Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

"Tomu bych nevěřil." Plekanec má radost, dosáhl 600 bodů v NHL

Útočník Tomáš Plekanec jako čtrnáctý český hokejista v historii NHL překonal hranici 600 bodů. Zároveň se stal třináctým hráčem Montrealu, kterému se to povedlo. "Kdyby mi někdo řekl, že se mi to povede, nevěřil bych mu. Mám z toho velkou radost," uvedl Plekanec po nedělním utkání, v němž gólem a nahrávkou pomohl Montrealu k výhře 4:1 nad Ottawou.

Radost hráčů Montrealu
zdroj: AP autor: Adrian Wyld

Jubilejní 600. bod si pětatřicetiletý útočník připsal v 39. minutě. Tvrdý projektil Brendana Gallaghera od modré vyrazil gólman Mike Condon před Plekance, jenž nápaditou zadovkou našel mezi kruhy najíždějícího útočníka Artturiho Lehkonena a ten druhým gólem v zápase zvýšil na 3:1.

V 57. minutě dal Plekanec výsledku konečnou podobu, když mu bek Thomas Chabot špatnou rozehrávkou připravil střeleckou pozici a český útočník trefil puk přesně pod horní tyč. Držitel tří medailí z mistrovství světa skóroval po dvaceti utkáních.

Za svůj výkon se kladenský rodák dočkal ocenění pro druhou hvězdu večera. "Možná mě teď budou vychvalovat, ale velký dík patří zejména mým spoluhráčům. Díky nim jsem dosáhl na tahle čísla, i když jsem hrál na obou stranách kluziště," řekl Plekanec, který v NHL poprvé bodoval 6. října 2005 proti New York Rangers.

Plekanec, kterého v roce 2001 Canadiens draftovali ve třetím kole ze 71. pozice, si v 974 utkáních připsal 601 bodů za 231 gólů a 370 nahrávek. V klubových statistikách je před ním s 612 body švédský útočník Mats Näslund. Také v historickém bodování Čechů ztrácí na nejbližšího hráče před sebou, Martina Ručinského, jedenáct bodů.

"Je to pro něj obrovský milník. Až se na konci kariéry ohlédne zpátky, uvědomí si, jak velký úspěch to je. Hraje tady už hodně dlouho, pokaždé nastupuje proti nejlepším hráčům, má defenzivní úkoly a nasbíral už 601 bodů. To je něco. Užívám si hru s ním a učím se od něj. Doufejme, že to tak bude pokračovat," ocenil Plekance útočník Gallagher.

Ilustrační foto

Plekanec si první dva starty v dresu Montrealu připsal v sezoně 2003/04 a stabilním členem sestavy se stal od ročníku 2005/06. Už tehdy ho vedl současný trenér Montrealu Claude Julien.

"Je skvělý na vhazování, skvěle dokáže ubránit oslabení. Dal gól, zůstal na puku a parádně přihrál 'Lehkymu' na jeho druhou branku. Odehrál výborné utkání. Spoléháme na něj, obzvlášť když máme problém s centry. Mám z něj radost. Šest set bodů je parádní výkon," prohlásil Julien.

Před Plekancem je další významný milník. Pouze 26 utkání mu chybí k tomu, aby jako šestý v klubové historii odehrál 1000 zápasů. Montrealu do konce sezony zbývá 29 duelů.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články