Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jágr a Pastrňák? Nikdo se jim nepřibližuje, ocenil spoluhráče z Bostonu Krejčí

Vynikající vstup do nového ročníku NHL prožívá David Pastrňák. Útočník Bostonu se s osmi góly dělí o pozici druhého nejlepšího střelce a hattrickem proti Detroitu překonal metu 100 branek, jako třetí nejrychlejší Čech v historii soutěže. Chvála se na něj valí ze všech stran. Bývalý kanonýr Petr Klíma si dokonce myslí, že pokud bude v nastoleném trendu pokračovat, může jít ve šlépějích Jaromíra Jágra. Pastrňákův spoluhráč v dresu Bruins David Krejčí jim přiřazuje vlastní kategorii v historii národního hokeje.

David Pastrňák se raduje z gólu
zdroj: AP autor: Mary Schwalm

"V současnosti je mnohem těžší dosáhnout 100 branek. Za mého působení v lize v 80. a 90. letech a za dob Jágra to bývalo o dost jednodušší," řekl Klíma, který k pokoření zmíněné hranice potřeboval 231 zápasů. Druhému Jágrovi stačilo 245 utkání, Pastrňákovi o 14 více.

"Myslím si, že z něj bude další Jágr, pokud bude v nastolených výkonech pokračovat. Jágr je pochopitelně jen jeden, ale Pastrňák hraje dobře, je velmi mladý a má před sebou celou kariéru," pokračoval litvínovský odchovanec, jenž v NHL nasázel 313 gólů v 786 duelech.

Pastrňákův spoluhráč z Bostonu David Krejčí si myslí, že havířovský rodák půjde vlastní cestou. "Nesrovnával bych ho s Jágrem. Bude známý jako David Pastrňák, jeden ze skvělých hráčů pocházející z Česka. Až budete listovat kronikami, tak v 90. letech a na počátku tisíciletí uvidíte Jágra a po něm Pastrňáka. Nesrovnával bych je, přiřadil bych jim vlastní kategorii. Nikdo se jim nepřibližuje," prohlásil vítěz Stanley Cupu s Bruins z roku 2011.

Dvaatřicetiletý centr nečekal, že se z Pastrňáka stane jedna z hvězd NHL. "Upřímně spíše ne. Věděl jsem, že je hodně šikovný, ale když se podíváte na jeho první nebo druhou sezonu v soutěži, uvidíte velký skok. Vždycky byl šikovný, ale přes léto hodně pracuje a neskutečně vylepšil střelbu. Věří si. Když všechny tyto vlastnosti - sebevědomí, střelu a dovednosti - dáte dohromady, pak je těžké ho zastavit," uvedl Krejčí.

Připomeňte si hattrick Davida Pastrňáka v utkání s Detroitem:

Slova chvály přidal na Pastrňákovu adresu i trenér Bostonu Bruce Cassidy. "Odjakživa byl dynamický. Už v osmnácti letech na farmě v Providence se uměl prosadit jeden na jednoho. Nejvýraznější rozdíl mezi současností a minulostí vnímám v jeho střele. Popravdě řečeno jsem to nepředpokládal," řekl kanadský kouč, který českého útočníka vedl v ročníku 2014/2015 v nižší soutěži AHL ve 25 zápasech. "Spoustu branek dal z těsných pozic, blafákem nebo zápěstím, ale především do své hry dokázal zapracovat ránu z první a stal se z něj elitní kanonýr," doplnil Cassidy.

Pastrňáka si cení i jeho spoluhráč z útoku Brad Marchand. "Vyhrává hodně soubojů o puk a je mnohem silnější. Je velmi těžké ho odstavit od kotouče. Přidejte tyto věci k jeho schopnostem tvořit hru, skórovat a držet puk v obranné třetině a vyjde vám z toho, že se neustále zdokonaluje," podotkl třicetiletý Kanaďan.

Pastrňák potřeboval na osm branek v této sezoně stejný počet zápasů. Podobně je na tom i Nathan MacKinnon z Colorada. Lepší je pouze Auston Matthews z Toronta s 10 přesnými zásahy. Pastrňák má za sebou i zmíněný hattrick do sítě Red Wings a čtyřbodové představení proti Ottawě.

"Za ty čtyři roky (v lize) jsem odvedl spoustu práce. Hodně s tím souvisí i zkušenost, stejně jako sebedůvěra. Každý rok se snažím zlepšovat. Vždycky jsem to tak dělal. Vím, že jsem šikovný, už odmala jsem rád střílel branky a hodně útočil. Po vstupu do NHL jsem na tom pracoval ještě více, ale je to celoživotní proces," hodnotil Pastrňák.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články