Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Hvězdné Rusko deklasovalo Čechy poměrem 6:0

Moskva - Českým hokejistům se v Moskvě nepodařilo napravit dojem z úvodního nevydařeného vystoupení na turnaji Channel One Cup, naopak. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika, kteří čelili hvězdnému ruskému výběru, si ze zápasu odnesli nelichotivý debakl 0:6 a v dosavadním průběhu turnaje nemají zatím ani bod.

Slavící hokejisté Ruska
zdroj: AP Photo autor: Alexander Zemlianichenko

Český tým začal s pozměněnou sestavou po čtvrteční prohře v Helsinkách s Finskem aktivně, měl mírně více ze hry, ale největší šanci měl v páté minutě na druhé straně Kuljomin, který ohrozil Pavelce z mezikruží. V deváté minutě se už domácí radovali z vedení, když Jemelinovo nahození tečoval před českou brankou Radulov.

Hadamczikův výběr se snažil odpovědět. Plekanec mířil po průniku mimo, Košečkina pak prověřil v přečíslení tři na dva Frolík. Zasahovat musel obrovitý gólman Čerepovce i proti pokusům Hemského a Petružálka. Při Malkinově vyloučení si ve 14. minutě Hemský položil beka Denisova, ale ztroskotal na Košečkinovi.

Asistent trenéra Paleček po zápase:

Rusové v oslabení také zahrozili, ale Dacjukovu přihrávku na Radulova vystihl Němec. V 17. minutě však gólman Pavelec kapituloval již podruhé. Na Dacjukovu přesnou ránu do levého horního rohu přes obránce neměl šanci zareagovat.

V úvodu druhé části ještě český brankář chytil Malkinovi v pokračujícím oslabení stoprocentní šanci, další přesilovku při Kindlově trestu v 25. minutě už sborná využila. Ovečkin místo střely od modré čáry přihrál Mozjakinovi, který z úhlu zakončil do odkryté branky.

Zatímco český výběr se těžko dostával k ohrožení ruské branky a Košečkin čelil pokusům z bezpečné vzdálenosti, domácí potvrdili formu, která je dovedla už k výhře nad Švédy 5:1. Rychlou kombinaci s Kovalčukem a Radulovem usměrnil do sítě Dacjuk. Pavelec, který měl dosud na kontě proti Rusku z pěti zápasů pět výher, tentokrát zápas nedochytal a nahradil jej Salák.

Rusko - ČR 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 9. A. Radulov (Jemelin, Dacjuk), 17. Dacjuk, 25. Mozjakin (Ovečkin, Malkin), 28. Dacjuk (A. Radulov, Kovalčuk), 50. Malkin, 51. Dacjuk. Rozhodčí: Leppäalho, Rantala (oba Fin.) - Savodnikov, Zacharenkov (oba Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 14.000.

Rusko: Košečkin - Birjukov, Nikulin, Medveděv, Jemelin, Tjutin, Denisov, Kalinin, Čudinov - Kuljomin, Malkin, Mozjakin - Kovalčuk, Dacjuk, A. Radulov - Žerděv, Těreščenko, Ovečkin - Plotnikov, Anisimov, Širokov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
ČR: Pavelec (28. Salák) - Kutlák, Nakládal, R. Polák, Kindl, F. Novák, Němec, Škoula - P. Nedvěd (45. Honejsek), Plekanec, J. Svoboda - Hemský, Krejčí, Michael Frolík - Petružálek, Koukal, Rolinek - M. Růžička (45. Orsava), Jan Kovář, Voráček. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a Jan Procházka.

Český tým se snažil pokazit čisté konto Košečkinovi při Tjutinově trestu, ale marně. Salák musel před pauzou ještě krýt možnosti Malkina a Mozjakina. V závěrečném dějství nahradili v české sestavě Nedvěda a Růžičku Orsava a debutant Honejsek. Zkorigovat stav se snažilo duo Hemský, Krejčí a následně také Petružálek s Rolinkem.

Exhibice sborné ale pokračovala. V 50. minutě si vychutnal Malkin bránícího Rolinka a bekhendem prostřelil mezi betony Saláka. Za 67 sekund dovršil hattrick Dacjuk, který po Novákově chybě proměnil samostatný únik. Stav nezměnily ani další šance na obou stranách, a Hadamczikův tým tak utrpěl druhou nejvyšší porážku v historii samostatné české reprezentace. Větší debakl zažil jen letos v únoru ve Stockholmu s Finskem (0:7), podobný výsledek se zrodil ještě v utkání s Německem ze Světového poháru 1996 (1:7).

Svěřenci Aloise Hadamczika budou po suverénním triumfu na listopadovém turnaji Karjala hrát na druhém dílu Euro Hockey Tour v neděli od 15:00 SEČ se Švédskem o únik z posledního místa. V čele EHT už je předstihla o bod právě sborná.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články