Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Že v Soči nebudou Hudler a Hejda? Žádné překvapení, nehodí se

Praha - Alois Hadamczik nakonec do Soči nebere nejproduktivnějšího Čecha v NHL Jiřího Hudlera ani obránce Jana Hejdu. Zatímco útočník Calgary cítil velké zklamání, ale s pozicí náhradníka se smířil, Hejda přilil olej do ohně rozčarovaných ohlasů tvrdým kontrem: Hadamczik prý podle něj postrádá systém. "Nečekal jsem, jak to bude řešit," uvedl Marek Židlický, podle něhož se národní tým bez obou hráčů obejde.

Jan Hejda v dresu Colorada
zdroj: Getty Images autor: Jeff Vinnick

"Trenér vybral tým, který by pro nás měl být nejlepší. To, že v něm chybí Hudler, mi nepřijde překvapující, protože máme vyvážené mužstvo i bez něho. V případě Hejdy také nejsem překvapený," řekl Židlický, kterému přitakával spoluhráč z New Jersey Patrik Eliáš. "Hejda zklamal už na světovém šampionátu ve Švédsku, kde nepodával výkony, na kterých bychom mohli v Soči stavět. Plus způsob, jak svou nenominaci řešil v médiích, je pro reprezentanta absolutně nepřijatelný," dodal.

Hejda před více než týdnem řekl, že Hadamczik postrádá systém. "Je spíš jenom okrajový. Ale na vrcholové úrovni, zvlášť v dnešním hokeji, rozhodují malé detaily, které v něm chybějí."

Podle Hadamczika je to jen výmluva "Jsme přesvědčeni, že jsme pro něj víc na mistrovství udělat nemohli," řekl trenér. Nad tím, že je nominace jen plně v jeho rukou, se Hejda pozastavuje: "V Coloradu se divili, jak je možné, že to vybírá jenom kouč, když v zámoří jsou zvyklí, že se na tom podílí i nejrůznější skauti a generální manažer."

Hejdovu reakci nechápe ani Eliáš. "Ještě jsem neviděl kanadského či amerického hráče, že by kritizoval reprezentačního trenéra nebo vedení týmu kvůli nedostatkům v systému. A speciálně hráče, který toho v reprezentaci v posledních letech moc nedokázal," zdůraznil.

Podle Eliáše se do reprezentačního týmu moc nehodil ani Hudler, který by teď měl být jen na "čekací listině" Hadamczika, pakliže by se někdo z nominovaných zranil. "Když se podíváte na typ, jakým je Hudler, bylo by těžké ho zařadit. Je technicky velmi dobře vybavený, ale fyzicky toho moc nezahraje. Mám na mysli hru do těla. Je to hokejista do prvního či druhého útoku a tam máme plno," dodal Eliáš.

Nad Hadamczikovou nominací se v médiích zamýšlelo hned několik osobností. Někdejší reprezentační trenér Josef Augusta postrádal jméno Petra Čáslavy, kapitán Tomáš Plekanec naopak výběr kouče bránil. Nominaci hodnotil i bývalý reprezentant František Kučera. Ten byl překvapený z účasti Michala Barinky, mimochodem Hadamczikova zetě.

Trenér by se podle bývalého obránce měl oprostit od toho, jestli má s někým osobní spory. "Měl by vycházet z toho, jak pod ním hráč pracoval a co pro něj odehrál, na druhou stranu asi není dobře, když vyplouvá na povrch, že nemá s hráči ideální vztahy. Nepamatuju, že by měl v minulosti nějaký trenér problém s tolika hráči jako on," uvedl Kučera.

Zdroj
ČT sport, Deník Sport, iDNES, Sme

Hlavní zprávy

Nejčtenější články