Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Vancouver angažoval Ekmana-Larssona z Arizony, Jones se stěhuje do Chicaga

S draftem NHL se roztrhl pytel s výměnami. O největší poprask se postaral Vancouver, který se rozhodl přivést z Arizony obránce Olivera Ekmana-Larssona. Se švédským obráncem se stěhuje do kanadského týmu i americký útočník Conor Garland. Arizona získala výměnou zkušené útočníky Jaye Beaglea, Louiho Erikssona a Antoinea Roussela a tři výběry v draftu včetně deváté letošní volby.

Oliver Ekman-Larsson
zdroj: Reuters autor: Stan Szeto

Třicetiletý Ekman-Larsson strávil v Arizoně, která ho v roce 2009 draftovala jako šestého hráče v pořadí, celou dosavadní kariéru v NHL. Během jedenácti sezon odehrál 769 zápasů s bilancí 128 gólů a 260 asistencí. V uplynulém ročníku zaznamenal v 46 utkáních tři branky a 21 přihrávek. V NHL má dvojnásobný mistr světa a stříbrný olympijský medailista ze Soči smlouvu ještě na šest let s průměrným platem 8,25 milionu dolarů za sezonu. Canucks budou hráči vyplácet 7,26 milionu.

Také pětadvacetiletý Garland změnil v NHL klub poprvé. Během tří sezon v Arizoně odehrál 164 zápasů, v nichž si připsal 47 gólů a 49 asistencí.

Šestatřicetiletý Švéd Eriksson, mistr světa z roku 2013 a stříbrný olympionik ze Soči, má za sebou 15 sezon v NHL. Hrál také za Dallas a Boston. Kanaďanovi Beagleovi, který získal v roce 2018 Stanleyův pohár s Washingtonem, bude 36 let v říjnu. Řadu zkušeností z NHL má i jednatřicetiletý Francouz Roussel, který před angažmá ve Vancouveru hrál za Dallas.

K jakým výměnám by mohlo dojít? Poslechněte si Hokej fokus podcast, který se věnoval hlavně rozšiřovacímu draftu Seattlu:

Hokejový obránce Seth Jones se stěhuje z Columbusu do Chicaga. Šestadvacetiletého Američana získali Blackhawks spolu s výběrem na 32. pozici prvního kola letošního draftu a v šestém kole v příštím roce výměnou za švédského beka Adama Boqvista, pozice v prvním (12. místo) a druhém kole (44. pozice) letošního draftu a v prvním kole v roce 2022 či 2023. Columbus následně vyměnil získaný výběr ve 2. kole za obránce Jakea Beana do Caroliny.

Šestadvacetiletý Jones, jehož si vybral v roce 2013 jako čtyřku draftu Nashville, má ještě na rok platný šestiletý kontrakt na 32,4 milionu dolarů. Podle kanadské televizní stanice TSN se dohodl s Blackhawks, že ve středu prodlouží stávající smlouvu o osm let a vydělá si 76 milionů dolarů.

"Nechtěl prodloužit smlouvu a rozhodli jsme se, že nejlepší bude za něj získat náhradu, kterou potřebujeme k růstu našeho klubu," řekl prezident hokejových operací Columbusu John Davidson.

Columbus získal Jonese v lednu 2016 z Nashvillu výměnou za útočníka Ryana Johansena. V NHL Jones sehrál 580 zápasů a připsal si 286 bodů za 65 branek a 221 asistencí. V 37 utkáních play-off zaznamenal 24 bodů za pět gólů a 19 přihrávek.

Dvacetiletého Boqvista Chicago draftovalo před třemi roky na osmém místě. V NHL za dvě sezony odehrál 76 utkání a nasbíral 29 bodů za šest tref a 23 přihrávek. V osmi duelech play-off nebodoval.

O tři roky starší Bean byl Carolinou draftován v roce 2016 také v 1. kole na 13. místě. V NHL má zatím na kontě jen 44 duelů a 12 bodů za gól a 11 asistencí. V 11 utkáních play-off jednou skóroval.

Bučněvič jde k Blues

Ruský hokejista Pavel Bučněvič byl vyměněn z New Yorku Rangers do St. Louis. Opačným směrem zamířil kanadský útočník Samuel Blais a volba ve druhém kole draftu v roce 2022.

Bučněvič v 54 zápasech minulého ročníku zaznamenal se 48 body za 20 branek a 28 přihrávek životní sezonu. V základní části NHL šestadvacetiletý forvard, který se ve středu může stát chráněným volným hráčem, dosud odehrál 301 utkání s bilancí 79 gólů a 116 asistencí. V play-off nastoupil k osmi duelům a připsal si jednu přihrávku.

Pětadvacetiletý Blais před dvěma lety se St. Louis vyhrál Stanleyův pohár. V uplynulé sezoně si v 36 zápasech základní části připsal 15 bodů (8 gólů + 7 přihrávek). V základní části má celkem na kontě 119 utkání (17 + 18) a v play-off 27 duelů (3 + 5).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články