Cirelli, Dubé - McLeod. Trenér: Dominique Ducharme.

ČR: Škarek - Kalina, Hronek, Hrdinka, Zbořil, D. Krenželok, Vála, Budík - A. Musil, Špaček, D. Kaše - Koblížek, F. Chlapík, Jašek - Š. Stránský, Nečas, Kurovský - Suchý, Šoustal, K. Reichel. Trenéři: Jakub Petr, Jiří Dopita a Petr Svoboda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články