Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Viva Las Vegas. Parta bezejmenných Rytířů dobývá NHL

Málokdo jim před sezonou věřil. S podprůměrnou soupiskou měli být otloukánky ligy. Zpochybňovaly se manažerské tahy klubu po rozšiřovacím draftu a následné výměny hráčů. Navzdory všem prognózám však Vegas Golden Knights nepřestávají udivovat NHL. Po demolici Colorada 7:0 Rytíři po sérii pěti výher v řadě vylepšili zápasovou bilanci a z devíti utkání mají osm výher a jedinou porážku. Zažívají tak nejlepší start do sezony mezi nováčky ve stoleté historii soutěže.

Hokejisté Vegas Golden Knights
zdroj: ČTK/AP autor: John Locher

Vegas Golden Knights vlétli do soutěže bez přehnaného respektu a po dvou těsných výhrách v Dallasu (2:1) a Arizoně (2:1pp), pod které se podepsala dvě nejzvučnější jména mužstva v osobách brankáře Marca-Andrého Fleuryho a útočníka Jamese Neala, využili téměř maximum z výhodného rozpisu soutěže v podobě šňůry sedmi domácích zápasů.

V nich Zlatí Rytíři vytěžili dvanáct bodů, když porazili opět Arizonu, Boston, Buffalo, St. Louis, Chicago a posledně také Colorado. Nestačili přitom jen na Detroit (3:6). Nabízí se tak otázka, co vězí za dosavadními úspěchy nováčka z Las Vegas v konkurenci zaběhnutých klubů?

Společným jmenovatelem vydařeného startu týmu v součinnosti s manažerskými kroky vedení klubu je hlavní trenér Gerard Gallant. Čtyřiapadesátiletý kanadský kouč má ostatně s mladými týmy určité zkušenosti. Více než dva roky vedl Columbus Blue Jackets od čtvrté sezony po vstupu klubu do NHL, poté vedl talentovanou Floridu doplněnou o Jaromíra Jágra a předloni dotáhl Pantery k diviznímu titulu.

Krátká historie Vegas Golden Knights:

V první linii Gallant, Fleury a Neal

Nyní Gallant vede znovu vcelku mladý a nezkušený tým, který vznikl z rozšiřovacího draftu. Přestože se podmínky pro nováčka změnily a NHL zvolila pro Vegas přívětivější pravidla k sestavení hráčského kádru, nevkládaly se v hokejovém prostředí do premiérové sezony Golden Knights velké naděje.

Gallant, zvyklý na práci s mladšími i perspektivními hráči, však vtiskl mužstvu herní styl šitý na míru kádru, který neoplývá nejofenzivnějším arzenálem: poctivou defenzivní hru, přísnou herní disciplínu s důrazem na eliminování chyb, využívání rychlého přechodu do útoku.

Mužstvo se k tomu mohlo na začátku sezony spolehnout na brankáře Fleuryho, který dodal spoluhráčům potřebný klid a v prvních třech duelech inkasoval jen čtyřikrát. O útočnou potenci se pak staral Neal, který zaznamenal úctyhodnou sérii: v prvních třech duelech zařídil tři výhry svými vítěznými brankami a celkově se v úvodních čtyřech soubojích trefil hned šestkrát.

Kanonýra s téměř 250 brankami v NHL však doplnili další, nutno podotknout méně zvuční spoluhráči. Kromě Neala s aktuálně deseti body je hodně vidět David Perron (3+4). Levý křídelník v minulosti prokázal určitý ofenzivní potenciál a na svém kontě má tři 20gólové sezony, v posledních letech se však netěšil dostatečnému prostoru na ledě a vystřídal hned několik klubů.

Tým táhnou "neznámí" hráči. Perron, Lindberg, Dansk a ti další

Právě Perron je příkladnou ukázkou toho, co se v týmu Vegas právě děje. Hráčský kádr je složen z většiny z hokejistů třetích pětek svých bývalých klubů, nyní však dostávají daleko větší roli, kterou zatím splňují v prakticky maximální míře. Alespoň jednu branku vstřelilo hned patnáct hráčů a bez kanadského bodu zůstává pouze obránce Jon Merrill, který nastoupil jen ke dvěma zápasům.

Gallant se může opřít také o jemu dobře známou dvojici útočníků z Floridy. Reilly Smith je od začátku výrazně produktivní (2+5), Jonathan Marchessault má z šesti zápasů tři branky a jednu asistenci. Nečekaným střeleckým esem je zase Oscar Lindberg, autor čtyř gólů. V minulém ročníku jich přitom vsítil v dresu NY Rangers jen osm.

Poctivou defenzivní práci pak odvádějí Cody Eakin, Pierre-Edouard Bellemare nebo Tomáš Nosek, v obraně pak dominuje Luca Sbisa s Natem Schmidtem, který byl ve Washingtonu ve stínu dražších beků. K vysoké produktivitě jednotlivých hráčů přispívá nejen aktuální pohoda Rytířů, ale také ustálená sestava, ze které nuceně vypadávají pouze brankáři.

Po otřesu mozku je mimo hru Fleury a na scénu tak nastoupil perspektivní, ale nezkušený Malcolm Subban, mladší bratr hvězdného obránce Nashvillu. Třiadvacetiletý Subban, který měl do této sezony na kontě jen dva starty v posledních třech letech, však stihl odchytat pouze tři duely, než se zranil a musel také odstoupit.

Brankářská rošáda měla týmu uškodit, místo toho ale se stejně mladou trojkou Oscarem Danskem dál vítězí. Švédský gólman inkasoval ve třech zápasech mezi zámořskou elitou jen třikrát a proti Avalanche přidal navrch také první nulu.

První domácí zápas Vegas Golden Knights:

Co se stane ve Vegas, zůstane ve Vegas. Jak na tom ale budou Rytíři venku?

Kromě vynikající střelecké úspěšnosti (s nejnižším průměrem vyslaných střel na branku za zápas v lize) a trpělivé defenzivní hry podpořené skvělými výkony brankářů těží Golden Knights především z povedených druhých třetin zápasů.

V prostřední části mají Rytíři nejlepší bilanci vstřelených a inkasovaných gólů (+13) ze všech klubů. Hráčům z Nevady se daří perfektně realizovat přechod z obrany do protiútoku a v nebezpečných brejcích jsou také nesmírně efektivní.

Rytíři z Vegas si tak svými výkony budují respekt nečekaně brzy. S každým vítězstvím se navíc viditelně zvedá už tak semknutému týmu plného neznámých tváří jeho sebevědomí a snadněji se tak může přes veškerou počáteční skromnost zdařile poměřovat s těmi nejlepšími.

Zda bude úspěšná dobyvačná jízda Rytířů pokračovat, ukáže až následující venkovní trip v podobě šesti duelů na ledě soupeřů. Právě tento výjezd, který může způsobit první výsledkovou krizi mužstva, prověří skutečnou sílu Golden Knights. Přesto se klub už nyní pozitivně zapsal do historie ligy, což pomůže jeho rychlejšímu etablování v NHL.

Rytířům z Vegas se věnoval mimo jiného také Hokej fokus podcast:

Zdroj
nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články