Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Slavia nevyloučila Růžičkův návrat k reprezentaci. Jandač ze Sparty nechce

Praha - Slavia je podle klubového vedení ochotna podat pomocnou ruku českému hokeji, jehož národní tým je po rezignaci Aloise Hadamczika bez trenéra. Trenér Slavie Vladimír Růžička patří k hlavním adeptům na tento post. "Jednání o jeho případném uvolnění bychom se nebránili," uvedl předseda představenstva HC Slavia Praha Richard Benýšek. Dalším adeptem je podle spekulací Josef Jandač, o kterého by ale pražská Sparta v dobře rozehrané sezoně nechtěla s ohledem na své ambice přijít.

Padesátiletý Růžička je se Slavií nepřetržitě spjatý od roku 1994, kdy oblékal její dres ještě jako hráč, a od roku 2000 vede tým z pozice trenéra. Zastával rovněž funkci generálního manažera, v současnosti působí kromě střídačky i jako sportovní manažer. Loni v létě podepsal olympijský vítěz z Nagana s klubem nový tříletý kontrakt.

"Dosud byly úvahy o změně trenéra národního týmu spekulací. Nyní se vše změnilo a k případnému angažmá Vladimíra Růžičky říkám za HC Slavia, že má ve Slavii platnou dlouhodobou smlouvu, kterou jsme s ním minulý rok prodloužili," uvedl v prohlášení předseda představenstva Benýšek.

Růžička už reprezentaci dvakrát trénoval souběžně se Slavií a vybojoval s českými hokejisty tituly mistra světa v letech 2005 a 2010. Benýšek připustil, že zájem svazu, aby Růžička znovu vedl národní mužstvo, by Slavii postavil do těžké pozice.

Předseda představenstva pražské Slavie Richard Benýšek:

Richard Benýšek"Jednání o Růžičkově případném uvolnění bychom se nebránili. Slavia si plně uvědomuje současnou situaci, na kterou dlouhodobě upozorňuje, a proto je připravena podat českému hokeji pomocnou ruku."

Jandač u národního mužstva působil jako Růžičkův asistent v letech 2008 až 2010 a jejich spolupráce vygradovala překvapivým triumfem na MS v roce 2010 v Německu. Také kouč Sparty je po prosincovém prodloužení smlouvy vázán dlouhodobě v klubu. V aktuálně vedoucím týmu extraligy by měl působit do dubna 2016 a připustil, že se mu nyní nechce odcházet od rozdělané práce.

"Pro letošní mistrovství světa je to rozhodně bezpředmětné, protože by to ani nikomu neprospělo. Znamenalo by to, že bych jak Spartu, tak i národní tým dělal pouze napůl. A to sám nechci," prohlásil Jandač, který se přitom nikdy netajil tím, že by se rád jednou na lavičku českého týmu jako hlavní kouč postavil.

Sparta má nabitý kádr, přesto jsou právě Jandačovi přisuzovány velké zásluhy na její dosavadní suverenitě v sezoně.

"Pro Spartu je to pocta a čest, že má být Josef Jandač jedním z kandidátů, kteří by pomohli českému hokeji. Konečné rozhodování o jeho případném uvolnění by záleželo na akcionářích Sparty. Pan Jandač je však ve Spartě proto, aby uspěl a naplnil vysoké cíle, které před něho vedení klubu postavilo. A ne aby před koncem sezony, kdy půjde o vše, přešel k reprezentaci," řekl tiskový mluvčí Sparty Tomáš Zetek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články