Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Reprezentace zahájila přípravu na MS, účast přislíbilo pět hráčů z NHL

Velké Popovice - Česká hokejová reprezentace se ve Velkých Popovicích sešla na prvním soustředění před květnovým MS a kouč Vladimír Vůjtek měl k dispozici všech 21 dosud nominovaných hráčů. Necelých sedm týdnů před začátkem MS v Rusku se už rýsují i možné posily z NHL. Účast přislíbili brankář Ondřej Pavelec z Winnipegu, obránci Jakub Nakládal z Calgary, Michal Jordán z Caroliny či útočníci Martin Hanzal s Jiřím Sekáčem z Arizony.

Za týden tým doplní brankář Dominik Furch, obránce Michal Kempný a útočník Vladimír Sobotka z ruského Omsku a zadák Jan Rutta s Romanem Červenkou z Chomutova. Již dříve byla avizována i pozvánka pro útočníka Tomáše Vincoura z Novosibirsku. Trio z Omsku byl se mělo zapojit do tréninku na startu druhého týdne přípravy ve Velkých Popovicích v úterý. "U Rutty a Červenky bychom byli rádi, aby tady také byli příští týden," uvedl Vůjtek.

Sobotka sehrál v play-off KHL jen dva z jedenácti zápasů Omsku a v sérii 2. kola s Ufou nenastoupil vůbec. "Musí nejdříve navštívit lékaře a pak uvidíme," řekl Vůjtek k aktuálnímu stavu centra Avangardu. Zájem měl i o dalšího hráče Omsku, útočníka Martina Erata. "Mluvil jsem s ním. Byl v Rusku sám a neměl tam rodinu. Soustředění a mistrovství světa se z rodinných důvodů nezúčastní," podotkl kouč.

V současném kádru má 12 hráčů z KHL, dva ze švédské ligy a sedm z extraligy. Mezi nimi jsou tři nováčci - Martin Dočekal, Jan Káňa a Hynek Zohorna z Komety. Kvůli doléčení zranění či rodinným důvodům se před zveřejněním úvodní nominace omluvili například bek Ondřej Němec z Čerepovce či útočník Jiří Novotný z Jaroslavle.

Na startu prvního soustředění se podle něj hráči potřebují po pauze hlavně vrátit do tempa. "Někteří hráči z KHL čtyři nebo pět týdnů na ledě nebyli, musí se do toho přece jen postupně dostat. Nemůžou začít zápasem s Německem, aby si nepřivodili nějaké zranění. Chceme je rozbruslit a rozehrát," řekl Vůjtek k brzkému startu přípravy.

Postupně se chystá zařazovat do týmu další hráče, kterým skončí klubová sezona. "Určitě ale první dva týdny zůstane tento kádr pohromadě a budeme jej doplňovat o hráče, kteří vypadli ve čtvrtfinále v Rusku nebo tady. Kdyby v extralize skončily série dneska nebo zítra, tak bychom chtěli mít hráče už příští úterý na tréninku," uvedl kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Vůjtkovi přislíbili účast na MS Pavelec, Nakládal či Hanzal

Základní část NHL skončí v neděli 10. dubna a další čeští hokejisté se svými kluby bojují na hraně play-off. "S hráči, kteří jsou mimo hru, jsme se snažili spojit. Někteří nám nezvedají telefony, přece jen to není v Americe zvykem během soutěže. V podstatě všichni, se kterými jsme mluvili, nám ale přislíbili účast," řekl Vůjtek.

Někteří hráči si ale podle zkušeného kouče budou muset ještě o start na šampionátu říci výkony v přípravě. "Někteří jsou samozřejmě jistí a někteří se musí o místo poprat. Třeba Sekáč moc dneska nehraje a je otázka, jak bude vypadat jeho forma. Chceme ho vidět. Je ještě pět zápasů (po skončení základní části NHL) a chtěli bychom, aby tady ti hráči z NHL na tři byli," prohlásil Vůjtek.

Kvůli zranění padla před měsícem možnost nominovat na světový šampionát útočníka Andreje Nestrašila z Caroliny, nyní skončila sezona předčasně s pochroumaným kolenem pro Radima Vrbatu z Vancouveru. Na marodce je také zadák Calgary Ladislav Šmíd. Naopak do hry se nedávno vrátil po zranění útočník Milan Michálek z Toronta.

Vůjtek se ještě chystá kontaktovat beka Zbyňka Michálka z Arizony a útočníka Michaela Frolíka z Calgary. "Frolík mi ještě nezvedl telefon. Ještě je hodně zápasů a asi se nechce rozptylovat. Mám ale od něho příslib z minula, že by přijel," prohlásil Vůjtek. Oslovit se také chystá v tomto týdnu centra Tomáše Plekance z Montrealu, jehož účast v play-off ztrácí reálné obrysy.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace jde do přípravy se čtyřmi gólmany

S Pavelcem, který nechybí v nominaci budoucího trenéra národního týmu a současného asistenta Josefa Jandače na Světový pohár, ještě Vůjtek jeho případnou roli neřešil. "Jsme domluvení jen na tom, jestli je ochotný přijet, nebo ne," uvedl Vůjtek. Další dva brankáři z NHL - Petr Mrázek z Detroitu a Michal Neuvirth z Philadelphie - jsou se svými týmy na hraně účasti v play-off.

"Čekáme, jak se vyvine situace dál. U Philadelphie a Detroitu visí otazník a musíme ještě ty tři týdny počkat. Ondra také neví, jestli budou Mrázek a Neuvirth volní. Také čeká, jak se to vyvine," připojil Vůjtek, že je předčasné brankářskou otázku detailněji řešit.

Z Evropy si po omluvence Saláka chce nechat v kádru co nejdéle celou čtveřici gólmanů. "Necháme si je tady, protože nevíme, jak se vyvine NHL. Neuvirth je teď zraněný, uvidíme, jak to tam všechno dopadne. Raději tu budeme mít všechny čtyři, abychom je potom nehonili někde z dovolené," řekl Vůjtek.

První přípravné zápasy, které budou součástí Euro Hockey Challenge, odehrají čeští hokejisté 6. a 8. dubna v Ústí nad Labem s Německem. V dlouhé přípravě na květnový šampionát budou následovat další duely EHCh se Švýcarskem ve středu 13. dubna ve Vispu a o dva dny později v Bielu.

Pak jsou na programu zápasy Euro Hockey Tour s Finskem ve čtvrtek 21. dubna v Oulu a o dva dny později v Kouvole a ve středu 27. dubna a dva dny nato domácí utkání se Švédskem. Jejich pořadatelé budou teprve určeni. Generálkou na MS bude v úterý 3. května v pražské O2 areně souboj s Kanadou.

Aktuální kádr české hokejové reprezentace na soustředění před MS:

brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Jakub Sedláček (Riga/KHL)

obránci: Milan Doudera, Josef Hrabal, Bohumil Jank (všichni Třinec), Jakub Krejčík, Petr Zámorský (oba Örebro/SWE), Jan Kolář (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)

útočníci: Martin Dočekal, Jan Hruška, Jan Káňa, Hynek Zohorna (všichni Brno), Roman Horák (Podolsk/KHL), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava/KHL), Robert Kousal (Novokuzněck/KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články