Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

O posledních postupujících rozhodlo až prodloužení, Rangers otočili sérii s Pittsburghem

Hokejisté New Yorku Rangers s Filipem Chytilem v sestavě zdolali v rozhodujícím utkání Pittsburgh 4:3 v prodloužení a postoupili do 2. kola play-off. Vítězný gól vstřelil Artěmij Panarin v čase 64:46 a korunoval obrat týmu v sérii z 1:3 na 4:3. Také Calgary porazilo Dallas až v prodloužení, ve kterém zařídil Johnny Gaudreau v 76. minutě domácím postupovou výhru 3:2.

Radost hokejistů NY Rangers
zdroj: AP autor: Adam Hunger

New York vedl od osmé minuty gólem Chrise Kreidera z přečíslení, ale v polovině utkání prohrával 1:2.

Z přesilové hry vyrovnal Danton Heinen a osmou trefou v sérii otočil Jake Guentzel po přihrávce Sidney Crosbyho, který minulé utkání chyběl kvůli zranění.

Už za 65 sekund vyrovnal K'Andre Miller, když jeho střela po šťastných odrazech od chráničů dvou hráčů Pittsburghu skončila v brance.

Pod další změnu skóre se podepsal hrubkou Chytil. Přihrávku českého útočníka vystihl na obranné modré čáře Evan Rodrigues a z úniku dostal Pittsburgh v závěru druhé třetiny do vedení 3:2.

Mika Zibanejad ale poslal zápas gólem z 55. minuty do prodloužení, které rozhodl v přesilové hře Panarin střelou z pravého kruhu. Rangers se v další fázi play-off utkají s Carolinou.

"Spoluhráči mě od prvního zápasu nutí, abych více zakončoval. K mé škodě takhle často nestřílím. Asi bych měl dát na jejich rady," řekl Panarin.

Výhru podpořil Igor Šesťorkin 42 zákroky, Zibanejad si připsal tři body (1+2) a stal se nejproduktivnějším hráčem série (3+8). Rangers prošli přes první kolo poprvé od roku 2017.

Pittsburgh nedotáhl dobře rozjetou sérii, v níž vedl 3:1. Dokonce v každém z posledních tří utkání vyhrával, ale Rangers utkání vždy otočili.

"Myslím si, že jsme hráli správným způsobem, když jsme vedli. I dnes jsme odehráli skvělý zápas a stát se v něm mohlo cokoliv. Nedali jsme ale gól navíc a měli jsme i smůlu na odrazy a to pravděpodobně rozhodlo," řekl Crosby.

Kapitán Penguins se asistencí vyrovnal v tabulce historické produktivity play-off na pátém místě Jaromíru Jágrovi. Oba mají na kontě 201 bodů.

Dallas otevřel skóre už po čtyřiceti sekundách trefou Jamieho Benna z mezikruží. Calgary vyrovnalo na začátku druhé třetiny tečí Tylera Toffoliho, ale v dalším střídání inkasovalo. Z přečíslení vrátil hostům vedení Vladislav Naměstnikov.

Domácí upravili na 2:2 ve 29. minutě brankou Matthewa Tkachuka z protiútoku, který založil rychlou rozehrávkou gólman Jacob Markström.

Dallas držel ve hře brankář Jake Oettinger a nerozhodný stav platil až do 76. minuty, v níž rozhodl Gaudreau z dorážky z ostrého úhlu.

Zúročil tím výraznou střeleckou aktivitu Calgary (67:28) a zajistil postup do druhého kola, ve kterém se Flames střetnou s Edmontonem.

"Zasloužili jsme si vyhrát," řekl trenér Calgary Darryl Sutter, který si vylepšil bilanci v sedmých zápasech na 8:3.

"Hráli tvrdě, ztížili nám to. Museli jsme bojovat o každý kousek ledu, a když Johnny skóroval, byl to jeden z nejlepších pocitů, jaké jsem v hokeji zažil," pronesl Tkachuk. Gaudreau doplnil, že vždy snil o tom, že rozhodne sedmý zápas.

Velkou překážkou pro Calgary byl v celé sérii Oettinger, který pustil celkově jen 13 branek a v rozhodujícím utkání kryl 64 střel, druhý nejvyšší počet v historii sedmých zápasů v play-off NHL.

Rekord drží Kelly Hrudey se 73 zásahy z roku 1987. "Je smutné, že končíme, ale můžeme mít hlavu nahoře," podotkl Oettinger.

"S formou, jakou měl Jake, jsme věděli, že musí v prodloužení vystřelit perfektně, aby ho překonali. To se stalo. Johnny se trefil přesně pod břevno, s tím se nedalo nic dělat," řekl kouč Dallasu Rick Bowness.

Sezona v NHL skončila s vyřazením Stars Radku Faksovi, o kterém se mluví jako o možné posile české reprezentace na mistrovství světa.

Otázkou je ale také jeho zdravotní stav, protože od třetí třetiny už kvůli problémům v horní části těla nenastupoval.

Zbylé dvě dvojice tvoří Florida s Tampou Bay a Colorado se St. Louis. Jejich série otevřou v noci z úterý na středu čtvrtfinále play-off NHL.

Výsledky 1. kola play-off NHL - 7. zápasy:

NY Rangers - Pittsburgh 4:3 v prodloužení (1:1, 1:2, 1:0 - 1:0)
Branky: 8. Kreider, 32. Miller, 55. Zibanejad, 65. Panarin - 19. Heinen, 31. Guentzel, 38. Rodrigues. Střely na branku: 30:45. Diváci: 18 006. Hvězdy zápasu: 1. Panarin, 2. Zibanejad (oba NY Rangers), 3. Rodrigues (Pittsburgh). Konečný stav série: 4:3.

Calgary - Dallas 3:2 v prodloužení (0:1, 2:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 22. Toffoli, 29. M. Tkachuk, 76. J. Gaudreau - 1. Jamie Benn, 23. Naměstnikov. Střely na branku: 67:28. Hvězdy zápasu: 1. J. Gaudreau (Calgary), 2. Oettinger (Dallas), 3. Markström (Calgary). Konečný stav série: 4:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články