Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Češi nestačili na Švédy a ve čtvrtfinále je čeká Kanada

Montreal - Čeští hokejisté nezvládli duel s favorizovaným Švédskem, kterému v závěrečném utkání skupiny A podlehli 2:5. Branky českého týmu dali v závěru zápasu už za rozhodnutého stavu Kaše a Hronek. Ve čtvrtfinále mistrovství světa tak Češi narazí na Kanadu, která podlehla Spojeným státům 1:3.

Utkání Česko "20" - Švédsko "20"
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Švédové zůstali ve skupině stoprocentní a čekají je Slováci, kteří podlehli Rusku 0:2 v posledním utkání skupiny B v Torontu. Český tým skončil ve skupině A na třetím místě a ve čtvrtfinále play-off narazí na jednoho z hlavních favoritů, Kanadu.

V obraně nastoupil před gólmanem Vladařem jako sedmý bek naposledy dopsaný Budík. Česká defenziva ale kapitulovala už po 37 vteřinách, kdy ji po přečíslení dvou na jednoho pokořil dorážející Asplund. V deváté minutě se provinil podražením Kaše a Seveřané trestali již po 14 vteřinách početní výhody, když svůj velký zápas načal Dahlén.

Přestože čeští mladíci byli střelecky aktivnější, zkázu v prvním dějství dokonal s velkým Jaškovým přispěním Lööke, jemuž byla připsána třetí trefa Švédů poté, co český útočník brzdil před Vladařovým brankovištěm a nešťastně usměrnil bruslí kotouč za brankovou čáru.

Čtvrtý tým loňského šampionátu pak v klidu kontroloval vývoj zápasu, navíc ve 38. minutě přidal čtvrtou branku. Dahlén se dostával do samostatného úniku, v němž byl faulován, ale sudím signalizovaný přestupek vzal za své, neboť švédský forvard dokázal i tak dostat puk počtvrté za Vladařova záda.

Když ve 44. minutě přišlo další bleskové využití přesilovky Švédska po 11 vteřinách a Dahlén zkompletoval hattrick, vypadalo to na potupný debakl. Čeští junioři však v posledních sedmi minutách dvěma góly alespoň snížili. Nejprve se trefil Kaše, v 58. minutě pak stačily Hronkovi čtyři vteřiny k využití početní výhody.

Švédsko - ČR 5:2 (3:0, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 1. Asplund (Ahl, Pettersson), 9. Dahlén (Asplund, A. Nylander), 17. Lööke (Karlström, Bernhardt), 38. Dahlén (Karlström), 44. Dahlén (A. Nylander, Kylington) - 54. D. Kaše (Kurovský), 58. Hronek (D. Kaše, F. Chlapík). Rozhodčí: Sheva (USA), Sidorenko - Goljak (oba Běl.), Haurum (Dán.). Vyloučení: 7:5. Využití: 2:1. Diváci: 6259.

Sestava ČR: Vladař - Kalina, Hronek, Hrdinka, Zbořil, D. Krenželok, Vála, Budík - D. Kaše, M. Špaček, Kurovský - Jašek, F. Chlapík, Koblížek - A. Musil, Nečas, Š. Stránský - Suchý, Šoustal, K. Reichel. Trenéři: Jakub Petr, Jiří Dopita a Petr Svoboda.

Finsko - Švýcarsko 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Räsänen (Vesalainen, Tolvanen), 34. Tolvanen (Saarijärvi, Räsänen). Rozhodčí: Burchell (USA), Linde - Dahmen (oba Švéd.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 4013.

USA - Kanada 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. White (Greenway, Keller), 7. Greenway (Keller, McAvoy), 34. Bracco (Lindgren, Greenway) - 29. Chabot (D. Strome, Barzal). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Stricker - Fluri (oba Švýc.), Palej (Rus.). Vyloučení: 6:8, navíc Kunin (USA) 5 min. a do konce utkání. Využítí: 2:1. Diváci: 18 584.

Rusko - Slovensko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 30. Gurjanov (Kvartalnov, Karnauchov), 50. Trenin (Urakov, Beljajev). Rozhodčí: Šír (ČR), Rohatsch - Kohlmüller (oba GER), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 5269.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy