Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Začíná "zakletá" Karjala. Národní tým jde na hokejisty Švédska

Plzeň - Česká hokejová reprezentace vstupuje do turnaje Karjala utkáním proti Švédsku. Tým Josefa Jandače nastoupí se šesti nováčky na soupisce, kapitánem Janem Kovářem a s Dominikem Furchem v brance. Do Plzně se národní tým vrací po deseti letech, tehdy se utkal rovněž se Švédy (3:4). Přímý přenos sledujte na ČT sport a našem webu od 17:30, komentují Robert Záruba a Milan Antoš. 

"Když jsem zjistil, jakou máme na Karjale bilanci, tak jsem si říkal, že by bylo dobré přidat druhé vítězství z těch mnoha turnajů, co jsme tam odehráli," uvedl trenér Jandač. Karjala jako by byla pro české barvy od roku 2012, kdy ji národní tým poprvé vyhrál, zakletá. Od té doby skončil pokaždé poslední.

Oba soupeři na sebe naposledy narazili na letošním světovém šampionátu. V utkání základní skupiny vedlo Švédsko po první třetině 2:0, ale svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka, jemuž dělal Jandač asistenta, otočili na 4:2. Šlo o pátý vzájemný souboj minulé sezony. V předchozích čtyřech si týmy rozdělily po dvou vítězstvích.

Rovněž švédský kouč Rikard Grönborg bude testovat nové tváře - na turnaj povolal pět nováčků. "Proti Švédsku budeme sázet na to, že nás čeká zápas v krásném bouřlivém prostředí v Plzni a že přijde hodně lidí. Věřím, že kromě dobré hry uděláme i dobrý výsledek," prohlásil Jandač.

Odmítá, že by chtěl jen zkoušet hráče. "Vždy nám jde o výsledek. Nemůžeme říct, že jedeme někam jenom zkoušet a nechceme u toho výsledek. Chceme, aby to bylo v takové symbióze. A pochopitelně aby kluci, co dostanou příležitost, se dobře a rychle adaptovali," řekl Jandač. Jedním z nováčků je útočník Robin Hanzl. "Nemám ty zkušenosti, tak úplně nevím, co od duelu se Švédy čekat. Ale bude to určitě fofr," uvedl.

Do dobře známého prostředí se vrátí útočník Jan Kovář a obránce Jakub Jeřábek, kteří působí v KHL, ale dříve patřili k velkým oporám Plzně a společně se také podíleli na zisku titulu v roce 2013.

"Moc se na to těším. Když sem na zimák přijdu, je tu ohromná spousta vzpomínek. Přišel jsem sem v patnácti a byl tu osm let. Bylo to krásné období kariéry," uvedl Kovář, který bude v zápase kapitánem.

Současný plzeňský tým bude zastupovat kanonýr Dominik Kubalík. "Je to něco výjimečného, hrát doma. Těším se na to, s nervozitou problémy nemám. Ta bude možná do chvíle, než padne puk. Bude to určitě rychlejší než v extralize, bude tam hodně soubojů, ale nemáme se čeho bát. I my jsme rychlí a šikovní a budeme chtít vyhrát," prohlásil Kubalík.

Předpokládaná sestava ČR: Furch (Hrubec) - J. Jeřábek, Polášek, Zámorský, M. Doudera, Rutta, Dietz, T. Pavelka - Radil, J. Kovář, D. Kubalík - Jarůšek, Filippi, Kvapil - P. Holík, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka, Kämpf, Horák - Lenc.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články