Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Tatar pomohl Montrealu zastavit Philadelphii, Washington padl znovu s Islanders

Colorado vyhrálo i podruhé v sérii a 2. kolo NHL mají jeho hokejisté daleko blíž než soupeři z Arizony, kteří podlehli po boji 2:3. Vítěznému celku s gólmanem Pavlem Francouzem na střídačce výborně zachytal Philipp Grubauer. Ten měl třicet úspěšných zásahů a byl vyhlášen první hvězdou utkání. Ve druhém zápase Philadelphia padla poprvé od restartu soutěže a hned vysoko 0:5. Montreal tak vyrovnal stav série. Dvěma góly se na tom podílel slovenský útočník Tomáš Tatar. Hokejisté New Yorku Islanders porazili Washington 5:2. U vítězného gólu potrestali chybu Jakuba Vrány a vedou 2:0 na zápasy. Stejným poměrem vyhrává v sérii překvapivě i Vancouver, který zdolal obhájce Stanleyova poháru St. Louis 4:3 v prodloužení.

Darcy Kuemper v brance Arizony inkasuje
zdroj: ČTK/AP autor: Jason Franson

Oba góly Washingtonu vstřelil Alexandr Ovečkin, který po 56 sekundách hry otevřel skóre. Islanders patřil začátek prostřední části, v níž v rozmezí 23. až 27. minuty otočili na 3:2.

Třetí gól padl jen patnáct sekund od vyrovnání a chybou se pod ní podepsal Vrána, který se trápí a v pěti zápasech play-off ještě nebodoval. Český útočník ztratil na útočné modré čáře puk a ze sólového úniku se prosadil Brock Nelson. "Pomohlo nám, že jsme si vedení rychle vzali zpět. Taky jsme to zažili a víme, jak to dokáže tým srazit," prohlásil Nelson.

Trenér Washingtonu Todd Reirden nenasazoval Vránu v posledních třinácti minutách, ve kterých Islanders zvýraznili výhru dalšími dvěma góly. Ovečkin ale z nepříznivého vývoje série nepropadá panice. "Je to hlavně o nás, musíme hrát lépe. Máme hodně šikovný i mentálně odolný tým. Podíváme se na video, zapracujeme na našich chybách. Ještě není konec," řekl.

Obhájce Stanleyova poháru prohrával 0:2 a 1:3, ale v padesáté minutě snížil Sammy Blais a při hře bez brankáře vyrovnal sedm sekund před třetí sirénou Jaden Schwartz. Gól původně nebyl uznán kvůli hře vysokou holí Davida Perrona, ale opakované záběry ukázaly, že útočník St. Louis pravidla neporušil a rozhodčí verdikt změnili. Vancouver ale přece jen vyhrál, když se Bo Horvat prosadil v čase 65:55 ze sólového úniku.

"Možná někteří lidé namítnou, že nám pomohlo, že se hraje bez diváků. Když domácí tým vyrovná takhle v závěru, hala exploduje a hráče podpora fanoušků ještě víc nakopne," uvedl útočník Vancouveru Tanner Pearson, jenž zvyšoval na 2:0. Těšilo ho, že s týmem ztráta vedení nezamávala. "Něco jsme si před prodloužením řekli a šli jsme do něj sebevědomě. Věřili jsme, že se k nám puk odrazí v pravou chvíli nebo že nám vyjde brejk. To se stalo," dodal.

Hokejisté St. Louis soupeře přestříleli 37:25, ale mají problémy v oslabení, v němž inkasovali v sérii už pětkrát. Neubránili ani Horvata, neboť v obou zápasech skóroval dvakrát a v play-off dal už šest branek. "Osud nám teď moc nepřeje, ale hráli jsme líp než v prvním zápase. Jen musíme minimalizovat chyby a najít způsob, jak ubránit jejich přesilovky," řekl kouč St. Louis Craig Berube.

Montreal ještě v předchozím utkání vedl trenér Claude Julien. Zkušený kouč ale cítil po zápase bolest na prsou a byl převezen do nemocnice, kde mu lékaři zavedli sten do koronární tepny. Kouč se nyní zotavuje doma.

