Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi vedení Lenerem porazili Lotyše, výhrou pokřtili stadion Jana Marka

Jindřichův Hradec - Čeští hokejisté vyhráli první přípravný zápas před mistrovstvím světa. V Jindřichově Hradci porazili Lotyšsko 4:3, utkání rozhodl gólem v 58. minutě debutant v národním týmu Karel Kubát. V utkání, které bylo součástí Euro Hockey Challenge, vedl reprezentaci Slavomír Lener, neboť hlavní kouč Alois Hadamczik je na inspekční cestě v zámoří. Zápasu předcházel slavnostní ceremoniál, při kterém byl zimní stadion oficiálně přejmenován na počest tragicky zesnulého jindřichohradeckého rodáka Jana Marka.

Slavomír Lener na lavičce národního týmu
zdroj: ČTK autor: David Veis

Český tým vstoupil do utkání aktivně a brankář Jučers měl mnohem více práce než domácí Kovář, který si první zákrok připsal až v šesté minutě. Otevřít skóre mohli v přesilové hře Irgl a Mojžíš, ani jednomu z nich se to ale nepodařilo.

Jako první se mezi střelce zapsal až v 11. minutě Vrána, který přesně zakončil rychlý protiútok. Zvýšit mohl Gulaš, ale prosadil se opět až Vrána, jenž využil vyloučení kladenského Jasse. Poté několikrát zahrozili i hosté, Kovář však držel čisté konto. I díky tomu, že Indrašis v oslabení trefil jen tyč.

Útočník Dinama Riga se ale prosadil, v 27. minutě využil Kolářovo vyloučení a snížil na 1:2. Vrátit dvoubrankové vedení na českou stranu mohli Svačina s Irglem, Jučerse ale překonat nedokázali. Podobně si na druhé straně vedl Bičevskis, který svůj brejk stejně jako Tomáš Rachůnek ideálně nezakončil.

V koncovce se prosadil až v 35. minutě Bajaruns a Lotyši ve druhé třetině smazali český náskok. I proto, že Kubát v závěru prostřední části trefil tyč. Pech sice ve třetí části získal vedení zpět na stranu domácích, ale když Novotný, hrající jubilejní stý zápas v reprezentačním dresu, další šanci neproměnil, Lotyši opět vyrovnali. Podruhé v utkání se prosadil Indrašis. Oba týmy poté nevyužily přesilové hry, v 58. minutě rozhodl dramatický duel Kubát.

Lenerova spokojenost po vstupu do "jeho" týdne

Trenér Slavomír Lener byl spokojen, že český tým zápas zvládl. Potěšil ho ale i výkon Lotyšů, které označil za ideálního protivníka na začátku přípravy na světový šampionát. "Byl to přesně zápas, který jsme potřebovali. Prověřil nás," řekl Lener, který působí u reprezentace jako generální manažer. Při absenci hlavního kouče Aloise Hadamczika i jeho asistenta Josefa Palečka se ale postavil na střídačku.

"Líbila se mi první třetina. Mužstvo pokračovalo v tempu a nasazení, které měli kluci minulý týden při trénincích v Kravařích. Ve druhé třetině Lotyši hráli velice ofenzivně a dokonale nás prověřili v naší obranné třetině, kde máme spoustu chyb a práce před sebou," hodnotil Lener zápas.

V závěru už trochu počítal s tím, že se bude prodlužovat, ale nakonec duel rozhodl obránce Kubát. "Už jsem uvažoval i nad tím, kteří hráči budou v nastavení hrát. Je to realita. Už před zápasem jsme hráče upozorňovali, že Lotyšsko jsme za posledních pět let snad neporazili o více než dvě branky," uvedl.

Lener se na střídačce objevil poprvé od roku 2010, kdy skončil ve švédském Linköpingu. "To si ale oprášíte za jedno střídání, když se stane něco, co neplánujete. Vše se rychle vrátí a sám jsem byl překvapený, že je to tak jednoduché," usmíval se sedmapadesátiletý kouč, který působí i jako svazový šéftrenér. Hned po zápase konzultoval průběh utkání po telefonu s Hadamczikem.

Na začátku Lener moc práce neměl, ale ve druhé třetině jeho úloha vzrostla. "To tak funguje vždy. Neříkám, že to byl nějak vykoučovaný zápas, hráči si to vyhráli sami. Byla to ale radost. Vrátit se do situací, kdy se musíte naplno soustředit," řekl Lener, jenž vede tým celý týden. S Hadamczikem je domluvený, že má vše pod svým velením.

"Chtěl jsem, aby mi před odletem řekl, jak si to představuje, ale řekl mi, že je to můj týden. Asi to tak má být. Je potřeba, abych reagoval na danou situaci a nepřemýšlel, jak to má být," uvedl Lener, který zachoval prakticky všechny dřívější zvyky. "Systémy ani přípravu jsme neměnili."

Další souboj s Lotyšskem čeká český tým ve čtvrtek opět v Jindřichově Hradci. "A opět bude vyrovnaný," předpokládá Lener. Do sestavy by se měl zařadit další debutant Ondřej Roman, který by měl hrát ve formaci s dalším vítkovickým hráčem Vladimírem Svačinou. "Díky tomu dojde i ke změnám ve formacích," dodal Lener. Jestli bude chytat opět Jakub Kovář, nebo dostane příležitost Pavel Francouz, se teprve rozhodne.

Česko - Lotyšsko 4:3 (2:0, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 11. Vrána (T. Rachůnek), 14. Vrána (Sekáč, Kubát), 43. Pech (Gulaš, I. Rachůnek), 58. Kubát (T. Rachůnek, Mojžíš) - 27. Indrašis (Cipulis, Sotniek), 35. Bajaruns (K. Jass), 46. Indrašis (Jekimovs, Jerofejevs). Rozhodčí: Jeřábek, Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 4000 (vyprodáno).

Česko: Jakub Kovář - Krejčík, Nakládal, Mojžíš, Kolář II, Trončinský, Kutlák, T. Voráček, Kubát - Irgl, Novotný, Svačina - Gulaš, Koukal, I. Rachůnek - Tenkrát, Pech, Kašpar - T. Rachůnek, Vrána, Sekáč. Trenér: Slavomír Lener.

Lotyšsko: Jučers - K. Redlihs, Sotnieks, Cibulskis, M. Jass, Jakovlevs, Porejs, Jerofejevs - Meija, Štals, Cipulis - Jekimovs, Indrašis, Keninš - Saulietis, Širokovs, Pavlovs - Bajaruns, Bičevskis, K. Jass. Trenér: Ted Nolan.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy