Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Jandač: Je pro mě důležité, že celý realizační tým pokračuje, fungovalo to pracovně i lidsky

Praha - S povděkem přijal kouč hokejové reprezentace Josef Jandač rozhodnutí svazu o tom, že u mužstva zůstanou stejné osobnosti, jež se podílely na jeho chodu při Světovém poháru v Torontu. Kromě již dříve potvrzených asistentů Jiřího Kalouse s Jaroslavem Špačkem tak může Jandač dál spoléhat i na generálního manažera Martina Ručinského, manažera Milana Hniličku, dalšího asistenta trenéra Václava Prospala i hlavního skauta Jiřího Fischera.

"Bylo pro mě důležité, že realizační tým, který byl pouze na tu jednu akci v podobě Světového poháru, pokračuje dál. Ty kluky jsem si vybral a oslovil je, spolupráce fungovala výborně -  jak pracovně, tak i lidsky, což je vždycky důležité. Záleželo na rozhodnutí svazu, zda umožní udělat širší realizační tým. A bylo to samozřejmě i na rozhodnutí těch kluků samotných," řekl Jandač.

Oficiálně byli Ručinský, Hnilička, Prospal a Fischer potvrzeni ve funkcích začátkem minulého týdne. "U Venci Prospala to bylo s požehnáním jeho rodiny, protože doma má mateřskou školku a nemůže se věnovat všem akcím," řekl Jandač o bývalém vynikajícím útočníkovi, který s manželkou Monikou vychovává čtyři děti.

"Pro mě bylo důležité, aby to rozhodnutí bylo závazné. Nepotřebuji ho mít s sebou na těch, řekněme, 'menších' turnajích, ale klíčové jsou akce jako mistrovství světa, případně olympijské hry. Bude s námi i na Channel One Cupu v Rusku, což je jediná akce, kterou absolvuje v průběhu sezony. Jirka Fischer bude naopak ze zámoří uvolněný na všechny akce," nastínil svou představu Jandač.

Rád by díky Fischerovi získal ještě detailnější přehled o českých hráčích v reprezentaci. "Je u týmu proto, aby nám mapoval a skautoval hráče, aby viděl ty kluky, co vybíráme. Na ty se má zaměřit. Nepotřebujeme teď moc sledovat Rusy, Švédy nebo Finy. Potřebujeme, aby byli dobře zmapovaní kluci, kteří budou nastupovat tady," řekl Jandač.

Na hlas bývalého zadáka pak chce naplno spoléhat při tvoření závěrečných nominací. "Aby kluky znal a měl pak tu informaci při finálním výběru na velké turnaje a dal nám relevantní informaci o tom, kdo by tam měl a neměl být. Zejména u obránců chceme z jeho analýzy čerpat. Když ty kluky neuvidí, může se k tomu vyjadřovat jen sporadicky," vysvětlil Jandač.

Fischer bude dále sledovat hráče v zámoří

Fischerova role ohledně skautingu hráčů, kteří působí v zámoří, se nemění. "Ta zůstává dál. Stejně tak Venca Prospal, protože pro mistrovství světa tam pak máme pořád hráče, které můžeme případně oslovovat," řekl Jandač.

Větší příspěvek bude chtít Jandač i po Ručinském. "Musím se zapojit víc. Světový pohár byl specifický tím, že jsem všechny hráče znal. Teď se musím seznamovat s kluky z extraligy, hlavně s těmi mladšími. Budu se do toho chtít daleko víc ponořit, abych o nich věděl víc nejen po hokejové, ale i po lidské stránce," prohlásil Ručinský. Skauting jako takový ale nechá na Fischerovi. "Ten má o hráčích přehled," konstatoval Ručinský.

Pro OH musíme být připravení na obě varianty, říká Jandač o účasti hráčů z NHL

Josef Jandač také pečlivě sleduje vývoj ohledně uvolnění hokejistů z NHL pro olympijský turnaj v Pchjongčchangu v roce 2018 ze strany vedení zámořské soutěže. Snaží se být nachystaný na obě možnosti. 

Josef Jandač: "I proto chceme rozšířit to evropské portfolio hráčů, které tady máme, abychom byli dobře připravení na situaci, když to bude bez hráčů NHL a budeme čerpat jen z Evropy. Abychom měli ty hráče trošku připravené a obouchané z mezinárodních zápasů. I proto je třeba nominace teď na Karjalu taková, jaká je."

"Sledujeme všechny hráče v NHL, ale už jich tam bohužel zase až tak moc nemáme,
takže to není tak těžké. Musíme být každopádně připravení na obě varianty, tedy
jak na tu s hráči z NHL, tak i na tu bez nich," řekl Jandač. Ortel má padnout do 15. ledna příštího roku. Hokejisté z NHL startují pod pěti kruhy pravidelně od Nagana 1998, ale nyní se zdá být jejich účast dosud nejvíce v ohrožení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články