Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Minsk je šance na další úspěch s Růžičkou, věří Červenka

Praha - Útočník Roman Červenka musel v únoru strávit čtvrtfinálové vyřazení českých hokejistů na olympijských hrách v Soči, sen o triumfu s ambiciózním Petrohradem se mu rozplynul ve stejné fázi play-off KHL, a tak by si chtěl spravit chuť na květnovém světovém šampionátu v Minsku. Zklamání hodil produktivní mistr světa z roku 2010 za hlavu, těší se na další výzvu a také na obnovenou spolupráci s trenérem Vladimírem Růžičkou.

Roman Červenka a Alexander Salák na tréninku českých hokejictů
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Je to sport. Když to nevyjde, už nad tím nemá cenu přemýšlet. Je to škoda, ale pro mě alespoň sezona ještě pokračuje," vrátil se Červenka k více než týden starému vyřazení Petrohradu s Jaroslavlí. Podle něj SKA doplatil na chyby, které tým provázely už v základní části. "Ale těžko být konkrétní. Těžko se o tom mluví, po bitvě je každý generál."

V Petrohradu se rozloučili s finským koučem Jukkou Jalonenem a celým realizačním týmem, odvolán byl i generální manažer Alexej Kasatonov. Mužstvo bude nově trénovat Vjačeslav Bykov. "Netušil jsem, že to odnese i manažer. Trenéry jsem předpokládal. Jalonenovi končila smlouva, bylo jasné, že ji s ním asi neprodlouží. Zklamání bylo velké, bylo jasné, že změny nastanou. Možná s nimi ještě není konec," uvedl Červenka.

Petrohrad stále v KHL marně útočí na triumf, přestože získává ta nejzvučnější jména. Jako před tímto ročníkem, kdy angažoval střelce Ilju Kovalčuka, který opustil navzdory platné smlouvě New Jersey. Podle Červenky ale nestojí letos za vyřazením velký tlak na hvězdné mužstvo.

"Nepodařily se jiné věci. V play-off se prostě projevily chyby, které se stávaly už v základní části. Konkrétně s Jaroslavlí jsme pokazili druhý zápas, v kterém jsme sedm minut před koncem vedli 4:2. Za stavu 2:0 v sérii by si asi ani Jaroslavl nemyslela, že by mohla postoupit. Najednou to otočili a série se úplně změnila," řekl Červenka.

Najednou dělá Jaroslavl chyby

Může jen smutně sledovat, jak Jaroslavl aktuálně prohrává s pražským Lvem v semifinále 0:3 na zápasy. "Lvu výborně chytá gólman. To samozřejmě neznamená, že náš by nechytal. Jaroslavl se taky mohla uspokojit, protože vyřadila dva favority. Najednou dělají chyby, které proti nám nedělali. Nechávají se zbytečně vylučovat, co jsem četl. Ale zápasy jsem neviděl, těžko soudit," řekl.

Červenka byl rád, že mohl po vyřazení brzy z Petrohradu vyrazit za národním týmem namísto tréninku v klubu. Zatímco kluboví spoluhráči musí dále trénovat, on s gólmanem Alexandrem Salákem mají před sebou ještě další výzvu. "Byl bych rád, kdyby se aspoň na mistrovství světa něco povedlo," doufá Červenka, že bude mít ještě prostor prodat dobrou formu.

V deseti zápasech play-off zaznamenal 17 bodů za šest branek a 11 asistencí. Ve formaci s Patrickem Thoresen a Tonym Martenssonem se mu dařilo. "Forma byla dobrá, v sezoně asi nejlíp načasovaná. Začali jsme hrát jako lajna pohromadě, byli jsme ta první, která to táhne. Začali jsme si věřit. Jen škoda, že jsme nehráli dál. Cítil jsem se silný," litoval.

V reprezentaci by měl patřit k lídrům. "Uvidíme, kdo přijede. Samozřejmě každý je rád, když má v týmu nějakou pozici. Čím větší bude, tím budu radši. Pořád je ale do mistrovství světa dost času a člověk neví, co se stane," nechtěl předčasně rozebírat svou roli v Minsku.

Opět si zahraje pod Růžičkou, který nahradil po olympiádě Aloise Hadamczika. "Jsem rád, že to trénuje on. Udělal úspěchy a myslím, že je šance udělat další," řekl Červenka. Pod Růžičkou dostal šanci v extralize, stal se v ní hvězdou a získal i titul na světovém šampionátu v roce 2010.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté trénovali v Praze s Červenkou a Salákem
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články