Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Češi hrají o semifinále proti Slovensku, podcenění nepřipouští

Toronto - Ještě čtyři minuty před koncem utkání s Dánskem to s nadějemi českých juniorů na medaile vypadalo velmi zle. Češi však zvítězili v prodloužení, porazili i Rusko a nyní na ně čeká papírově nejpřijatelnější soupeř - Slovensko. Čtvrtfinále můžete sledovat na ČT sport i na našem webu od 23:00.

Radost českých hokejistů do 20 let
zdroj: ITAR-TASS autor: Rusko Yelena

Čeští hokejisté měli ve skupině opravdu namále. Výběr Miroslava Přerosta se trápil, v prvních dvou utkáních podlehl Švédsku i Švýcarsku shodně 5:2. Ve třetím zápase s Dánskem dvakrát prohrával a ještě čtyři minuty před koncem byl stav 3:2 pro soupeře, který by pro Čechy znamenal baráž o udržení se mezi elitou.

Tým, který si před turnajem dělal naději na medaile, ovšem dokázal do konce normální hrací doby srovnat a Pastrňák svým samostatným únikem v prodloužení rozhodl o dvou bodech. Výborný výkon pak čeští junioři odvedli proti Rusku, které porazili 4:1 a díky nečekané výhře Dánska nad Švýcarskem v prodloužení dokonce ve skupině skončili na druhém místě.

Díky druhému místu si tak Češi ve čtvrtfinále zahrají federální derby proti Slovensku. To je přitom z "protější" skupiny A papírově nejpřijatelnějším soupeřem. Jenže Slováci porazili Finsko i Německo a podlehli "jen" zámořským soupeřům, Kanadě a USA. Domácí Kanaďané jim přitom uštědřili debakl 8:0.

Podcenění však podle českých hráčů prý určitě nehrozí. "Myslím, že není na místě. To, že je zde každý soupeř silný, jsme si vyzkoušeli už proti Dánům. Musíme odvést stoprocentní výkon, ať stojíme proti komukoliv," uvedl střelec dvou gólů v utkání proti Rusku Patrik Zdráhal. Atmosféra v kabině se po výhře nad Rusy zlepšila. "Nálada je mnohem veselejší než dosud. Proti Rusku jsme podali skvělý výkon, ve kterém musíme pokračovat," dodal Zdráhal.

O síle příštího oponenta, Slovenska, se Češi přesvědčili v přípravném zápase před startem turnaje, který prohráli 1:3. "Tehdy jsme je možná trošku podcenili, ale to se teď stát nesmí. Půjdeme do toho úplně jinak," slíbil obránce Jan Košťálek. "Musíme si hlavně dát pozor, abychom to s radostí nepřehnali. Hlavně zůstat nohama na zemi a zvládnout i čtvrtfinále," dodal brankář Miroslav Svoboda.

Cíle národního týmu jsou po předchozím výkonu s Ruskem poměrně vysoké, Košťálek ale raději všeobecné nadšení poněkud mírní. "Moc rádi bychom samozřejmě šli na zlatou medaili, ale to se teprve uvidí. Sílu naše mužstvo má, jenže vyřazovací boje jsou často nevyzpytatelné," řekl Košťálek. "Po tom, čím jsme si během turnaje prošli, bychom teď neradi končili už ve čtvrtfinále," dodal Zdráhal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články