Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Češi na MS opět ztratili, Dánsku podlehli v prodloužení 2:3

Montreal - Je to další ztráta. Tato byla ale mohla v konečném zúčtování český tým hodně mrzet. Tým kouče Jakuba Petra sice dvakrát vedl, nakonec ale na mistrovství světa hráčů do 20 let prohrál také druhé utkání v prodloužení. Po Švýcarsku si připsali skalp Dánové, kteří zvítězili 3:2 zásluhou Froma. Češi tak berou pouhý bod, celkově pak pět. Jistotu postupu do čtvrtfinále jim dají až výsledky dalších zápasů ve skupině.

Utkání Dánsko - ČR
zdroj: ČTK/AP

Právě po porážce 3:4 v prodloužení se Švýcarskem pozměnil Petr vedle nového nasazení Vladaře i útoky. Do zápasu tak šli v první lajně Špaček, Kaše a Kurovský, Chlapíkovu lajnu posunul na dvojku a centrem třetí lajny byl Nečas. A střela kapitána Hronka hned z úvodu duelu prověřila dalšího nováčka v bráně odnaproti  Lasseho Petersena.

Česká obrana měla jasné instrukce – rychle nahazovat a nebát se jít do bloku dánských útočníků. O tom svědčilo třeba Krenželokovo pukové rekomando od modré. Mladíci, kteří na úvod turnaje porazili Finy 2:1, hýřili aktivitou a pohlednou kombinací.

Vladař se prvního zákroku dočkal po šesti minutách a hned si musel pořádně oddechnout – Andresson chytře a rychle vystřelil z úhlu a byla z toho tyč. Svěřenci kouče Ellera se snažili dostat do hry, ideálně jednou střelou přes polovinu hřiště.

Češi jejich hru dobře četli, zachytávali puky, vyhrávali vhazování. Svůj tlak vystupňovali v momentě, kdy se před bránu už tlačil Musil přes tři Dány, ale Nečasovo dlouhé nahození nakonec propadlo až do sítě. Regulérní gól prošel až po důkladné videorevizi.

Blichfeld měl možnost po chybě v českých řadách srovnat, v akci jeden na jednoho ale nedal a po nechtěném posunutí branky od Krenželoka hráli Dánové první přesilovku. Češi přitom mohli v oslabení zvýšit vedení, když se Jašek dokázal v brankovišti dobře zorientovat, puk však dopravil za čáru bruslí a rozhodčí gól správně neuznali.

Dánský gólman Lasse Petersen
zdroj: ČTK/AP

Vladař se musel na začátku druhé dvacetiminutovky opět vypořádat s dotěrným Blichfeldem, který to zkoušel šikovně z otočky. Pravý beton českého gólmana byl tam, kde měl, a to i při akci Boysena. Dánové zjevně prudce sešlápli plyn.

A Blichfeldova dotěrnost neutuchala. Vladař nejdříve odrazil jeho střelu od masky, o chvíli později už ale musel při přesilovce kapitulovat – 1:1.

Odpověď ovšem přišla záhy, pěknou individuální akcí se Hronek dočkal svého prvního gólu na turnaji. Seveřané pak Petrův výběr přímo zamkli, z pásma se ne a ne dostat, z velkého tlaku dvacítce pomohlo až přerušení hry. Skóre se neměnilo ani po další české početní výhodě.

Utkání Dánsko - ČR
zdroj: ČTK/AP

Soubor kolem kapitána Truea převzal otěže i ve třetím dějství, zabydlel se v útočném pásmu a hrál výborně. Andersen přestřelil, další nahození puku Vladař kryl. Národní tým se probral až během vyloučení Gatze – v šancích byli nejprve Šoustal, pak i Zbořil a Nečas, Petersen v mumraji nestíhal.

Jenže Češi následně hloupě chybovali – Kruga nechali osamoceného, a ten tak mohl pohodlně dostat přihrávku od Blichfelda, který za dozoru dvou českých mladíků za zády obkroužil bránu. Opět srovnáno.

Nervozita se stupňovala, agresivita rovněž. Závary na obou stranách utnula až siréna a šlo se do prodloužení, které však nemělo dlouhého trvání. From totiž hned zkraje obelstil Hronka a pak předvedl skvělý bekhend, který Dánům zajistil vítězství 3:2 a mohutné oslavy na ledě.

Dánsko - ČR 3:2 v prodloužení (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 29. Blichfeld (Boysen, Larsen), 54. Krag (Blichfeld), 61. From (Krag) - 8. Nečas (A. Musil), 31. Hronek (Suchý). Rozhodčí: Sheva (USA), Linde - Dahmen (oba Švéd.), Palej (Rus.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 4536.

Sestava ČR: Vladař - Hrdinka, Hronek, Kalina, Zbořil, D. Krenželok, Vála - D. Kaše, M. Špaček, Kurovský - Jašek, F. Chlapík, Koblížek - A. Musil, Nečas, Š. Stránský - Suchý, Šoustą K. Reichel. Trenéři: Jakub Petr, Jiří Dopita a Petr Svoboda.

Jakub Petr (trenér ČR): "Výhra by nás posunula do čtvrtfinále, teď se situace zkomplikovala. Vítězství za tři body jsme si ale nezasloužili. Vstup do utkání byl sice podle plánu, hodně jsme stříleli, ale od druhé třetiny se nám Dánové minimálně vyrovnali a pak byli asi i lepší. Když vyrovnali, na naše hokejky sedla nervozita. Ve třetí třetině jsme dělali hloupé chyby, stejně tak v prodloužení. Dánové si vítězství zasloužili."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články