Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Simon si připsal první trefu v NHL v kariéře, Mrázek vychytal nulu

Svůj první gólový zásah v NHL v kariéře si při svém 16. startu konečně připsal třiadvacetiletý český útočník Dominik Simon, a i díky jeho trefě Pittsburgh otočil proti New Yorku Rangers a zvítězil 5:2. Simon pak byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Úspěšný byl i Petr Mrázek, který vychytal Detroitu vítězství 4:0 na ledě Chicaga a stal se druhou hvězdou zápasu. Jednou asistencí k výhře Red Wings přispěl útočník Martin Frk.

Je nám líto, video expirovalo.
Simon se poprvé trefil v NHL, Mrázek vychytal nulu Detroitu

Simon se gólově prosadil ve svém 16. startu v NHL a premiérovou trefu vstřelil chytající legendě. Třiadvacetiletý pražský rodák skóroval z dorážky, kterou překonal Henrika Lundqvista a vyrovnal ve 34. minutě na 2:2. "Je to neuvěřitelný pocit, když vstřelíte svůj první gól. A ještě lepší je, že přišel v utkání, které jsme vyhráli," uvedl Simon. Puk, kterým skóroval, si schoval na památku.

Vzápětí udeřil Phil Kessel, který tím zaznamenal 700. bod v soutěži, a v závěrečných sedmi minutách pojistili výhru Sidney Crosby a Carl Hagelin. "Prohrávali jsme, ale měli jsme hodně šancí, a proto jsme se snažili být trpěliví. Věřili jsme, že zápas otočíme a že vyhrajeme," řekl Simon, který opět nastupoval v elitní formaci po boku kapitána Crosbyho a nemusel zůstat u jednoho gólu. Další šance ale český útočník nevyužil.

Mrázek předvedl v utkání Detroitu na ledě Chicaga 27 úspěšných zákroků a připsal si druhé čisté konto v této sezoně NHL a celkově dvanácté v kariéře. Český gólman se oklepal z předchozího startu, v němž před týdnem inkasoval pět branek od Tampy Bay, nejlepšího týmu soutěže. Českému gólmanovi, který naskočil v této sezoně jen do třinácti zápasů, pomohl i skvělý úvod Detroitu. Hosté vedli v sedmé minutě góly Dylana Larkina a Mikea Greena. Zbývající dvě trefy přidali ve třetí části Anthony Mantha a Tyler Bertuzzi, jemuž u prvního gólu v NHL asistoval Martin Frk.

"Výborně jsme začali, dali dvě branky. Když hrajete druhý zápas ve druhém dni, navíc venku, tak vám takový úvod hodně pomůže. V prvních deseti minutách se hrálo hodně za naší brankou, proto jsem se snažil obraně ulehčit a pomáhal jim dostat puk z naší třetiny. Myslím, že se nám to dařilo," prohlásil Mrázek vyhlášený druhou hvězdou zápasu. Jeho výkon označil trenér Detroitu Jeff Blashill za excelentní.

To kouč Chicaga Joel Quenneville byl po utkání hodně rozladěný. "Těžko se mi na zápas koukalo. Žádné slovo přesně nevystihne, jak jsem se cítil. Trpěl jsem, bylo to brutální, což ještě možná zní jako kompliment," uvedl. Obránce Jan Rutta měl pět zblokovaných střel, nejvíce ze všech domácích hokejistů. Jeho spoluhráč Michal Kempný se tentokrát do sestavy nevešel.

První hvězdou utkání se stal útočník Anthony Mantha, který zaznamenal gól a přihrávku stejně jako Tyler Bertuzzi. Dvaadvacetiletý synovec někdejší kontroverzní hvězdy Todda Bertuzziho v 54. minutě svou první trefou v NHL uzavřel skóre zápasu.

Před ním na 3:0 zvýšil Mantha, který je s 15 góly nejlepším střelcem týmu. Detroit zvládl zápas i bez zraněných útočníků Justina Abdelkadera a Darrena Helma. Šanci k premiéře v NHL dostal po povolání z farmy Dominic Turgeon, syn bývalé hvězdy Pierrea Turgeona.

Calgary i bez zraněného Jaromíra Jágra a Michaela Frolíka pokračují ve spanilé jízdě. Kanadský klub, jemuž kvůli chřipce scházel i nejlepší střelec Sean Monahan, uspěl na ledě Caroliny 4:1 a připsal si sedmou výhru v řadě. Brankář Mike Smith zneškodnil 38 střel, dva góly vstřelil obránce Dougie Hamilton.

"Líbilo se mi, jak jsme hráli. Vletěli jsme na ně, dali dva góly a zápas kontrolovali," těšilo trenéra Calgary Glena Gulutzana, který od začátku třetí třetiny postrádal Marka Giordana. Kapitán týmu trefil ramenem do hlavy Sebastiana Aha, který se chystal na střelu, a byl vyloučen do konce utkání. Útočník Caroliny po úderu ležel několik minut na ledě a hrací plochu opustil za pomoci spoluhráčů.

Chicago - Detroit 0:4 (0:2, 0:0, 0:2)

Branky: 5. D. Larkin, 7. Green, 46. Mantha, 54. Bertuzzi (Frk). Střely na branku: 27:26. Petr Mrázek odchytal za Detroit celý zápas a zneškodnil všech 27 střel. Diváci: 21 830. Hvězdy zápasu: 1. Mantha, 2. Mrázek, 3. Larkin (všichni Detroit).

Carolina - Calgary 1:4 (0:2, 0:0, 1:2) Branky: 56. Stempniak - 19. a 44. Hamilton, 7. Stajan, 53. Tkachuk. Střely na branku: 39:30. Diváci: 15 218. Hvězdy zápasu: 1. M. Smith, 2. Hamilton, 3. Tkachuk (všichni Calgary).

Pittsburgh - NY Rangers 5:2 (1:2, 2:0, 2:0) Branky: 4. Hörnqvist, 34. Simon, 35. Kessel, 53. Crosby, 59. Hagelin - 16. Grabner, 20. B. Smith. Střely na branku: 47:28. Diváci: 18 647. Hvězdy zápasu: 1. Simon, 2. Hagelin, 3. Kessel (všichni Pittsburgh).

Minnesota - Vancouver 2:3 v prodl. (1:1, 0:0, 1:1 - 0:1) Branky: 5. Zucker, 53. Winnik - 17. Eriksson, 57. Vanek, 63. Sutter. Střely na branku: 23:25. Diváci: 18 927. Hvězdy zápasu: 1. Sutter, 2. Markström (oba Vancouver), 3. Winnik (Minnesota).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články