Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští hokejisté uctí Holíkovu památku v duelu se Švédskem

Umea (Švédsko) – Minutou ticha ve večerním zápase proti Švédsku uctí čeští reprezentanti památku zesnulé hokejové legendy Jaroslava Holíka. Čeští hokejisté na počest jednoho z nejlepších hokejistů české historie nastoupí také s černou páskou na ruce. Přímý přenos duelu Švédsko – Česko můžete sledovat na ČT sport a našem webu od 18:30.

Jaroslav Holík
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

"Je to smutná zpráva. Dozvěděli jsme se to u snídaně. Všichni víme, že Jarda Holík byl nemocný, a bohužel to dopadlo takhle. Je to škoda," řekl tiskový mluvčí národnímu týmu Martin Procházka. 

Pětinásobný světový šampion a olympijský vítěz z Nagana Procházka má na Holíka i osobní vzpomínky. V sezoně 1991/92 pod jeho vedením působil v Dukle Jihlava. "Díky němu jsem prožil rok na vojně v Dukle, vzal si mě tam z Tábora," uvedl třiačtyřicetiletý bývalý útočník, který v roce 2012 ukončil aktivní kariéru.

Na známého bouřliváka i proto vzpomíná rád a v dobrém. "Když jsem byl malý, tak dívali jsme se na zápasy, ve kterých hrál. Pamatuji si ho jako obrovského bojovníka a v Jihlavě to pro ně byla legenda. A myslím, že bude i dál," řekl Procházka.

Když pod Holíkovým vedením hrál, bylo to prý v pohodě. "Sice to byl bouřlivák, ale na mě byl hodný. On byl bouřlivák hlavně na ty svoje jihlavské (hráče). Třeba Viktor Ujčík by mohl vyprávět. Těm dával sodu. Na nás přespolní byl hodný. Říkal, že stejně za rok zmizíme," uvedl Procházka. 

"Měl by být vzorem pro ostatní"

Holíkova úmrtí litoval i asistent trenéra Jaroslav Špaček. "Zemřel docela mladý, je to škoda. Měl velké hokejové srdce. Každý by si z něj měl vzít příklad, jak bojoval a hrál. Věřím, že kluci si z toho taky něco vezmou. Je škoda, že se to stalo zrovna před mistrovstvím světa, protože on je jednou z legend šampionátů a získal i zlato," uvedl bývalý vynikající obránce a další šampion z Nagana na adresu člena Síně slávy českého hokeje.

Holíkův přínos pro český hokej ocenil kapitán národního týmu Radek Smoleňák. "Je to smutné, pan Holík udělal pro hokej strašně moc. Byl úspěšný jako hráč i jako trenér. Je to legenda, na kterou se jen tak nezapomene. Jako tým bychom chtěli vyjádřit upřímnou soustrast rodině," řekl Smoleňák.

Celoživotní postoj Holíka i dalších členů jeho rodiny by podle Smoleňáka měl být vzorem pro ostatní. "Hodně rodin by si z toho mohlo vzít příklad. Jen tvrdou prací se dá hokej dělat a ne brečet či říkat, proč se má dělat tohle nebo tamto. Úspěchu docílíte jen tvrdou prací, a ne plakáním za střídačkami," uvedl Smoleňák.

Je nám líto, video expirovalo.
V 72 odešla hokejová legenda Jaroslav Holík
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články