Duel s Flyers nicméně Canadiens vyšel na výbornou. Ve druhé minutě otevřel skóre Tomáš Tatar, jenž stejně jako Jesperi Kotkaniemi vstřelil v pátek dva góly. Zbývající dal Joel Armia a v závěru druhé třetiny vyhnal brankáře Cartera Harta za stavu 4:0 na střídačku. Na druhé straně exceloval Carey Price: výhru podpořil nulou a třiceti zákroky.

"Měli jsme stejné šance i minule, ale nedostávali jsme se k dorážkám. Tentokrát si nás puk našel. Od úvodního vhazování jsme hráli tak, jak máme," řekl Tatar. "Nakopali nám zadky ve všem," zlobil se kouč Philadelphie Alain Vigneault.

Trenér Calgary Geoff Ward nesáhl ke změně gólmanů, i když Cam Talbot inkasoval minule od Dallasu pět branek a po prohře 4:5 neměl ani den odpočinku. David Rittich tak pořád čeká na premiérový start v play-off. Kouči ale tah vyšel, Talbot zneškodnil všech 35 střel, dovedl Flames k výhře 2:0 a byl první hvězdou zápasu. "Ani jsem o změně gólmanů neuvažoval. Věděli jsme, že si věří a že zabojuje, abychom vyhráli. To udělal, byl rozdílovým hráčem," uvedl Ward.

Dallas, který o den dříve vyrovnal sérii na 1:1, soupeře ve druhé a třetí třetině přestřílel 27:12. Góly ale dávalo Calgary – v oslabení se trefil ve 26. minutě Mikael Backlund a v polovině závěrečné části zvýšil střelou od modré čáry TJ Brodie.

"Je neskutečné, co jsme nedali. Při některých šancích jsme minuli odkrytou branku, trefili tyčky. Výborně chytal Talbot. Je paradoxní, že jsme se neprosadili, i když jsme hráli lépe než včera, kdy jsme skórovali pětkrát. I takový je hokej," prohlásil kouč Dallasu Rick Bowness.

Colorado v zápase s Arizonou dvakrát ztratilo jednobrankové vedení. Vítězství mu zajistil necelé tři minuty před koncem švédský útočník André Burakovsky. Třetí zápas série v edmontonské "bublině" se bude hrát v sobotu.

1. kolo play-off NHL:

Západní konference (Edmonton) - 2. zápasy:

Colorado - Arizona 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Branky: 4. MacKinnon, 24. Jost, 58. Burakovsky - 17. Keller, 26. Grabner. Střely na branku: 28:32. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Grubauer, 2. MacKinnon, 3. Burakovsky (všichni Colorado). Stav série: 2:0.

St. Louis - Vancourer 3:4 v prodl. (0:1, 1:1, 2:1 - 0:1)

Branky: 39. O'Reilly, 50. Blais, 60. Schwartz - 8. a 66. Horvat, 34. Pearson, 46. E. Pettersson. Střely na branku: 37:25. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Horvat, 2. Markström (oba Vancouver), 3. Perron (St. Louis). Stav série: 0:2.

3. zápas:

Calgary - Dallas 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky: 26. Backlund, 51. Brodie. Střely na branku: 23:35. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Talbot, 2. Backlund, 3. Brodie (všichni Calgary). Stav série: 2:1.

Východní konference (Toronto) - 2. zápasy:

Philadelphia - Montreal 0:5 (0:2, 0:2, 0:1)

Branky: 2. a 22. Tatar, 13. a 51. Kotkaniemi, 38. Armia. Střely na branku: 30:32. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Tatar, 2. Kotkaniemi, 3. Domi (všichni Montreal). Stav série: 1:1.

Washington - NY Islanders 2:5 (1:0, 1:3, 0:2)

Branky: 1. a 27. Ovečkin - 23. Leddy, 26. M. Martin, 27. B. Nelson, 58. Clutterbuck, 59. Lee. Střely na branku: 25:32. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Leddy, 2. Pageau (oba NY Islanders), 3. Ovečkin (Washington). Stav série: 0:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články