Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Reprezentace pojede do Moskvy s Plekancem, ale bez Jágra

Praha – Hned desítka hráčů z NHL, kteří během výluky působí v Evropě, se představí v dresu české reprezentace na druhém turnaji seriálu Euro Hockey Tour Channel One Cupu v Moskvě a Helsinkách. Podle očekávání se však v nominaci Aloise Hadamczika neobjevil Jaromír Jágr. Trenér Hadamczik je připraven i na případný konec výluky v NHL a v záloze má náhradní variantu nominace bez hráčů ze zámořské soutěže.

Kouč Alois Hadamczik nominoval desítku hráčů z klubů NHL, konkrétně brankáře Ondřeje Pavelce, obránce Jakuba Kindla a Romana Poláka a útočníky Martina Hanzala, Vladimíra Sobotku, Tomáše Plekance, Davida Krejčího, Michaela Frolíka, Aleše Hemského a Jakuba Voráčka.

Hadamczik je připraven na případný konec výluky

Reprezentační kouč se rozhodl do týmu zařadit řadu hráčů z NHL, přestože nemá jistotu, že se na turnaji představí. Kdyby se totiž vedení zámořské soutěže domluvilo s hráčskou asociací NHLPA na podmínkách nové kolektivní smlouvy, Plekanec a spol. by po jejím podpisu hrát nemohli.

"Proto máme připravený široký seznam náhradníků. Aby hráči věděli, že s nimi pro tento případ počítáme a byli připraveni," uvedl Hadamczik, který "pod čáru" napsal dvanáct hráčů. "Osobně bych byl radši, kdyby se dohodli až 16. prosince. My to ale neovlivníme. Teď jsou hráči z NHL k dispozici, a proto jsem je nominoval. Chceme sestavit nejsilnější možný tým. Jsme ale připraveni i na druhou variantu," řekl reprezentační trenér.

Nejsložitější situace by nastala, kdyby se v zámoří na startu NHL dohodli v průběhu turnaje. "Věřím, že bychom v tom případě akci dohráli se všemi hráči. Podobný problém by totiž měli i Švédové a Rusové," poukázal Hadamczik na skutečnost, že i další národní týmy mají v nominaci posily z kanadsko-americké soutěže, které momentálně hrají v Evropě. 

I přes "hvězdnou" nominaci se musel Hadamczik smířit s absencí hráčů, o které stál. Marek Židlický odletěl do zámoří, kam se chystá za rodinou i Filip Kuba. Ladislav Šmíd, Jiří Novotný a Roman Červenka jsou zranění. Petr Čáslava je po nemoci a o přestávce chce trénovat v klubu. Zbyněk Irgl se omluvil z vážných rodinných důvodů. Tomáš Hertl se bude připravovat s reprezentační dvacítkou na juniorské mistrovství světa na přelomu roku. Fit není ani Milan Michálek.

Hadamczik chtěl nominovat také Jágra, který ale momentálně reprezentovat nechce. "Jarda nefunguje v Kladně pouze jako hráč. Říkal, že toho má teď docela dost a chce se koncentrovat na trénink a vedení klubu," uvedl trenér národního týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Alois Hadamczik vzpomínal na Channel One Cup

Hadamczik si dobře uvědomuje, že moskevský turnaj bude hodně těžký. Díky startu hráčů z NHL půjde o jeden z nejkvalitnějších podniků v historii EHT. "Švédové mají v týmu sedm hráčů z NHL. Rusové se netajili tím, že budou chtít postavit nejsilnější sestavu, jaká půjde. My jsme se na to snažili reagovat a věřím, že uspějeme," řekl kouč. 

Vrací se kapitán Rolinek

Hadamczik se se svým týmem bude na tradičním prosincovém turnaji snažit navázat na listopadový triumf na finské Karjale. Jediným reprezentačním nováčkem je Sobotka. Do týmu se vrací uzdravený kapitán Tomáš Rolinek. Pozvánku dostal i nejlepší extraligový střelec Martin Růžička, jenž se z Karjaly pro zranění omluvil, a brzy jednačtyřicetiletý útočník Petr Nedvěd. Druhý díl seriálu Euro Hockey Tour se v Moskvě a Helsinkách, kde se utkají čeští reprezentanti s domácími Finy, uskuteční od 13. do 16. prosince.

NOMINACE:

Brankáři: Ondřej Pavelec (Pelicans Lahti/Fin.), Alexander Salák (Färjestad/Švéd.)

Obránci: Jakub Kindl (Pardubice), Roman Polák (Vítkovice), Martin Škoula(Lev Praha/KHL), Filip Novák (Dynamo Moskva/KHL), Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Jakub Nakládal (Spartak Moskva/KHL)

Útočníci: David Krejčí, Aleš Hemský (oba Pardubice), Martin Hanzal (České Budějovice), Vladimír Sobotka (Slavia Praha), Tomáš Plekanec (Kladno), Martin Růžička (Třinec), Jakub Svoboda (Kometa Brno), Michael Frolík (Chomutov), Petr Nedvěd (Liberec), Petr Koukal (Nižněkamsk/KHL), Tomáš Rolinek (Ufa/KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Jakub Voráček (Lev Praha/KHL).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články