Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Hokejisté nastoupí proti Rusku opět s Furchem v brance

Ostrava - Čeští hokejisté nastoupí v Ostravě v druhém utkání proti Rusku opět v brance s Dominikem Furchem, který proti sborné vychytal poslední dvě výhry. Svěřenci kouče Vladimíra Vůjtka staršího budou po čtvrtečním duelu v Třinci (3:2 po samostatných nájezdech) útočit na čtvrtou výhrou za sebou, což se povedlo národnímu mužstvu v Euro Hockey Tour naposledy před dvěma roky.

Dominik Furch
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Furch při omluvenkách Alexandra Saláka z aktuální akce i prosincového Channel One Cupu nastoupí proti sborné potřetí za sebou a bude chytat ve třetím z posledních čtyř vystoupení národního týmu. "Zatím odvádí výborné a stabilní výkony. Myslíme si, že je to jeden z brankářů, kteří by se měli v závěru sezony poprat o to, aby byli v bráně," řekl Vůjtkův asistent Josef Jandač.

Zlínský Libor Kašík, který kryl ve čtvrtek v Třinci Furchovi záda, se premiéry v národním týmu nedočká. Na lavičce bude další z gólmanského tria Matěj Machovský. "Kdyby se hrála tři utkání, tak tam někoho protočíme. Ale jsou jen dvě a chceme dát Dominikovi opakovaně prostor," doplnil Jandač.

"Chceme dát prostor všem, ale co se týká gólmanského postu, tak Dominik Furch je pro nás momentálně taková jistota. Chceme vyhrát, bude tady hodně lidí a hrajeme v domácím prostředí. I to je důvod," doplnil Jandač, který od příští sezony převezme po Vůjtkovi roli hlavního kouče.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejová reprezentace se připravuje v Ostravě

Debutant Kašík i Machovský, který má na kontě jeden start v národním týmu, budou čekat na další šanci v budoucnu. "Teď bude dvojka Machovský. Chceme, aby poznali tu atmosféru a postupně se v nároďáku zabudovali," řekl Jandač. Do hry se naopak dostane Jan Hruška, který v úvodním duelu zůstal na pozici třináctého útočníka na lavičce. "Buď budeme točit třináct útočníků, nebo si jeden hráč orazí. Bude taky záležet, jak hodně se bude hrát zápas v pěti nebo ve čtyřech," uvedl Jandač.

Rusko porazili Češi ve všech třech dosavadních duelech v sezoně a celkově sbornou pokořili pětkrát v řadě, čímž vyrovnali nejdelší úspěšnou sérii vzájemných klání z roku 2003. "Jsme lepší," smál se kapitán Jan Kovář. "Prostě nám pár zápasů vyšlo. Snažíme se hrát aktivně, chodit po nich a zatím nám to sedí. Věříme si a hrajeme dobře jako tým," prohlásila vážněji opora Magnitogorsku.

Stejně jako v Třinci se český tým může těšit na podporu vyprodaného hlediště. "Očekávám stejnou atmosféru nebo ještě o malinko lepší, protože ten stadion je větší. Myslím, že to bude úplně stejný zápas. Mají mladý tým, budou hodně bruslit a tlačit se do nás. V Třinci jsme si vytvořili hodně šancí. Věřím, že lidi pobavíme a bude to dobrý," řekl útočník Michal Birner.

Trenér Vůjtek se s českou reprezentací v rodném kraji představí poprvé. Odchovanec a pozdější kouč Vítkovic už v nynější Ostravar Aréně vedl loni na mistrovství světa slovenské hokejisty. "Teď se svým národním týmem je to o to příjemnější," uvedl osmašedesátiletý kouč.

Pravděpodobná sestava Česka: Furch - Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Kolář II, Zámorský, Šimek, Hrbas, T. Voráček - Gulaš, Jan Kovář, Krenželok - Radil, Koukal, Vincour - Řepík, Kousal, Birner - Kašpar, Přibyl, Buchtele - J. Hruška.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články