Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Raymonda má každý rád, nejvíc ale Detroit. Yzerman si pro draft připravil další nečekaný tah

Atypický draft NHL 2020, který probíhá poprvé v historii zcela virtuálně, nabídl v prvním kole hned několik překvapivých kroků generálních manažerů. Silnou stopu zanechali Švédové, když hned dva byli vybráni v první sedmičce.

Lucas Raymond
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Carl Sandin

Ale pojďme v rekapitulaci pěkně popořadě. Kromě jedničky New Yorku Rangers, která byla prakticky předem dána a podle předpokladů se jí stal Alexis Lafreniere, se čekalo na tah Los Angeles Kings. Nakonec nepřevážila německá stopa v klubu (asistentem trenéra je bývalý reprezentant Marco Sturm) a Králové sáhli po Quintonu Byfieldovi.

Až čas ukáže, zda by nadějný centr mohl být nástupcem Anžeho Kopitara. Tim Stützle, hlavní představitel nastupující německé vlny, tak zamířil ze třetí pozice do Ottawy. Potud je vše tak, jak se z větší části předpokládalo.

Švédská stopa v Detroitu, už poněkolikáté

Zlom v očekávaném vývoji ale nastal se čtvrtou volbou. Detroit, který nejvíce doplatil na pravidla draftové loterie a z pozice nejhůře postaveného týmu po základní části vybíral až jako čtvrtý, ukázal místo na jednoho z centrů z OHL na švédské talentované křídlo Lucase Raymonda.

Chcete se zorientovat v největších hráčských nadějích pro NHL? Draftu se před jeho začátkem věnoval Hokej fokus podcast:

Steve Yzerman a jeho tým tak po roce znovu pořádně překvapili, když si loni vyhlédli německého obránce Moritze Seidera už na šesté pozici. Komplexně vybavený Raymond z Frölundy tak rozšíří historickou plejádu draftovaných švédských hráčů v organizaci Red Wings.

Stačí vzpomenout na ty, kteří se v NHL výrazněji prosadili: Tomas Holmström, Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson, Johan Franzén, Gustav Nyquist (nyní Columbus), Calle Järnkrok (Nashville), Mattias Janmark (Dallas). Raymond je ale jako celková čtyřka suverénně nejvýše postaveným hráčem, kterého si Detroit kdy vybral.

Desítku uzavřeli centři z OHL, gólman Askarov byl až jedenáctý

Ottawa si díky druhé volbě (celkově disponovala třemi výběry v prvním kole) zvolila z páté pozice obránce a nakonec se rozhodla pro toho defenzivnějšího. Jake Sanderson sice umí podpořit i útočné snažení týmu, ale vyniká hlavně přehledem v obraně.

A tak ofenzivnější bek Jamie Drysdale skončil v Anaheimu jako celková šestka. Úspěch Švédů na draftu podtrhl Alexander Holtz z Djurgaardenu, šikovný útočník a hlavně střelec by měl probudit ofenzivu New Jersey Devils.

Na centry Marca Rossiho (Minnesota) a Colea Perfettiho (Winnipeg) se dostalo až na deváté a desáté pozici, na devítce je předběhl Jack Quinn (Buffalo). Ačkoli se spekulovalo, že by nejtalentovanější brankář Jaroslav Askarov z Ruska mohl jít na řadu už v první desítce, dočkal se až na začátku té druhé (Nashville).

Největší naděje se vkládaly z českého pohledu do Jana Myšáka. Podle prognóz zámořských skautů měl velkou šanci na konec prvního kola, ale nakonec jeho jméno v prvních 31 případech nezaznělo. Dojde na něj už na začátku druhého kola?

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články